buenasivassc
buenasivassc (üye)
İstanbul / Amatör

Sony A 350 Temizliği Ve Bir İki Konu Dah

merhaba
ilkin sormak istediğim slr fotoğraf makinası nasıl ve ne ile temizlenir ? örneğin gökyüzü fotoğraflarında kuşa benzer lekeler oluyor özellikle siyah beyaz denemelerde daha göz batacak şekilde. bunların üstesinden nasıl gelirim.

ikincisi fotoğraf çekimi ile ilgili yasal sınırlar nelerdir? özellikle konuyla ilgili kanun maddeleri elinin altında olan varsa çok iyi olur.

teşekkür ederim ....

Tarih: 21 Haziran 2009, 01:34 - İp: 88.***.**6.222
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

ornek fotograf koyun,
buyuk ihtimalle lens yada sensor uzerınde leke vardır lenstekini temizleyebilirsiniz ancak sensore kesinlikle dokunmayın ve bir servise temizletin..
yasal sınırlardan kastınız nelerdir?

 

Tarih: 21 Haziran 2009, 16:27 - İp: 78.***.**3.12
buenasivassc
buenasivassc (üye)
İstanbul / Amatör

http://www.fotokritik.com/1753933 başka bir fotoğraf sitesine ait bir link. site yöneticileri rahatsızlık duyarsa (bir sakıncası olmaması lazım) kaldırabilirler.
sevgili gaijin fotoğrafın üst ortanın soluna doğru siyah bir leke var bu bazı fotoğraflarda çıkmıyor, genelde orada lensi temizledim olmadı. bir de diğer lekeler gözüne çarpmıştır. lensi temizliyorum ama nasıl temizlemem gerektiğini tam olarak bilmiyorum.

yasal sınırlardan kastım. bir sokağın fotoğrafını ve bir kalabalığın fotoğrafını çekerken insanlarla tartışmalarım oldu. bunların akabinde kolluk kuvveti çağırmalarını istedim biraz geri bastılar. bir tanesinde ciddi anlamda sıkıntı yaşadım ve eğer kolluk kuvveti ile karşı karşıya kalırsam konuya hakim olmak isterim. google ın yaptığı street view (sanırım böyle yazılıyor) çalışmasından insanlar özel hayatı ihlal diyerek şikayetçi olmuşlar. işin aslı zor durumda kalmadan kendi hukukumu savunmak isterim. bazı insanlar nedendir bilemem fotoğraf çektiğimde ruhlarını çalacağımı sanıyor.
saygılar

 

Tarih: 21 Haziran 2009, 16:46 - İp: 88.***.**6.222
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Bir tanesi :
"Askeri Bölge, fotograf ve film çekmek yasaktır"

 

Tarih: 21 Haziran 2009, 16:50 - İp: 85.***.**8.251
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı





kırmızı halka zaten bir kus.. geri kalnalarda sanırım sensor uzerındeki toz taneleri,epeyi tozlanmıs,kesinlikle kendiniz temizlemeye calısmayın, bir servise yada bu işi yapabilecek bir fotografcıya gorturun.
antika biliyorsa bir oneri verir sanırım,benım bilgim yok
---------------

sokagın fotografını cektiniz diye kimse size birşey soyleyemez.
ama izin almadan birisini fotograflarsanız ve sizden şikayetci olursa suclu duruma dusebilirsiniz.

 

Tarih: 21 Haziran 2009, 18:46 - İp: 78.***.**3.12
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Beyaz geminin solunda da birşey var, hatta gözüme ilişen en büyük kir o. Kırmızı halka içindki, sanırımım bir martı


Toz temizleme hakkında daha önce bir konu açmıştım zaten :

http://forum.netfotograf.com/dslr_slrlike_reviews.asp?msg_id=31250

 

Tarih: 21 Haziran 2009, 19:29 - İp: 85.***.**8.251
buenasivassc
buenasivassc (üye)
İstanbul / Amatör

ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim.
ilk fırsatta servise götürüp gerekli işlemi yaptıracağım.

bu arada kanuni konuları bir avukat arkadaşa danıştım gelen cevabı buradan paylaşacağım.

 

Tarih: 21 Haziran 2009, 23:34 - İp: 88.***.**6.222
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı


Kanunen haklı olman meseleyi çözmeyecektir, bilakis kanunen haklı olduğun bilinciyle diklenmen her zaman olmasa bile illa bir gün senin ve makinanın feci şekilde dayak yemesine neden olacaktır.

Genel sağduyuyu kullanman gerekecek. Mesela çarşıdaki pazardaki kalabalığın görüntüsünü çekerken sorun çıkmayacaktır, tek tek bireylerin portresini çekerken izin alman gerekebilir, bu bir muhabbet sonunda olabileceği gibi, sadece bir mimikle de olabiir. Bazı insanlarda şeytan tüyü var, diğerleriyle istediği gibi iletişime girip en güzel pozları çekebiliyorlar. Temel olarak bir güven ilişkisi temin etmen gerekiyor.

Mesela camiden çıkan normal, sıradan cemmatin resmini sormadan çeksen, bu onlar için çok şüphe çekici bir durum. Ertesi gün gazetede "işte irtica, işte şeyhin adamları" şeklinde afişe olabileceklerini düşünebilirler, ki bu düşüncelerinde hiç de haksız değiller. Önce kendini onlara tanıtmanın bir yolunu bulabilirsen, habi amaçlı resim çektiğini aralarından bir kişi bilse, çoğunlukla hiçbir problem olmaz.

Üstelik tanımadığın kişilerin teleobjektifle uzaktan alakasız resimlerini çekmek, çoğunlukla sıradan sıkıcı karelerle sonuçlanacaktır. Kişilerle önce bir ilişkiye girip sonra resimlerini çekersen daha iyi sonuç alırsın. Bu, Ara Güler'in yöntemiymiş, bir şeyin, bir kişinin fotografını çekmeden önce daima onu tanımak için zaman ayırırmış.

Henry Cartier gibi sosyal olayların fotografını çekerken, sanırım izin istemen gerekmiyordur, belliki tarihi belgeliyorsun.

Bu konuyla ilgili bir site var, oradaki ipuçlarını kullanabilirsin :
www.photoethnography.com

Ben kendi adıma, tanımadığım kişilerin fotograflarını kolay kolay çekmiyorum, naapim bende yukarıda bahsini ettiğim bazı insanlarda bulunan şeytantüyü yok işte.

Bu arada A.B.D.'de tanımadığınız çocukların fotografını çekmek suç teşkil edebilirmiş, aman dikkat.

 

Tarih: 22 Haziran 2009, 01:36 - İp: 85.***.**8.251
  • 1