lenoir
lenoir (üye)
İstanbul / Amatör

Başlangıç İçin Tavsiye Ve Karşılaştırma

Merhaba sevgili arkadaşlar,

Ben uzun zamandır meraklıyım fotoğrafa. Ve nihayetinde bir makine alacak bütçeye kavuşabildim

En fazla 1500-1600 gibi rakamlara çıkabilirim. Makro çekimler ilgi alanımda değil. Daha çok insan, sokak, kompozisyonlu fotoğraflar çekmek niyetindeyim.

İlk defa dslr kullanacağım ve fotoğrafçılığı da yeni öğrenmeye başladığım için başlangıç için uygun bir makine istiyorum. Kullanımı açısından kendimi geliştirebileceğim ama kullanmayacağım özelliklere de sahip olmayan bir makine arıyorum.

Aklımda bir kaç tane makine var, onları yazayım.

Nikon D3000
Nikon D40X
Nikon D5000
Canon EOS 1000D
Canon EOS 450D
Sony Alpha A200K
Sony Alpha A230L

Benim aklımda bunlar var. Bilmiyorum sizin önereceğiniz başka makinalar olur mu?

Forumda bazı arkadaşlar kit lenslerin bir işe yaramayacağını yazmış. 18-55 lik bir kit lens bana başlangıçta yeterli olmaz mı? Bir de ileride lens almak istediğimde makineye uyumsuzluk ve yüksek fiyat problemi yaşamak istemiyorum. Buna göre bir makine almak istiyorum. Spot pek düşünmüyorum. Elektronik aletleri çok çabuk eskittiğimden ve biraz da şanssız olduğumdan garantili bir şey olsun istiyorum.

Önerilirenizi merakla bekliyorum... şimdiden çok teşekkürler...

Tarih: 4 Mart 2010, 02:41 - İp: 212.***.**1.66
hata
hata (üye)
Ankara / Meraklı

Nikon D3000, D5000 ve Canon 450D'den birisini almanızı tavsiye ederim. Kit lensler düşük kaliteli lenslerdir ama hiçte kullanılmaz değillerdir. Şartları çok zorlamadığınız sürece size çok çok iyi fotoğraflar verirler. 18-55 insan sokak portre manzara çekimleri için başlangıç olarak size yeterler. Nikon ve Canon'da lens uyumu veya uyumsuzluğu yaşamazsınız. Hem kendi markalarıyla hem de simgma, tamron, tokina vb gibi başkaca markalarla istemediğiniz kadar çeşitli fiyat ve kalitede lensler bulabilirsiniz. Sadece çok eski lenslerde sorun çıkabilir ve AF motoru olmayan lensleri manuel kullanmanız gerekir.

 

Tarih: 4 Mart 2010, 08:58 - İp: 85.***.**0.44
lenoir
lenoir (üye)
İstanbul / Amatör

Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Peki benim bu saydığım modeller arasında gövdeden af motorlu olan yok mu? ileride lense çok para harcamamak için baştan gövdeden motorlu bir makina almak mantıklı olmaz mı?

 

Tarih: 4 Mart 2010, 10:23 - İp: 212.***.**1.66
fingolfin
fingolfin (üye)
İstanbul / Amatör

sony a230 başlangıç için gayet ideal gövdeden titreşim engelleme ve bakaça gözünü yaklaştırırken otomatik netleme yapma gibi özellikleri kullanıcıya kolaylık sağlar...canon 450d de alabilirsin şahsen bu cihazları garantili olarak almak istemem neticede eski model kategorisine girecekler ve türkiye fiyatları halen çok yüksek (bence) o kadar paraya spot 500d veya zorlarsan nikon d90 al derim.

 

Tarih: 4 Mart 2010, 11:00 - İp: 85.***.**5.240
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Hata'nın hatası var.

Nikon majör DSLR üreticileri arasında lens uyumluluk sorunu sergileyen yegane üreticidir. Listede adı geçen ucuz Nikon modellerinin hiçbirisi (kit lens hariç) Nikon'un ucuz lensleri ile tam uyumlu değildir.

Nikon'un lens uyumluluğu öyle çetrefilli bir konudur ki Nikon'un lens uyumluluk tablosunun uzunluğu dillere destandır :

http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm

Beri taraftan Nikon çok yaygın olduğu için 2.eli sebildir.


Canon lens uyumluluğu konusunda sicili en temiz marka. EOS sistemi için üretilmiş bütün lensler, bütün makinalara uyarlar. 2.eli Nikon kadar kadar yaygındır.


Hata'nın bir diğer hatası Sony'i değerlendirmesinde. Sony, DSLR işini 2006'da Minolta'dan devraldı, dolayısı ile Minolta lensleriyle uyumludur. Minolta AF sistemi için üretilmiş bütün lensler bütün Sony DSLRlarla tam uyumludur. Sony ve Minolta'nın 2.el lensleri Canon ve Nikon kadar aşırı olmasa da, yeterin çok ötesinde yaygındır, bizzat biliyorum, çünkü benim elimdeki bütün lensler 2.el Minolta. Sony'nin en önemli avantajı gövdedeki stabilizasyondur, dolayısıyla Canon ve Nikon gibi stabilizasyonlu IS/VR lenslere fazladan para ödemezsiniz. 1990'ların başında beri üretilen bütün Minolta/Sony SLR/DSLRlarda wireless flaş kontrol özelliği vardır.

Tokina, son zamanlarda lenslerini hep Canon ve Nikon için çıkarıyor. Sony ve Pentax versiyonları ya çıkarmıyor, yada çok geç çıkarıyor.

Sigma bütün markaları destekliyor. Önce Canon-Nikon modelini piyasaya sürüyor, 1-2 ay sonra Sony-Pentax modelini. Sigma nadiren Olympus lensi de çıkarıyor.

Tamron marka gözetmiyor, Canon, Nikon,Sony ve Pentax için lens üretiyor. Sony'nin Tamron'da ciddi hissesi var.


Sonuç olarak sıfırdan başlayacaksanız, yani elinizde eskiden kalma Canon, Nikon lens yoksa, listenizdeki en makul makinalar Sony'ler.

 

Tarih: 4 Mart 2010, 11:36 - İp: 88.***.**3.107
hata
hata (üye)
Ankara / Meraklı

Hata'nın hatası yok.
1. Eski lenslere ilişkin açıklama yapmıştım ve AF motoru olmayan lenslerin manuel kullanılması gerekeceğini söylemiştim.
2. Hata'nın diğer hatası diye bir şey söz konusu değil çünkü Hata Sony'ler konusunda hiçbir değerlendirme yapmadı. Siz bu değerlendirmeyi nereden buldunuz merak ettim.

 

Tarih: 4 Mart 2010, 14:44 - İp: 85.***.**0.44
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

1. Tam uyumlu lenslerin (makul fiyata) bulunabilirliği açısından bakınca bahsi geçen modeller pek tavsiye edilecek gibi değil. Tavsiye ediş kriterine göre ortada bir çelişki var.

Şu 3 cümleye bakalım :
"Nikon ve Canon'da lens uyumu veya uyumsuzluğu yaşamazsınız" - Nikon'la yaşarsınız.

"Sadece çok eski lenslerde sorun çıkabilir..." - 2.el dahil, piyasadaki Nikon lenslerin yüzde kaçını ifade ediyor bu "sadece" ibaresi (cevap : büyük çoğunluğunu)

"....hem de simgma, tamron, tokina vb gibi başkaca markalarla istemediğiniz kadar çeşitli fiyat ve kalitede lensler bulabilirsiniz." - Sigma, Tamron ve hatta Tokina, Sony ve Pentax için lens üretmiyorlar mı yani.

2. Sorunda bu zaten, Sony değerlendir dışı bırakılmış.

 

Tarih: 4 Mart 2010, 16:19 - İp: 88.***.**3.107
powershot
powershot (üye)
Antalya / Firma

Kesinlikle Eos450d yi tavsiye ederim çünkü sony nin o modeli ccd sensör vardır canon daki cmos sensördür

 

Tarih: 7 Mart 2010, 12:11 - İp: 81.***.**1.229
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Arkadaslar teknik konularda gayet guzel aydinlatmislarda uyum falan cok detaya gerek yok diye dusunuyorum.40 yillik fotograf cekersin elinde sayisiz lens mevcuttur ve alacagin makinayi bunlarla kiyaslarsin ayri mevzudur,yeni bir makina alacaksin ve buna lens uyduracaksin ayri.Adam yeni bir makina alacak belliki yeni baslayacak.Gidipte 72 model lens mi alir bu insan allah askina.Alir yeni lensler ve ucuz isterse gene yeni ucuzlardan.Nikondaki sorun aslinda motorun olmama sorunu degil.Ucuz f1.8 50mm meraklilarinin bu lensi ucuz D40-60-3000-5000 gibi kameralarda oto fokus ozelligi ile kullanamamasi.Zaten baska lenslere girecek olursak ya bi sorunlari vardir yada fiyatlari oyle ucuz degillerki yeni cikan kendinden motorlu lenslerle boy olcussunler.Yani bence bir sorun yok Nikon acisindan.Nikonun kit lensinede dandik diyenler halt etmisler.Bendeki 18-200VR dan birkere daha net fotolar elde eden sadece zoom yapmasi yavas diyebilecegim sahane bir lens aslinda.Ingilizceniz varsa arastirin internette gerekli bilgi cok.Canon ile Nikondan sasma sonra birgun pismanlik hissedersin keske diye...

 

Tarih: 7 Mart 2010, 13:44 - İp: 221.***.**4.187
ozandones
ozandones (üye)
İzmir / Amatör

Merabalar arkdaşlar...Fotoğrafçılık okuyorum daha ilk senem...bende ilk makinamı almaya karar verdim ve araştrıyorum ama bir marka da karar kılmadım yani konuyu açan arkdaşla aynı durumdayım...bütcemde 1500 civarı...düşündüğüm 2 marka,model var...nıkon d5000 ve sony alpha 380 yardımcı olursanız cok sevnirim ...saygılar...

#dober35' tarafından 09.03.2010 01:44:05 tarihinde düzenlendi.


#dober35' tarafından 09.03.2010 02:02:24 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Mart 2010, 01:43 - İp: 88.***.**7.22
  • 1