zoki
zoki (üye)
İstanbul / Amatör

Eos 350d Exposure Ayarı

arkadaşlar öncelikle merahabalr siteyi bayadır takip ediyorum ama üye olmamıştım. sizlere bir sorum olacak özellikle canon eos 350d kullanan arkadaşlara. bu makinede exposure ayarı nasıl yapılıyor?.
menü tuşuna basınca AEB olan bir bölüm var ben oradan yapıldığını sanıyorum . buradaki ayarı yapınca + veya - olarak seçim yapamıyorum makine okunu hem + hemde - yönde aynı aralıklarla ilerletiyor. fakat nesneye doğru makineyi yöneltince makine kendi kafasına göre ayarlar yapıyor(manuel modunda) vizör de çıkan pozometredeki çizgiler kendi kendine + veya - exposure yapıyor bunu nasıl halledebilrim?

Tarih: 26 Nisan 2006, 18:52 - İp: yok
quaresma
quaresma (üye)
İstanbul / Amatör

kendi kendine artı veya eksi olması gibi bi durum değil aslında orda olay manuel ayarda senin enstantene yada iso yada diyafram ayarlarıyla oynaman sonucunda sürekli olarak artı ve eksi arasında gider,yüksek enstantene seçersen giderek eksiye doğru gider,diyaframıda 10-15 gibi yükseltirsen gene ışık azalacağından eksiye doğru gider,yani sen nasıl çekmek istiyosan ona göre exposure'yi ayarlıyabilirsin.

 

Tarih: 26 Nisan 2006, 20:05 - İp: 85.***.**2.112
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba,
AEB manuel ayar için kullanılmaz. Auto exposure bracketing, yani peşpeşe 3 poz için kullanılır, makine 1 poz normal ışık ayarında, bir poz - ayarda, ve 1 pozda + ayarda çeker.
+ ve - yöndeki pozlamaların normal pozdan ne kadar farklı olacağını seçmek için AEB ayarı kullanılır. O yüzden iki yanada eşit gittiğini görürsünüz.
Exposure ayarı için makineyi manuel noda alıp, diyafram ve enstantane ayarlarını değiştirmeniz ve + veya - yöne fazla sapmamanız gerekir.

 

Tarih: 26 Nisan 2006, 22:13 - İp: 81.***.**3.147
zoki
zoki (üye)
İstanbul / Amatör

peki mesela bende sony kompakt makinede var onda mesela direk ne girerseniz ona göre çekiyor +0,3 +0,7 veya - değerlerinde. onda yaptığım gibi çekebilmek için makinenin diyafram ve enstantene ayarlarıyla oynayarak vizörde çıkan pozometreden bakarak ne kadar exposure istiyorsak ok oradaykan mi çekeceğim? yoksa direk exposure ayarını girip yapabileceğim bi yer varmı?

 

Tarih: 26 Nisan 2006, 22:31 - İp: 85.***.**0.221
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Bu dediğiniz exposure compensation. Yani makine normal ışık değerinden sizin dediğiniz yönde ve miktarda poz sapması yaparak çekecek. Tek poz için. Makinenizin kullanma kitabında yazmalı nasıl yapacağınız. Bunun için Manuel modda olmanıza gerek yok.
Tabii manuel çalışıyorsanız tüm kontrol sizde, ekrandan görerek istediğiniz poz sapmalarını verebilirsiniz. sanırım 350D nin ekranında + ve - yönde 2 poz görünebiliyor. İstediğiniz kadar ayarlayın.

 

Tarih: 27 Nisan 2006, 00:11 - İp: 81.***.**3.147
burack
burack (üye)
İstanbul / Amatör

arkadaşım bende yeni keşfettim bu bahsettiğin şeyi, hemen paylaşayım. sanıyorum exposure diye direkman bir ayar yok compact makinalardaki gibi, ama diyafram ayarini manuel modda iken lcd nin hemen sağındaki +/- li düğmeye basılı tutarak tekerleği çevirerek yapabilirsin. tek başına tekerleği çevirerek de shutter speed'i ayarlayabiliyorsun. sanıyorum custom functionlar ile normal yön tuşlarıyla da exposure ayarı yapilabiliyor ama bu konuda bilgim yok. dedigimi dene, seni tatmin edecektir.

 

Tarih: 27 Mayıs 2006, 01:00 - İp: 85.***.**5.242
  • 1