buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Yeni Sony 24. 8 Mp Ff Cmos Sensör

http://www.steves-digicams.com/pr/sony_01292008_cmos_pr.html

Tarih: 30 Ocak 2008, 08:54 - İp: 81.***.**7.49
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Mesela lens milimetrede 100 çizgi ayırabiliyorsa, ve siz milimetreye 110 pixel koyarsanız

bu ayırabilme tanımını ilk defa sizden duyuyorum.
eğer gerçekten var ise cahilliğime verin.

şu anki bilgi ve tecrübelerime göre böyle bir "çizgi ayrımı kapasitesi" nin doğru olmadığını düşünüyorum.

yapay olarak oluşturulan görüntülerin
LCD, CRT, TV, Fotoğraf baskı, dijital projeksiyon,
gibi alanlarda evet dediğiniz doğru.. belli bir çizgi veya pixel limitinden bahsedilebilir.
Ama analog bir yapıda yani sizin dediğiniz gibi bir lensin ışığı geçirmesinde belli bir limitten bahsedilemiyor.
Analog fotoğrafta bile yani film ve filmden pozlanarak alınmış baskıda bile böyle bir limitten bahsetmek doğru olmaz.. Analog fotoğrafta olsa olsa film üzerindeki gümüş yoğunluğundan/miktarından bahsedilebilir. Bu gümüş miktarıda bugün kullanılan dijital sensörlerin çok çok üzerinde diye bliyorum.. bi yerlerde 35 mm orta kalite bir filmin 70-90 megapixel sensöre eş değer olduğunu okumuş gibiyim ama bu veride kesin değil.

çokmu karışık yazdım bilmiyorum ama şöyle tarif etmeye çalışayım.. elbette 3 mm çapında bir objektif ile 58 mm çapında bir objektiften elde edilen görüntüler arasında kalite farkı vardır (cep telefonu ve dslr lensi) fakat esas sorun bu lenslerin verdiği görüntü kalitesinden ziyade o lensten sonra sizin ışığı hangi kalitede algılayabildiğinizdir. 3 mm lensin arkasına koyacağınız sensör ya çok küçük olacak yada lense çok uzak noktada olup büyük olacak.. uzak noktada büyük ebatlı kaliteli sensör kullansanız bile lensteki ışık kırılmaları/mikro kusurlar aynı oranda parabolik olarak artarak sensöre ulaşacak..

daha önceki mesajımda pixel/vektörel tabanlı görüntü işleminin farkından bahsetmiştim.. bunun fotoğraf makinesine uyarlanmış halini, elektron mikroskobu ve normal mikroskoba bağlanmış dslr farkını düşünerek anlayabilirsiniz. normal mikroskopta, objektif grubundan geçip dslr deki sensöre düşen ışık söz konusu iken eletron mikroskobunda madde üzerine uygulanan elektron bombardımanından yansıyan ve yorumlanan elektronların oluşturduğu görüntü olarak düşünülmeli.. burada da bir sensör var elbette ama dslr deki sensörün mantığının ötesinde..

 

Tarih: 6 Şubat 2008, 10:45 - İp: 88.***.**9.98
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Mesela lens milimetrede 100 çizgi ayırabiliyorsa, ve siz milimetreye 110 pixel koyarsanız

bu ayırabilme tanımını ilk defa sizden duyuyorum.eğer gerçekten var ise cahilliğime verin.şu anki bilgi ve tecrübelerime göre böyle bir "çizgi ayrımı kapasitesi" nin doğru olmadığını düşünüyorum

Bu oldukça eski bir kavramdır, ve bana ait değil.
esası "line pairs per milimeter"
yani her milimetrede bir siyah, bir beyaz pijama gibi olan çizgilerin sıklığı.
Eğer bakıyorsanız, tüm değerlendirme sitelerinde göreceğiniz chart'larda vardır bu çizgiler. Git gide yoğunlaşırlar ve lensin/sensörün nerede iflas ettiğini göstermek için kullanılırlar.

Lens resolution ve LPM diye google araması yaparsanız görürsünüz.

 

Tarih: 6 Şubat 2008, 23:08 - İp: 88.***.**9.234