izmire
izmire (üye)
Sakarya / Meraklı

Fotoğraf Makinaları Sorulmamış Sorular

Aklıma takılan bazı şeyler bildiklerinizi açıklarmısınız

1.Lensler neden yuvarlaktır.Çektiğimiz fotograf, sensör, film hepsi kare yada dikdörtgendir.

2.Düşük ışıla aydınlatılmış odanın penceresinden görünen güneş resmini çekerken sadece en parlak olan pencere görünür ,oda tamamen karanlık çıkar.Resmin farklı yerlerine değişken iso uygulaması gibi bir çözüm neden düşünülmemiş.

3.Sensörleri büyütmektense sensörün alabileceği ışık kapasitesi artırılması yani sıklaştırılması daha ileriye dönük bir çözüm değilmi.Sensör teknolojisinde neden işlemciler gibi 0.18 mikronda 0.09 mikrona geçildi gibi haberler duymuyorum

4.Lensten görünen yuvarlak alanın tamamı fotoğraf makinası tarafından kaydedilse ve biz oradan enine boyuna geniş, dar açılı dörtgen seçip kırpsak daha iyi olmaz mı?

Biraz karışık biliyorum sadece merak.




#izmire' tarafından 14.08.2007 22:09:15 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 14 Ağustos 2007, 15:37 - İp: 88.***.**4.224
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

1- Yuvarlak lens imalatı daha kolay. Dikdörtgen mercekleri olan bir lensle zoom veya odak yaparken hareket den ve dönen dikdörtgen elemanlar ciddi problem olurdu.
2- Sensör dynamic range ile ilgili. Şimdilik HDR gibi teknikle farklı çekilmiş pozları birleştiriyoruz. Sensör dynamic range arttıkça sorun yavaş yavaş çözülecek.
3- bu photosite boyu ile ilgili. yani daha büyük photosite daha iyi. Sature olmadan daha fazla foton tutabilecek.
4- bu işin baskı kağıdı ile başladığını hatırlayın. Yuvarlak kağıt ergonomik değil. Aslında sensörlerin yuvarlak olmaması için bir sebep yok, lensten gelen görüntü yuvarlak. Sadece daha pahalı olurlar.

 

Tarih: 14 Ağustos 2007, 16:32 - İp: 85.***.**3.233
izmire
izmire (üye)
Sakarya / Meraklı

Bende kimse cevap vermez diye düşünüyordum.Bütün sorularıma aydınlatıcı cevaplar verdiğin için sağol

 

Tarih: 14 Ağustos 2007, 17:26 - İp: 88.***.**8.12
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

İkinci problemi ben çoks ancıılarla yaşıyorum ama fdemirhanın dediklerini çözemedim

Daha basitçe ben de sormak istiyorum.Gökyüzündeki bulutlara doğru ışık miktarını verdiğimizde toprak karanlık kalabiliyor.Aşağıya çok ışık versek bulutlar parlaklıkan yokoluyor.Bunun dSLR lerde bir ayarı var mı ?

 

Tarih: 14 Ağustos 2007, 18:42 - İp: 88.***.**6.177
izmire
izmire (üye)
Sakarya / Meraklı

Bu problemin yazılımsal çözümü var.Kadrajda hareket etmeyen öğeler ve bir tripodla oluyor.

Teknik adı HDR "high dynamic rendering"


hdr wiki

hdr yazılımı
HDR siz


HDR



Fakat benim isteğim donanımsal hdr tazı bişey.Makina farklı noktalardaki ışığı ölçecek ve farklı ışık hassasiyeti gösterecek.Gerekirse üç çekim ard arda yapacak ve bunları işleyecek.Şu an böyle bir teknoloji yok.


Bu arada :Hdr ışık hassasiyetine göre değil pozlama farkına göre çalışıyor.


Ayrıca lensten görünen yuvarlak alanın hepsinin kaydedilmesi muhteşem birşey olurdu.Dijital değilmi bu aletler.Ben bilgisayarımda böyle bakmak istiyorum.Çektiğiniz fotoğrafların üst alt ve yan kısımlarını eklediğinizi bir düşünün.Çıktı alırkende ona göre crop yaparız madem kağıda uysun istiyoruz


#izmire' tarafından 14.08.2007 22:13:08 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 14 Ağustos 2007, 21:58 - İp: 88.***.**7.119
ikarahal
ikarahal (üye)
İstanbul / Amatör

2. Burda makinanın olcum metodunun nasıl ayarlandıgıda cok onemlidir. Makinalarda Multi, Spot, Average seklinde uc olcum metodu bulunur. Normalde makinalar merkez alanın ısık bilgisine gore olcum yapar. Haliyle merkez ısıklıysa enstantene ve diyafram ona gore hesaplanır. Cevre kısımlarda karanlık kalır. Tum cerceve olculsun seklinde ayarlarsanız sadece merkeze bakmaz tum karadeki ısık olculur ve merkez dısı alanın karanlık cıkması biraz daha az olacaktır.

 

Tarih: 16 Ağustos 2007, 18:15 - İp: 88.***.**2.53
izmire
izmire (üye)
Sakarya / Meraklı

2 numaralı düşüncem farklı şekilde olsada Sony A700 ile gerçek oldu(DRO).Yada vardı da ben bilmiyordum.

Diğerlerini de bekliyorum

 

Tarih: 15 Eylül 2007, 14:50 - İp: 88.***.**8.228
oerkara
oerkara (üye)
İzmir / Özel Gün Fotoğrafçısı

2,soru ya cevap:
tüm üreticiler bu sorunu çözmek için uğraşıyor.
insan beyni gibi bir sistem gelişince olur .kolay gele
güzel sorular
devamını bekleriz..

 

Tarih: 23 Eylül 2007, 23:20 - İp: 88.***.**3.134
coffie
coffie (Objektif)
Antalya / Meraklı

1.soruya cevap:: En basit anlamı ile gözlerimiz bizim için ne ifade ediyorsa lensler de fotoğraf makineleri aynı şeyi ifade eder.Daha ayrıntılı bilgi aşağıdaki linkte:
http://www.draligus.com/3155-gozun-yapisi-goz-anatomisi.html

 

Tarih: 24 Eylül 2007, 00:11 - İp: 85.***.**2.190
izmire
izmire (üye)
Sakarya / Meraklı

Evet bunları bizde düşünmeliyiz ama bizden önce bu teknolojiyi ellerinde tutan firmalar binlerce dolarlık Slrler üretmeden önce acaba bu makinada ne eksik ve nasıl giderilir diye düşünse çok daha yaratıcı sonuçlar alacaktırlar.

 

Tarih: 24 Eylül 2007, 12:44 - İp: 194.***.**0.254
yilmaz47
yilmaz47 (üye)
Batman / Amatör


1.Lensler neden yuvarlaktır.Çektiğimiz fotograf, sensör, film hepsi kare yada dikdörtgendir.



C1-yuvarlak olması doğal .kaniatta en uygun tasarım yuvarlak ve küremsi hatlardır.dünya-ay,güneş sistemi,atom,göz.....objektifin diktörtgen veya başka şekilde olması fotografta eşit aydınlatmaya ve dolayısıyla eşit renk tonlamasına engel olacaktır.ortası net etrafı bulanık ve karanlık ortam olarak fotograf çekecektir.fujide objektif yuvarlak hatlarda altıgen şeklinde olmasına rağmen çekilen fotolarda ışık kaynakları altıgen hüzmeler oluştururlar.
değişmesi gereken objektifin tipi değil.sensorun düz olmasıve kare olması .sensör çukur aynanın içi gibi yuvarlakımsı olmalı. düz ve dörtgen olmamalı..uygun yazılımla footograf uygun düzlüğe getirilmeli.fotograf çıktısına göre sonradan kesilmeli-croplanmalı.

2.Düşük ışıla aydınlatılmış odanın penceresinden görünen güneş resmini çekerken sadece en parlak olan pencere görünür ,oda tamamen karanlık çıkar.Resmin farklı yerlerine değişken iso uygulaması gibi bir çözüm neden düşünülmemiş.


C2.yapılabilir ve olsa iyi olur.fakat her bir sesöre veya ve sensör grubuna ayrı ayrı voltaj farkı verilmeli.bri nevi her canlı hücreyi ihtiyacı olan malzeme gönderilmeli..maliyeti artırır.


3.Sensörleri büyütmektense sensörün alabileceği ışık kapasitesi artırılması yani sıklaştırılması daha ileriye dönük bir çözüm değilmi.Sensör teknolojisinde neden işlemciler gibi 0.18 mikronda 0.09 mikrona geçildi gibi haberler duymuyorum.

C3.eğer ısınma problemi halledilebilirse hayhay yapılır. hatta nano teknoloji ile foto çekilir.küçücük bir alanda gigapikseller görmek mümkün olacak.
doğada atomlardan daha fazla fotonlar -ışık parçacıkları- vardır.


4.Lensten görünen yuvarlak alanın tamamı fotoğraf makinası tarafından kaydedilse ve biz oradan enine boyuna geniş, dar açılı dörtgen seçip kırpsak daha iyi olmaz mı?

C4 ilerde monitorler yuvarlakımsı içbükey yapılırsa muhteşem olur.kırpmaya gerek kalmaz. çıktı için ancak yazılımla fotograf düzleştirilir.ve basılır.
böyle bir fotograf çekilirse ve tamammen yuvarlak ekrandan oluşan odanın içinde bu fotograf bakmak apayrı zevk verir.

saygılarımla

 

Tarih: 24 Eylül 2007, 15:37 - İp: 85.***.**8.149
  • 1