gladiator1155
gladiator1155 (üye)
Bursa / Amatör

Nikon D300-ve Sigma Lende Frond Focus

arkadaşlar nikon d300 makineme 2.el sigma 24-70mm f2.8 ex dg macro lens aldım.daha önceki bozulan nikon 24-120mm f3.5-5.6 d lensim ile kayaslarsam daha keskin fotoğraf elde ediliyor bu sigma ile.fakat birde back/front fokusun olup olmadığını öğrenmek için 45 derece açılı bir cetvet tekniğini kullanıp yaklasık 60-70cm mesafeden f2.8 diaframda cetveldeki 10 sayısına odaklanıp çekim yaptım.neyazıkki fokus cetvelde 9 ile 8.5cmde keskin bir görüntü elde ediliyor.bu uygulamayı yaparken tripot kulanmadığımı ve fotoraf makinesine elde yere yana doğru tutuğumuda belirteyim.
neyseki makineden af ince ayardan bu front fokusu telafi etmeye denedim fakat bu ayar hiç değişmiyor ne yapsan front fokus hep aynı yerde kalıyor.af ince ayar komutu açık durumda olduğu alde +20 yapsamda bişey değişmiyor -20 yapsamda değişmiyor.bu ara standart değerinide seçilebilen değeride anynı anda aynı rakama getiriyorum fakat değişen bişey yok.acabamakinedemidir problem yoksa lenstemidir ayara gelmediği için.
70cm mesafeden 1-1.5cm lik bir front fokus için acaba makinedeki af inceayar cetvelinde hangi rakamı ayarlamam gerek.yoksa bu hatalı fokusa

+20 veya -20 ayarı yetersizmi kalmaktadır.sirkeciye götürsem lens ile makinayı bir günde yapabilirlermi fokus ayarını.ve fiyat olarak ne tutar acaba?

Tarih: 25 Mart 2012, 00:56 - İp: 78.***.**6.175
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Öncelikle belirlenmesi gerekenler var zira durum biraz çelişkili :

- Sorun sadece bu lenste mi?
- AF Fine Tune ayarı, D300 üzerinde doğru yapıp SAVE ettiğinize emin misiniz ?

AF Fine Tune ayarı, hata lenste ise, yapılan ayar ile durumu düzeltiyor ama sorun makina otofokusunda ise faydası yok . Fine Tune işe yaramıyor.

Sorun sadece bu lenste ise , D300'de sorun yok demektir . O zaman da AF Fine Tune'un işinizi görmesi lazım.

Önce ayarı yaptıktan sonra SAVE ettiğimizden emin olalım - gerisini sonra düşünürüz.

#paperman' tarafından 26.03.2012 08:47:05 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 25 Mart 2012, 05:14 - İp: 96.***.**5.17
gladiator1155
gladiator1155 (üye)
Bursa / Amatör

daha önceki lesimde bu fokus testini yapmamıştım.bu sebepten dolayı o lenstede bu problem varmıydi bilmiyorum.

fin tune yaptıktan sonka ok tuşuna basarak getirdiğim ayarları onayladım.fakat hiç bir şey değişmedi.

sizinde yazdığınız gibi problem makinadanda olabilir.bunun tamırı yada ayarı pahalımıdır acaba.sanırım sadece makinanın içinde bir parca ayarlanması gerekir bu durumda.yani değiştirilmesi gereken parça yoktur sanırım.

 

Tarih: 25 Mart 2012, 12:43 - İp: 78.***.**6.175
gladiator1155
gladiator1155 (üye)
Bursa / Amatör

az önce bu fokus testini değişik zoom aralıklarında denedim.70mm odak mesafesinde bu bahs ettiğim 1-1.5cm lik ön fokus mevcut.40mm-35mm arası sıfır fokus problemi yani keskinlik tam odakladığım noktada.35mm den 24mm ye fokus hafif back fokusa dönüşüyor.

 

Tarih: 25 Mart 2012, 16:37 - İp: 78.***.**6.175
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Kolay kolay farkedemeyeceğiniz bu küçük kusuru dert etmeyip, onunla yaşamayı öğrenin derim - makro çekimler ilgi alanınız değilse. 70 cm'de 1 cm hata ( %1.5 ), fokal uzunluğun (mm) biraz azaltılması veya diyaframın 1 stop kısılması ile kolaylıkla hallolacak bir şey - alan derinliği sayesinde. Manzara, sokak, geniş açı fotoğraflarda hiç farkına bile varmazsınız.

Benim diger lenslerimde problem yok iken, 50mm f1.8 lensimde hafif fokus hatalari olusuyor. Yillarca farkina bile varmadim ama geçenlerde bir topik için cetvel ile test yapinca önce 40-50cm mesafede 1cm kadar yakina fokusladigini gördüm .Sonra bir kaç test daha yaptim, fokus dogru çikti. Arkasindan bir kaç çekim daha yaptim - çok az front ve back focus gibi ayri ayri sonuçlar aldim. Çekimlerimde sorun yaratmadigi ve sonuçlar tutarsiz oldugu için de fine focus ile düzeltmeye yeltenmedim .

Sizin de aldiginiz sonuçlar tutarsiz ( ayni mm'leri tekrar tekrar çekin bir de - bakin front fokus/back fokus o mm'de sabit mi hep ). Bazi lenslerin maalesef makina ile uyumlari tam olmuyor- özellikle 3. parti markalarin. Fine tune çalışsa bile zaten faydası olmayacak farklı fokal uzunluklarda farklı sonuçlar aldığınız için.

Bu arada AF Fine tune ayarinin nasil hiç bir sey farkettirmedigini de anlayamadim .Problem gövdedeyse fayda etmez derken ifadem aslında yanlış. Farketmesine farkeder de baska lens takildiginda sorun tekrarlayacagindan bir fayda saglanmamis olur demek daha doğru. Sizin Sigma üzerinde AF Fine Tune'ın hiç farketmemesi pek anlaşılır değil . Testleri daha hassas mı yapsanız acaba ?

Okuduğum kadarıyla problem D300'de ise ve kayma çok hafif ise Nikon servisi tarafından software ile düzeltiliyor. Şaşma fazla ise maalesef makinanın açılması ve fokus sensörünün pozisyonunu düzeltilmesi gerekiyor. Ben hiç yeltenmeyin derim - özellikle başka bir lens ile durumu test etmeden.

 

Tarih: 26 Mart 2012, 06:35 - İp: 96.***.**5.17
gladiator1155
gladiator1155 (üye)
Bursa / Amatör

sayın uğur bey,
öncelikler cevaplarınız ve tavsiyeleriniz için size teşekürlerimi sunuyorum.
cetvel ile ölcümleri çok basit ve olması gereken aksine tripot kullanmadan yaptım.fakat gelel sonuç 1-1.5 cm on fokus ve sadece 40 ile 35mm arası fokusu sorunsuz gibi.başka bir lensle malesef bu testi yapmadım bu sebepten dolayı sorun lenstemi makinedemi belirtmek zor.fakat diğer bozulan nikkor af 24-120mm f3.4-5.6 d lesimde tam keskin fotorğraf elde edemiyordum tabiki ham fotoğraftan söz ediyorum yani işlem görmemiş fotoğraflardan.bahsı geçen sigma 24-70mm f2.8 ex dg macro lens ile çekilen bir fotoğrafı http://galeri.netfotograf.com/photo.asp?foto_id=505994 bu linkte inceleyebilirsiniz.bu fotoğraf makineden çıktığı gibi hiç işlenmemiş bir fotoğraftir.bana sanki biraz bulanıklık var gibi geliyor.yani öğle keskin değil gibi.aslına bakarsanız d300 makinamdan şüpe etmeye başladım.sizin belirtiğiniz software programı ile ufak problemler düzeltiliyor olması beni sevindirdi açıkçası.ben fotoğraf makinesini açtırma taraftarıda değilim açıkçası.ben halen eski firmware sürümünü kulanmaktayım makinada.versiyon 1.00 ve versiyon 1.02.nikonun sitesinden öğrendiğim kadarıyla yeni firmware versiyonu mevcut fakat yüklemedim ve yüklemeyide biraz çekiliyorum bir sorunla karşılaşırım diye.bu firm vare ile acaba daha keskin fotoğraf elde edilirmi.nois konusunda iyileştirilmiş bu versiyon ile faken ben nois problemi yaşamıyorum sadece keskinlikle problem var.

#gladiator1155' tarafından 26.03.2012 17:04:42 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 26 Mart 2012, 16:45 - İp: 78.***.**0.97
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Çektiğiniz fotoğrafta front/back fokus etkisi olamaz - neden derseniz :



3 metre mesafeyi 70 mm çekim/kadrajdan tahmini olarak yazdım. Çekim bilgilerinizi alan derinliği hesaplayıcıya girdiğinizde gördüğünüz gibi 2.70 ve 3.30 metre arası neredeyse 60 cm'lik bir alan derinliği ( fokusu net olan alan ) çıkıyor . Bu mesafeye/diyaframa/sensör boyuna/fokal uzunluğa dayalı optik bir kural .

Yani sizin lensinizin bir kaç cm back/front fokusunun , f8 gibi bir diyaframda bu koşullarda gözle görünür bir sorun yaratması mümkün değil .

Fotoğrafın bence netlik/fokus problemi de yok ama neden çok daha keskin değil derseniz - olsa olsa genelde zoom lenslerin limitlerine dayandığnda oluşan hafif keskinlik kaybındandır derim .

Firmware update yapmaktan korkmayın - işlem basit ve Nikon sitesinde de anlaşılacak şekilde anlatılıyor . Yeni firmware , dinamik AF'de düzeltmeler getiriyormuş ama sizin fokus problemine etkisi olacapını sanmam ( muhtemelen spot/nokta AF ile testleri yaptınız ). Yine de belki çalışmıyor gözüken AF Fine Tune ayarının düzelmesini sağlayabilir.

 

Tarih: 26 Mart 2012, 20:45 - İp: 96.***.**5.17
  • 1