makromikro
makromikro (üye)
Bursa / Amatör

Eos 350d Ölçüm Modu

Merhabalar benim sormak istediğim Eos 350d deki ölçüm modu 3 ayrı ölçüm modu var secenekten birini seçiyorsunuz ve ona göre makina ölçüm yapıyor peki bizim burda dikkat etmemiz gereken hangi şartlarda yada hangi mekanlarda nasıl ölçüm modu seçicez ve seçerken nelere dikkat etmeliyiz püf noktaları nedir? Örneğin ben genelde ölçüm yaptığım değerlerden çok daha farklı değerler seçiyorum ve fotograflar daha iyi oluyor bunun sebebi ne peki niye ozaman ölçüm modu koymuşlar. Modların yapılarındanda behsederseniz sevinirim. Teşekkürler

Tarih: 12 Eylül 2005, 21:24 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam macromicro..
uc tane metering modu var dedigin gibi..
birincisi evaluative metering.. bu olcum, makinedeki en komplex olani.. makinen, kadrajdan gordugun herseyi icine alarak hesaplamalar yapip sana, butun icin en iyi exposure'i verir..
ikincisi partial.. spot olcumun aksine, 350D'deki partial metering sana %9'luk bir alandan olcum yapmani sagliyor..( ).. peki ne zaman kullanmalisin?
ne zamanki background ile foreground arasinda cok fazla miktarda isik degisimi varsa, belli bir noktadan olcum yaparak daha iyi pozlayabilirsin objeleri..
yani baktin ki isik degisimi cok fazla, partial metering'i kullanip daha iyi pozlama yapabilirsin..
genellikle, orta tonlu objelerden olcum degeri almaya calis en iyi pozlama icin..
mesela, kadraja gunes de giriyorsa evaluative kullanman iyi olmaz.. cunku gunesin isigi ile buyuk ihtimal makine sana yanlis exposure degerleri verir..
centre-weighted average'i ise ne zamanki cekmek istedigin obje kadrajin ortasinda ise kullanirsin.. makinen sana kadrajin ortasindan kenarlara dogru azalacak sekilde bir exposure degeri verir.. ama iste agirlik kadrajin ortasindadir..
en iyisi tabii senin deneyerek bulman.. bir objenin fotografini uc metering ile de cek.. ve sonuclari karsilastir..
zamanla hangi metering'i sececegini gozlerin kapali yapabileceksin..

 

Tarih: 13 Eylül 2005, 00:38 - İp: yok
makromikro
makromikro (üye)
Bursa / Amatör

şimdi bak şu var sanırım eos350d nin metering çok iyi değil yani genelde sana sadece referans değeri veriyor ama benim anlamadığım şu mesela ben doğa fotografı çekiyorum güneş arkamda orta ton derken neyi kastediyosun renk ışık yani bi örnek varmı? aslında dediğin gibi ama yani ilk önce bunun özünü kavramalıyım yani ben hep aynı modda ölçüm yapıyorum ama yeşil çizgi hiç bir zaman ortadayken çekmiyorum hep daha az -1 -2 değerinde çekiyorum ve daha iyi oluyor bunu neye bağlıyorsun?

 

Tarih: 13 Eylül 2005, 00:53 - İp: yok
polaris
polaris (üye)
Yurtdışı / Meraklı

hic bir fotograf makinasi, hic bir olcum yontemi ideal ve kusursuz degildir. tum fotograf makinalari yuzde 18 lik gri kart yuzeyinin aydinlaanma siddetine gore kalibre edilmistir . sayet beyay bir kartin fotografin tam cerceve cekersen makinamiz buna gore tepki verip o be,beyaz kartin fotograf sonuclari griye kacan bir karanlikta olur. sayet siyah bir karti tam kare cekersen bu seferde makina pozlama suresini arttirarak sonuclarda siyah kartin griye caln bir renkte cikmasina sebep olur. bunun icin yapilacak seyler

1. sonuclari ve onlar icin kullandigin degerleri takib edip gerekli duzeltmeleri kendin yapman.

2. her karenin bir veya iki ev ustunu ve ya altini alip sonradan en iyiysini secmek.(artik dijital fotografiyle bunun maliyeti sifir)

3. makinanin spot meter ozelligi varsa ozellikle olcumunu istedifin noktanin olcumunu olmak ve ona gore yeniden bir duzeltme yapmak.

4. Eger makinan destekliyorsa raw dosyalariyla calismak. iyi bir raw edtoruyle cok iyi poz duzeltmeleri yapilabiliyor.

5. eger duragan cisimlerle, studyo gibi ortamlarda calisiyorsan bir gri kart temin edip olcumleri bu kartin uzerinde spot olcumle alip bu degeri kullanmak veya yine pozometre kullanmak.


#polaris' tarafyndan 13.09.2005 05:59:07 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Eylül 2005, 05:58 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

daha once sony 717 si olan birisine asagidaki mesaji yazmisim, sizinkinde de sadece spot yerine partial var, onu spotla bir tutabilirsiniz asagidaki yazi icin..


**********************************
Metering ayarina gelince, fotograflarinizin duzgun pozlanmasi icin makinanin gerekli isigi hangi yontemle secmesi gerektiginin ayaridir.. Yani aslinda makinanin en temel ayarlarindan biridir. Sony 717 de mevcut ayarlar
Metering

? Multi-pattern (49 segment)
? Center-Weighted Average
? Spot
seklindeymis

Bunlardan surekli kullanmaniz tavsiye edilen ilki.. Vizorden ya da LCD den gordugunuz alan 49 kucuk alana ayrilmistir. makinanin icinde bir veritabani vardir, her bir alanin isik degerlerine gore makina en dogru pozlamayi bu veritabanindan karsilastirma yoluyla bulur ve sonucta (atiyorum) 1/200 f4 diye bir deger cikarir. Gunluk hayatta bir cok cekimde bu ayar is gorur..

Center weighted average dedigi de, isik olcumunu goruntunun merkezi agirlikta olmak uzere kenarlara dogru genisleyen bir sekilde yapar.. Daha cok kontrasti yuksek alanlar icin mantiklidir.. mesela karanlik bir fonda gelinlik giymis birisini cekmek icin bu ayarin kullanilmasi ve olcumun gelinlik uzerinden yapilmasi iyi sonuc verir, cunku ilk yontem kullanilirsa makina her yeri duzgun pozlamak icin karanlik bolgeleri biraz daha aydinlatmaya calisacak ve o yuzden gelinligin patlama ihtimali dogacaktir.. Center weighted average yontemi bu ihtimali ortadan kaldirir, cunku siz pozlamada agirligin nereye verilmesini makinaya soylemis olursunuz.

Spot olcum yontemi, kontrolun en cok elinizde oldugu yontemdir. Ekranin ortasindaki cok kucuk bir alandan olcum yapar.. Siz makinayi nereye nisanlarsaniz oraya gore isik olcumu yapar... Mesela plajda semsiye altinda oturan insanlarin fotografini (biraz da uzaktan) cektiginizi dusunun... Yukaridaki iki yontem de duzgun pozlama saglamaz, cunku kumsal gunesten dolayi cok parlar, ve fotograf makinasini sasirtir, o yuzden de insanlar kapkaranlik cikarlar. semsiyenin altidaki golgeyle kumsal arasindaki kontrast farki cok yuksek oldugu icin, spot metering'e gecip semsiyenin altindaki insanlara nisanlayip oyle fotograf cekmeniz cekmek istediginiz sahnenin duzgun pozlanmasini saglar (tabii kumlar cok aydinlik olacagi icin patlayacaktir buyuk ihtimalle, ancak hem kumlari hem de semsiye altindaki golgeyi duzgun pozlamak mumkun olmaz normal sartlarda)

Normalde siz deklansore bastiginizda, makina once netlik ayarini yapar, sonra hangi metering moddaysa ona gore pozlamayi ayarlar, ve daha sonra da fotografi ceker.. Ancak oyle durumlar olabilir ki, siz meteringi pozun tam ortasindaki bir objeye gore degil de, daha yan tarafta kalan bir yere gore yapmak isteyebilirsiniz. Ornegin bir grup fotografinda yine bir gelin olabilir ve fotograf grup fotografi oldugu icin siz metraji gelinlige gore yapip sonra kadraji ayarlayip oyle cekmek isteyebilirsiniz.. Iste o zaman yapilacak is, once geline nisanlayip AE lock dugmesine basmaktir. O zaman metering degerleri oraya gore kilitlenir, ve siz fotografi cekene kadar da degismez. daha sonra kadraji istediginiz gibi ayarlayip fotografi cekersiniz...

umarim yardimi olmustur.

 

Tarih: 13 Eylül 2005, 09:53 - İp: yok
adosero
adosero (üye)
İstanbul / Amatör

Merhabalar,
Canon EOS 350d'nizi default olarak -1/3 ayarlamak bence yapılacak ilk iş. Birçok yabancı dergi ve forumda da bu şekilde öneriliyor (bu makine için genelleme yapmıyorum). Bu pozlama tekniği yaptığınız çekimlerin %95'inde başarılı olacaktır. Bence ikinci bir önlem RAW formatında çekim yapmaktır. Bu da size çok esnek düzeltme olanakları sağlar.
En azından bunlar benim bu makine ile 5000'e yakın fotoğraftan sonra tercih ettiğim seçenekler.

 

Tarih: 13 Eylül 2005, 11:05 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar makromikro..
olcumu hangi noktadan alirsan, hem aydinlik alanlar patlamaz hem de karanlik alanlar iyice karanlik cikmaz fotografda diye sorgularsan, sordugun sorunun cevabi kendiliginden ortaya cikar zaten..
orta renkli dedigim cisimler degisebilir.. hem uzerilerine dusen isigin siddetine gore hem de tonlarina gore..
eger ki acik mavi bir cisimin uzerine gunes isinlari dusuyorsa ve sen o cisimden olcum aliyorsan, buyuk ihtimalle kadrajdaki, acik maviden daha koyu renklerde ayrintiyi kaybedersin.. ama kadrajdaki koyu renkli bir objeye, mesela lacivert (koyu mavi) bir arabadan olcum alirsan ve yine aydinlik bir ortamda, bu sefer de acik renkli objeler asiri pozlanacaklardir..(highlights)
genelde, benim bildigim kadariyla; yesil, ten rengi gibi objelerden olcum almakla hem karanliklari iyice karanliklara gommemis hem de aydinliklari iyice patlatmamis olursun..
ama bu orta renkli obje bir ev de olabilir kadrajda.. veya daglar..
buna sen karar verirsin..
..
bir baska yontem de, hem golgedeki cisimden hem de aydinliktaki cisimden olcum alarak harmanlaman..
..
350D, cogu durumda biraz fazladan pozluyor gercektende.. o yuzden de, exposure compensation'i, -1/3, -2/3 'de tutabilirsin cogu durumda.. (tabii bu kotu birsey de degil.. cunku, exposure compensation'i eksi bir degere cekmis olman demek, shutter hizini da yavaslatmak demek.. mesela tam iste yesil ciginin ortasindayken (yani exp. comp. 0 iken) 1/200 shutter belirliyorsa kameran; yesil ciginin 1/3 soluna cektiginde (yani exp. comp. -1/3 yaptiginda), atiyorum 1/250 belirler..
ama -1 degeri de bircok fotografda kullanabilirsin.. (-2 yapacak kadar da yapmamalisin, cunku , karanlik alanlardaki ayrintiyi iyice kaybedersin veya aydinliklari tamamen patlatirsin..)
onemli olan aydinliktaki ayrintilari kaybetmemek fakat karanlik alanlardaki fazladan kayip da, sana pahaliya patlar..
..
baktin ki kadrajda hem aydinlik hem de karanlik cikacak yerler var.. o halde makinenin metering'ini partial'a getir ve en aydinlik yer ile en karanlik gorunen noktalardan olcumler al.. mesela aydinlik duran yer 1/800 veriyor, karanlik duran yer ise 1/40 veriyor diyelim.. o halde sen 1/400 yapip cekimini yaparsan (mesela) buyuk ihtimalle her iki alandan da fazla birsey kaybetmemis olursun.. bunu icin, makinenin 1/400 verecegi noktayi bulmaya calis.. daha exposure lock yap..(makinenin arka kismindaki, eksi sembolune basarak..) viewfinder;in sol alt kosesinde yildiza benzer bir isaret cikar ve 5 saniye boyunca, objektifini nereye cevirirsen cevir ayni degerleri gorursun..
...

 

Tarih: 13 Eylül 2005, 13:44 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ve hazir juggler buradayken sor aklindaki butun sorulari.. ben az sormadim juggler'a valla.. sagolsun, her sorumu cevaplamisti..

 

Tarih: 13 Eylül 2005, 13:53 - İp: yok
makromikro
makromikro (üye)
Bursa / Amatör

Tabi canım sorucam zaten [>:D

 

Tarih: 13 Eylül 2005, 20:57 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

valla dedigin gibi oluyor.. insan bildigi halde uygulayamiyor..
..
neyse sorunun cozumlendigine sevindim..

 

Tarih: 13 Eylül 2005, 22:08 - İp: yok
  • 1