ricoz
ricoz (üye)
İzmir / Amatör

İşlemciler

Selamlar
Digic işlemci ile Digic II işlemci arasında ne gibi farklar var? Seçim yapmak gerektiğinde hangisi tercih edilmelidir?
Saygılarımla..

Tarih: 15 Mart 2006, 13:18 - İp: yok
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Güncel canon makinelerde zaten sadece Digic II bulabiliyoruz.. Digic kullanan eos 10d ve 300d biraz geçmişde kaldı...

 

Tarih: 15 Mart 2006, 14:31 - İp: 81.***.**2.85
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Yarım açıklamamı mazur görün...

örneğin eos 20d 5 fps (saniyede 5 kare) gibi seri çekim özelliğine sahip... bunu işlemcisi Digic II ye borçlu... Fotoğraf kalitesiyle alaka yok yani...

Aynı şekilde Nikon'un da yeni nesil makinesi d200 daha süratli işlemcisi sayesinde (nikon'lar konusunda pek bilgim yok ama) daha seri çekim, daha çabuk çekime hazır olma niteliğinde...

sanırım d100 ve d70 karşılaştırması daha açıklayıcı olabilir.. onunla ilgili forum sayfaları vardı, hatırladığım kadarıyla..

rif@t, serbest kürsü bölümünde "tüm forumca tanışalım" başlıklı yazıya göz at, ve sende birşeyler yaz.. böylece tanışmış oluruz...

 

Tarih: 15 Mart 2006, 15:56 - İp: 85.***.**8.33
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Dıgıc 2 işlemcilerin diğer bir avantajı da pili az tüketmesi ve sanırım fotoğraf kalitesini de etkiliyormuş.

 

Tarih: 15 Mart 2006, 20:15 - İp: 88.***.**4.113
reala
reala (üye)
İstanbul / Amatör

ilemciler fotograf kalitesini tahmininizden cok etkiliyor cunku jpeg kodlamayai yapanda ,ham haldeki fotografa gerekli filtrelemeri yapanda yine o islemci ....goruntu kalitesi uzerindeki faktor u okadar fazlaki tarif edilemez mesela sony a100 ile nikon d200 ayni sensor u kullansalarda cikardiklari sonuc oldukca farkli bu farklilas manin yegane sebebi her iki maknede de kullanilan islemcini cok farkli olmasi......

 

Tarih: 13 Ağustos 2006, 09:57 - İp: 81.***.**4.31
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar..

makinenin islemcisi kesinlikle cok onemlidir..

bilgisayarlarimizi dusunun; islemci eger daha hizliysa, cok daha cabuk cevap verecektir sorulara.. iste fotograf makinelerindeki de cok farkli degil..

ama olay sadece daha cabuk olma degil.. ayni sekilde pil tuketimini de etkiliyor..

...cok cabuk olma dedik.. mesela eski bir bilgisayar ile (dusuk islemcili) photoshop cs2'de calismak isteseniz ne olur? (photoshop'u ornek gosteriyorum, cunku, photoshop'la da fotografi isliyoruz, kamera ile de..)
veya yavas islemci ile komplex islemler yapan, islemci gucu isteyen plug-in'lerle calistiginizi dusunun photoshop'da.. mesela vertus'un fluid mask plug-in'i.. iyi islemci ile cok daha hizli calisiyor..
iste bir fotografi isleyebilmek icin de, kamera, islemcisi ile, elverdigince, hesaplamalari yapar.. ama daha hizli islemci olursa, mesela bir fotografi siyah-beyaz'a cevirirken sadece grayscale yapmaz da, convert to B/W pro gibi algoritmalari hesaplayarak yapar.. yani daha da fazla islemi, yine ayni birim zamanda gerceklestirebilir.. dolayisiyla da fotograf kalitesi de artiyor..
cunku renkleri cok daha iyi-hizli isleyebiliyor kamera, islemcisi sayesinde..

fotografi olustururken, yapilan birsuru islem var.. mesela beyaz ayari.. beyaz ayari cok daha kesin sonuclar verecektir islemcinin hizi ve kalitesi sayesinde..

daha dogru renkler verecektir.. daha dusuk noise bile olusmasina izin verir.. cunku noise da tamamen (tamamen degil de, buyuk cogunlukta.. cunku noise en fazla islemcinin hesaplamalari esnasinda ortaya cikiyor.. daha iyi islemci, daha az noise yaratmaya gidecektir..) islemcinin hesaplamalarindan sonra olusuyor.. daha kesin, daha hizli hesap ile daha az cirkin, daha az noise olusur fotograflarda..

dolayisiyla kamera digic degil de digic II islemcisine sahip olmakla, aslinda her alanda gelismis oluyor.. hiz, daha az tuketim, daha iyi fotograf kalitesi, daha kesin sonuclar.. hersey kisaca..

hangisi tercih edilmeli?

kesinlikle digic II.. digic islemcili olanlara bakmayin bile..
yakinda digic III de cikabilir saniyorum.. iste o zaman da digic II islemcisi miyadini doldurmus olacak..

 

Tarih: 13 Ağustos 2006, 12:51 - İp: 62.***.**2.10
  • 1