ozlemck
ozlemck (üye)
İstanbul / Amatör

Nikon D 40 X 18-55 Lens Sorunu

Merhaba arkadaşlar,

Bir sebepten Nikon D 40 X makinemin 18-55 lensi otomatik ayarda çekmiyor, yalnızca manuel olarak fotograf çekebiliyorum. Daha önce bu tür bir sorunla karşılaşan ya da nedeni hakkında bilgisi olan var mı?

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Tarih: 1 Haziran 2009, 21:26 - İp: 91.***.**2.65
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Lensin tam olarak marka modeli ne ?

D40X'in kendi orijinal kit lensi ise "AF-S" olması lazım. Bu durumda ya ayarlar manuel fokus modunda kalmış yada bir arıza var.

Lens Nikon AF-S veya Nikon AF-I veya Sigma HSM değilse, endişe edecek birşey yok. O gövde o lensin AF mekanizmasını sürmez çünkü, sadece Manuel Fokus kullanabilirsiniz.

 

Tarih: 1 Haziran 2009, 22:01 - İp: 88.***.**7.124
ozlemck
ozlemck (üye)
İstanbul / Amatör

Öncelikle ilginiz için teşekkürler.

Lens orjinal AF-S. Daha önce bir sorunu yoktu. Nedense tam da Mardin gezisine çıkmadan önce bozulacağı tuttu. Şimdi kendime tamir için iyi bir adres aramaya başlasam iyi olacak galiba. İstanbul'da önerebileceğiniz bir adres var mı?

 

Tarih: 2 Haziran 2009, 01:09 - İp: 91.***.**2.65
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Başka bir lens veya gövde ile yapacağınız deneme sonucu sorunun lensta mi yoksa gövdede mi olduğunu anlarsınız.

Sorun lensteyse aklıma gelen birkaç olası sebep :

1. Gövdeden lense bilgi ve enerji taşıyan pinlerde temassızlık olabilr. Lensi çıkarıp kontaktlara şöyle bir bakın, gözle görülür bir şekil bozukluğu veya taması kesecek kir var mı diye.

2. Lensin AF motoru yanmıştır veya mekanizması hasar almıştır. (AF yaparken fokus halkasını tutarak motoru veya mekanizmayı zorladınız mı ?) Bu durumda dıaframın çalışıyor olması lazım. S modunda doğru pozlama yapıyorsa diafram çalışıyordur. D40X'te var mı bilmiyorum ama daha kolay bir aperatür testi doğrudan DOF preview butonudur.

3. Lensin çipi gitmiştir.


İstanbul'da tamir ettireceğiniz yerler ziyadesiyle var. En başta Nikon distribütörü KarfoKaracasulu'dan başlayarak Sirkeci'deki pek çok yere götürebilirsiniz. Eğer garanti kapsamında yaptıracaksanız Karfo'dan başka yere gidemezsiniz zaten. Maalesef Nikon konusunda tecrüben olmadığı için "şuna götürün" diyemiyorum, ama biliyorum mutlaka bu işi yapan birileri vardır oralarda.


Yalnız şunu eklemeden geçmemeyim : Kit lens tamiri konusunda biraz isteksizler, içindeki mekanizmanın çoğunlukla plastik olması sebebiyle bir kere açınca, bir daha kolay kolay iflah olmadığını belirtmişlerdi bana. Eğer garanti kapsamında tamir ettiremiyorsanız, kit lensin 2.el sağlamını almanın maliyetini öğrenmeniz, tamir kararı vermeden önce faydalı olacaktır.

 

Tarih: 2 Haziran 2009, 02:25 - İp: 88.***.**7.124
  • 1