paracelsus
paracelsus (üye)
Gaziantep / Amatör

Pentax K-x İçin Lens Arıyorum

Merhaba arkadaşlar. SLR

Tarih: 13 Eylül 2010, 10:52 - İp: 88.***.**4.68
paracelsus
paracelsus (üye)
Gaziantep / Amatör

Merhaba arkadaşlar. ilk mesaj hatalı oldu, özür dilerim. düzeltmeyi de beceremedim forumun acemisiyim. siz tecrübeli arkadaşlara bişey danışmak istiyorum. pentax K-x makineme 270-300 civarında lens arıyordum, TAMRON AF 70-300 f 4/5,6 di lens buldum bi sitede uygun fiyata, pentaxa uyumlu deniyor ama emin olamadım. bilgisi olan var mı acaba ?

 

Tarih: 13 Eylül 2010, 10:55 - İp: 88.***.**4.68
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Sigma, Tamron ve Tokina gibi 3.parti firmalar aynı lensi ( yani aynı optiği ve aynı mekanizmayı ) farklı bayonetler tipleri için farklı versiyonla piyasaya sürerler. Kutunun üzerinde de "for Canon" veya "for Sony/Minolta" şeklinde ibareler olur.

Sizin alacağınız Tamron'un kutusunun üzerinde "for Pentax" veya "K-mount" gibi bir ibare olmalı. Çoğu online alışveriş sitesi sattıkları 3.parti lenslerin hangi bayonete uygun olduğunu başlıktaki isminde açıkça ifade ederler veya size bayonet seçme imkanı tanırlar.

3.parti lenslerin neredeyse hepsinde Canon veya Nikon uyumlu versiyon vardır, büyük çoğunluğunun Sony/Minolta veya Pentax versiyonu da vardır, fakat pek az Olympus 4/3 bayonete sahip 3.parti lens vardır.

Olympus dışında hiçbir firma kullandığı bayonetin elektronik haberleşme protokolünün speğini başkalarıyla paylaşmamıştır. Dolayısıyla 3. parti firmalar ürünlerini "tersine mühendislik" veya "hackleme" metoduyla geliştirmişlerdir. Canon, Nikon, Minolta(yani Sony) ve Pentax'ın 1980lerde çıkardıkları bu bayonetler, 3.parti firmalar tarafından aradan geçen zaman zarfında tamamen çözülmüş olsalar da 10-15 yıl önce piyasaya sürülmüş eski 3.parti lenslerde uyumsuzluk sorunu yaşanabilir. ( mesela bazı eski Sigma lensler yeni Canon DSLRları bozabiliyorlar )

Pentax ve Sony'nin yeni yeni çıkarmaya başladığı elektronik AF motoru sürebilen protokoller henüz Sigma tarafından çözülemediği için HSM serisi lenslerin Sony ve Pentax uyumlu versiyonları aslında HSM değildir, saçma bir şekilde aynı fiyata satılırlar.

Sony'nin Tamron'la , Tokina'nın ise Pentax'la "hisse sahipliği" gibi yakın ilişkileri var dolayısıyla bu markaların yeni lensleri muhtemelen tamamen uyumludur.

 

Tarih: 13 Eylül 2010, 17:57 - İp: 78.***.**8.242
paracelsus
paracelsus (üye)
Gaziantep / Amatör

yanıt için sağol dostum, benim düşündüğüm lensin ambalajında FOR CANON ibaresi var. bu durumda PENTAX kameramda bunu kullanamayacağım sonucu mu çıkıyor acaba ?

 

Tarih: 14 Eylül 2010, 08:40 - İp: 78.***.**2.56
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

O kutuyla beraber gelen mal Pentax'a uymaz.

İnternetten mi bakıyorsun ? Çünkü bazı siteler resmini koydukları malın aynısını yollamıyorlar, daha doğrusu resmini koyarken herhangibir versiyonun sergiliyorlar, sonradan sipariş geçilirken bayonet tipini soruyorlar.

 

Tarih: 14 Eylül 2010, 09:52 - İp: 78.***.**8.242
paracelsus
paracelsus (üye)
Gaziantep / Amatör

teşekkür ederim bilgilerin ve uyarıların için. bu anlattıklarının ışığında dikkatli seçecem alacağım ürünü. ilgin için sağol.

 

Tarih: 14 Eylül 2010, 10:13 - İp: 78.***.**2.56
  • 1