fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Sensor Temizliği

Makinemin sensorunde koca bir toz tanesi var.
Yüksek diyafram (f22) uzaklık ayarı sonsuzda , herhangi bir beyaz kağıt vs resmi cekince çok bariz görünüyor.
Sensor temizliğini kendisi yapan oldumu? nasıl bir metod kullandınız ? netice nasıl oldu ?

Teşekkürler

Tarih: 11 Şubat 2006, 23:01 - İp: yok
uturuclu
uturuclu (üye)
Kahramanmaraş / Amatör

Selam...

Daha bi-kac saat önce yaptim.canon 350d kullanıyorum.acikcasi cok tozlu mekanlarda kullanmadim ve sensorumun kirlenecegi aklimin ucundan bile gecmemisti(ki bitek 18-55 obj. kullanıyorum hala).Fakat icimden test yapmak geldi ve f22 hatta f.11 de bile (photoshopta) cok buyuk lekelerle karsılastım.

öncelikle eger sana yakınlarda sensor temizleyen biyer varsa onu tavsiye ederim veya sensor temizlik urunlerini.aksi halde benim gibi isin cok zor olabilir.Acikcasi 3 saatin uzerinde zamanım gitti.En azından f22 de gorunmeyecek hale getirebildim.Cok acemi yontemler denedim.yumusak peceteden tutta pamuk türlerine kadar.Ne yazıkki hepsi tüy,toz vs.. daha cok kalinti birakti.Son olarak denedigim kulak temizleme copune sardigim ve B+W obj. temizleyiciden bile daha yumusak ve kalinti birakmayan gunes gozlugumun beziyle kurtulabildim. Saka degil ve İnanki temizleme islemini belki 30 kere yaptım.Bidaha da temizleme seti almadan obj.i govdeden ayirmamaya tovbe ettim...kolay gelsin arkadasım umarım daha cok yardımcı olabilecek arkadaslar vardır cunku cok hassas bir konu.

 

Tarih: 12 Şubat 2006, 02:13 - İp: 85.***.**3.232
omerk
omerk (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

CCD temizliği sanıldığı kadar zor ve tehlikeli bir olay değil. Bunun için en iyi ürün bir sensor swab almak ve solisyonu ile kullanmak. Sensor swab her makinanın makinasına göre satılmakta ve kendi orjinal solisyonu bulunmakta.
Şu linkten inceleyebilir ve nasıl kullanıldığını görebilirsin.
http://www.photosol.com/swabproduct.htm

Burada satan firmanın linkide wwww.kamerithalat.com

CCD sensor üzerinde koruyucu bir cam zaten mevcut önemli olan bu yüzeyi çizmeden temizlemek. Benim şu ana kadar gördüüm en pratik ve güvenli yol bu swablar. Tabii birde hava ile temizleyebilirsiniz ama oda sadece üzerindeki tozları yok ettiği için bazı lekeler yine kalmakta. Sensor swab ile 20 sn.de temizlik bitmekte ve her ortamda rahatça uygulanabilmekte.

 

Tarih: 12 Şubat 2006, 02:45 - İp: 85.***.**7.192
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Teşekkürler,
Daha önce başka bir metodla temizlik yapmıştım, ama sonucu pek beğenmedim.
Sensor Swab galiba aradığım şey.
Bu hafta bir sirkeci'ye gideyim. Digital kameralardada bu dert var işte. lens değiştirirken gövdeye toz giriyor. Uzun pozlu foto çekincede toz sensore geliyor.
Tekrar teşekkür ederim.

 

Tarih: 12 Şubat 2006, 12:21 - İp: 81.***.**3.204
uturuclu
uturuclu (üye)
Kahramanmaraş / Amatör

peki bu urunu solisyonu ile birlikte bulabilecegimiz bir internet sitesi varmı acaba ? Ben bi cok online satis yapan web sayfalarında goremedim.

 

Tarih: 12 Şubat 2006, 13:00 - İp: 85.***.**7.57
omerk
omerk (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

uturuclu, yukarıda belirttiğim gibi bu ürünü Türkiyeye kamerithalat getiriyor bende oradan temin ettim. http://www.kamerithalat.com

 

Tarih: 12 Şubat 2006, 13:09 - İp: 81.***.**4.101
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar, Aynı sorunla bende karşılaştım, ne yazık ki aşağıdaki adresten bir haber olduğumdan ccd yi başka çözümlerle temizlemek zorunda kaldım , ama oldu.. Benim uyguladığım temizleme şekli , cd okuyucusu temizleme solüsyonu ve iyi kalite kulak temizleyicisi ni ıslatarak sensörü temizlemek ardından Smudger marka fondoten dagatıcı ile silmek oldu.. Hiç iz bırakmadı .. Ama özellikle bu işlemleri yapmadan önce hava ile sensörün üzerinde kesinlikle toz kalmamasını sağların , çünkü o toz çizer , geri kalan malzemeler her acıdan sağlıklı temizliyor. Bir de kesinlikle el değmemiş olması gerekiyor.. Bir kaç sonra aletin nasıl birşey olduğunu fotoğrafını çekip yollarım buraya..

sevgiler

 

Tarih: 12 Şubat 2006, 19:01 - İp: 85.***.**3.48
mba
mba (üye)
İstanbul / Meraklı

Sensorswab kullandım sirkecide satılıyor, sorunu büyük ölçüde çözdüm. Tamamen değil. 20 denemeden sonra. Solusyonun adı da eclipse.Satan kişinin ve www.photosolun tavsiyesine göre her swab bir kez kullanılmalı bu durumda tam temizlemek için ilk denemede en az 5 tane gerekiyor,ya da ben beceremedim. O zaman da ekonomik bir ürün olmama durumuna geliniyor. Tahminimden biraz daha sert bastırarak ve tüm ccdyi temizlemeden kaldırmadan 1 seferde yapmak lazımmış. Eclipse de kolay uçuyor eğer 5 ay sonra açtığınızda kutu boş olmasın diyorsanız ağzını iyi kapatın hatta naylonla sarın.
Sadece fuji bu ürünü tavsiye ediyor. nikon ve kodak servislere götürün diyor. Ben aldığım yere sordum biz bir yerde güderi ile sildiriyoruz dediler içime sinmedi kendim swabla yaptım.
Kolay gelsin.

 

Tarih: 12 Şubat 2006, 21:11 - İp: 83.***.**8.159
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Merhabalar,
Bahsettiğim toz tanesini bugün siteye koyduğum "güneş yüzünü gösterince" de görebilirsiniz, metal kapının hemen altında gökyüzündeki karaltı.
Sensor swab'ı bekleyemedim, temizledim, ama onun yerine iki küçük toz geldi )).
Çok zorda kalırsanız bir kredi kartını 1 parmak kalınlığında uzunlamasına kesin, lens temizleme kağıdını (parça/toz bırakmayan bir tür selpak) birkaç kez katlayıp kartın ucunna katlayın, böylece düzgün ve biraz esnek bir temizleyici elde edersiniz. Bunun üzerine bir iki damla lens temizleme solüsyonu damlatın (aslında saf metanol veya alkol olur, jack daniels olmaz.. onu bana verin) sensorü sadece bir defa silin. Acil durum değilse kullanmayın. Dünyanın parasını verdiğimiz makinenin sensörünü çizme riski hep var. Aslında bunu tozlu yerde yapmak daha büyük problem açabilir.
Bu arada bu tür işleri yapmak için tozsuz ortam elde etme tekniğiniz nedir ?
Ben eski bir metod biliyorum, banyoda sıcak duşu açın, bir süre aksın, banyodaki aynalar vs iyice buharlanana kadar bekleyin. Sonra duşu kapatıp, kapıyıda kapalı tutup banyonun soğumasını bekleyin. Havadaki nem çökünce (Banyo soğuyunca) tüm tozları yere indiriyor.
Genel olarak evdeki en tozsuz yerin zaten banyo olması lazım

Bu arada Canon yetkili servislerinde sensör temizliği yaptıran varmı ? sonuçtan memnunmu ? fiyatlar nasıl ?

Yanıt verip bilgisini paylaşan herkese teşekkürlerimle,

 

Tarih: 12 Şubat 2006, 23:04 - İp: 81.***.**3.204
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

selamlar , aletin fotoğrafını sizin mesaj kutusuna yolladım.. başka bir yerden yollanması nedeniyle buradan yollayamadım.. eğer siz yapabilirseniz sevinirim başkalarına da faydası olur.

Aletin ucundaki sünger özeldir.. diğer temizleyicilerden tozları almak kolayda solusyon lekeleri kalmakta işte bu alet o solüsyon lekelerini de cizmeden temizlemektedir.
fiyatı 14 liradır.. mutlak surette kapalı paket ve el değmemiş , kullanılmamış olmasına dikkat edin. sert bastırmayın , tam ucu ile yağpacaksınız ve kuru olacak zemin.. tozu önce hacva pompası ile temizleyin..

sevgiler

 

Tarih: 13 Şubat 2006, 00:45 - İp: 85.***.**0.146
dunesea
dunesea (üye)
İstanbul / Amatör

solüsyonlar iyi değil diye duymuştum...aslı astarı var mı bu işin...


ikincisi kit lens var bende hiç çıkarmıyorum yinede toz kaçarmı

 

Tarih: 13 Şubat 2006, 00:49 - İp: 85.***.**7.178