s.a.r.p
s.a.r.p (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sensör Üzerinde Yaşam

merhaba

sensörle ilgili şikayetler genellikle tozlanma üzerine ama benim farklı bir sorunum var. yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

biriken tozlara ek olarak fotoğraflarda aşağıda croplayıp resmini koydugum örümcek ağı şeklinde bir yapı var. duydugum kadarıyla fungus tarzı canlı organizmaların olusturdugu bu yapı eger gercekten oyleyse buyumeye de devam edecektir.

bu tur olusumlarin daha once lenslerin icine yerlestigini gormustum ama sensor de ilk defa rastladim. tahmin ettiginiz uzere gercekten cok sinir bozucu.

temizletme gayesiyle ankara'da sn. ali deger'e goturdum. gercekten cok ugrasti ama sadece tozlari temizlendi. bunu çıkarmanın ancak sensor uzerindeki film tabakanın degistirilmesi ile mumkun oldugunu soyledi. o da sanırım sadece istanbul'da yapılıyomus.

size sorum su, bunun tam olarak ne oldugunu bilen var mı? eger gercekten canlı organizmaysa film tabakanın degismesi yeterli olur mu? yoksa komple sensorun mu degismesi lazım? bu islemler istanbul'da nerede yaptırılabilir? ve tahmini ne kadara mal olur? makinam nikon d70s.

bu arada sunu da belirtmek isterim, makinayı 8 ay boyunca yuzde 90-95 nem oranına sahip yagmur ormanlarinda kullandım. elimden geldigince kuru ortamda muhafaza etmeye calistim ama pek ise yaramadı.


yardımlarınız icin simdiden tesekkurler.


Tarih: 20 Şubat 2009, 14:06 - İp: 88.***.**7.241
demirciler
demirciler (üye)
İstanbul / Amatör

Bu tür oluşumlar genelde lenslerde oluşuyor (mantar ) ancak sensör üzerinde ilk defa duyuyorum .
Oluşum sebebi sizinde yazdığınız gibi su ve rutubeti ortam bunun üzerine CCD sensörün akını ve ısısı eklenince oluşum kaçınılmaz olmuş gibi görünüyor.
Size tavsiyem temizleme işlemini methanol ve swap ile yapmanız olacak ancak sonucuna pek garanti veremiyorum.
CCD üzerindeki filitrenin değişimi çok zor bu yüzden komple snsör değişecektiriyorlar diye biliyorum eğer çözüm bulamazsanız hayyamda bu işi yapanlar var onlardan fiyat alabilirsiniz.

 

Tarih: 20 Şubat 2009, 23:43 - İp: 85.***.**3.134
demirciler
demirciler (üye)
İstanbul / Amatör

Sizinkine benzer bir durumda burda yazılmış.

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080929192539AASt7cI

 

Tarih: 21 Şubat 2009, 00:22 - İp: 85.***.**3.134
s.a.r.p
s.a.r.p (üye)
Yurtdışı / Amatör

yardımınız için tesekkur ederim

 

Tarih: 23 Şubat 2009, 11:45 - İp: 85.***.**1.125
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

Sensör temizliğini mutlaka yetkili serviste yaptırınız.. Makineyi sökerek temizliği yapıyorlar.. Böyle olunca da vidalarda tornavida izi çıkıyor. Bu durumda makina sanki tamir görmüş durumuna giriyor. İşlem sonucunda servisten sensör temizliği yapıldığına dair bir belge alırsanız makinayı satarken alıcıya bu belgeyi göstererek gerçek anlamda tamir görmediğini ispatlamanız kolay olur.. Aksi takdirde inandıramazsınız..

 

Tarih: 25 Şubat 2009, 13:00 - İp: 92.***.**8.113
demirciler
demirciler (üye)
İstanbul / Amatör

Sn. ercan43
Sensör temizleme enasında neden makinanın söküldüğünü anlamadım . Eğer sensörde cizilme yada kalıcı hasar yoksa makina sökülmez.
Ben yıllardır sensörde onca lekeyi bir vidaya bile dokunmadan temizledim.

 

Tarih: 25 Şubat 2009, 22:59 - İp: 78.***.**6.113
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

Bence de öyle olması gerekirdi ama, sensör temizliğini garanti kapsamında Erkayalar'da yaptırdım. Makinamın altındaki vidaları dikkatli incelediğimde tornavida izlerinden söküldüğünü anladım.. Ayrıca Makineyi sıfır olarak yine Erkayalar'ın bizzat kendisinden (bayiden değil) almıştım.. Herhalde vizörde görünen tozu basınçlı hava ile çıkaramayınca sökmek zorunda kaldılar diye düşünüyorum. Ama olan makineye oldu..

 

Tarih: 26 Şubat 2009, 11:43 - İp: 92.***.**8.113
oguz orhan
oguz orhan (üye)
İzmir / Amatör

Sitenin birisinde şunlar yazıyor;
Sensör üzerindeki filtre üzerinde büyüyen ve kaplamayı kelimenin tam anlamıyla 'yiyen' fungi (mantar) olabilir.
Temizlemek için servise götürün gibi önerilerin yanısıra Aseton ile de temizleyebilirsiniz demiş.
Aseton (DiMetilKeton), kururken gerisinde artık yada herhangi bir renk bırakmaz gibi ibareler kullanılmış.

Bunu anlatan firma kendi markası olan 'Optical Wonder Fluid' temizleyici içerisinde aseton ve başkaca farklı bileşenlerin olduğundan bahsetmiş.
Bu kimyasallar Mayselya (Myceliae), mantar ve bakterileri öldürüyormuş.

Bu kimyasal temizleyiciyi kullanarak bu optik yüzeyin organellerden korunacağını ifade etmiş.

Ayrıca, optik yüzeyleri üfleyerek temizleme esnasında, üflenen hava içerisinde tükrük olacağı için ve tükrüğün de distile (saf su) olmadığı için optik yüzeye faydasından çok zararının olabileceği bahsedilmiş.
Üflenecekse hava boğazdan gelecek şekilde ve hafifçe üflenerek yapılmalı' demiş.

Silmek için "Süper Mikrofiber Kumaş" kullanın denmekte. (pamuklu kumaşlardaki pamuk mineral içerikli olduğundan, sentetik mikro lifli kumaşlar önerilmiş)

kolay gelsin.

 

Tarih: 27 Şubat 2009, 04:35 - İp: 85.***.**0.126
  • 1