egemen-
egemen- (üye)
Karabük / Amatör

D200 Ü 50cm Lik Bir Açıdan Yere Düş

d200 makinayı 50 cm lik bir açıdan yere düşürdüm objektif otomatik netleme yapmaz oldu başka objektif taktım netliyor boody de bişi yok gibi görünüyor acaba darbe esnasında bodyde grüntü klitesi açısından bir kaybım olabilirmi yada herhangi bişi oplmuşmudur

Tarih: 14 Haziran 2007, 11:44 - İp: 85.***.**4.78
deparius
deparius (üye)
İstanbul / Amatör

makineniz şuan çalışıyor olduğunu göre body'e bir hasar geldiğini sanmıyorum zaten elinizdeki makinenin parçaları dış gövdeye değil içerdeki alaşım gövdeye sabitlenmiştir bu nedenle dışardan alacağı darbelerden fazla etkilenmez. Ama makine içerisindeki hareketli parçaları kontrol etmekte fayda var lensi çıkartıp ayna ve çevresini kontrol edin rahatsız edici farklı bir şey olup olmadığına ve aynı şekilde mirror lockup ile perdeye ve sensor temizleme modunda da perdenin arkasına bakın, perdenin yapraklarının bir biri üstüne tam oturup oturmadığına da dikkat edin hatta lens yokken çekim yapıp açılıp kapanmasını gözlemleyin. Bu bahsettiklerimde sorun olacağını sanmıyorum son olarak eğer objektif hasar gördüyse makine objektif üstüne düşmüştür bu da bayonete hasar vermiş olabilir bayonette bir eğiklik yamukluk varmı bakmakta fayda var eğer bir eğilme söz konusu ise dahi bu resim kalitenizi farkedilmesi çok zor düzeyde etkileyebilir. kısacası deklanjör sesiniz halen eskisi gibi ise korkacak birşey yok.

 

Tarih: 14 Haziran 2007, 12:58 - İp: 195.***.**0.27
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Gecenlerde bu forumda birileri yazmisti, zoom lensler darbe aldiginda merceklerin eksenleri kayiyor diye. Nihayetinde mercekler cam, yani agir meteryal, kutleleri fazla, dogrudan darbe almasalarda o ivmeyle kaymis olabilirler. Veya lensin icindeki fokus mekanizmasi ayarini kaybetmis veya sikismis olabilir. (Lensi makinadan cikarip elinize aldiginizda fokus veya zoom mekanizmasinda bir sikisma falan hissediyormusunuz ?) Ayrica ayari kaydiysa one veya arkaya fokusluyor olabilir (Manuel fokus yapabilidiginiz halde, AF calismiyormu ?)

Lensiniz kaliteliyse yani bayoneti ve icindeki mekanizma saglam metalden yapilmissa ve cama/cam cilasina birsey olmamissa muhtemelen onarilir. Vidalari sokuyorlar, egiyorlar, bukuyorlar, tekrar vidalayip veriyorlar.

Plastik kit lenslere acip bakmiyorlar bile diye biliyorum.

 

Tarih: 14 Haziran 2007, 19:14 - İp: 81.***.**5.159
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

bodyde goruntu kalitesi acısından bır sorun olması ıcın sensorun hasar gormesi lazım bu durumdada calısmayacagını dusunuyorum..lensiniz hasar gormus..
d200 saglam govdeli bir makinadır,umarım bundan sonra boyle birşey yasamazsınız..

 

Tarih: 14 Haziran 2007, 20:05 - İp: 88.***.**9.109
egemen-
egemen- (üye)
Karabük / Amatör

manuel yapabiliyorum ama af çalışmıyor

 

Tarih: 14 Haziran 2007, 20:19 - İp: 85.***.**2.228
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

gaijin,

O is pek oyle degil. Sensor'un calisiyor olmasi govdenin bu isten yirttigini gostermez.

Sensor yer degistirmis olabilir, yani bir kenari hafif one veya arkaya yatsa AF/MF hicbir sekilde fokus tutmaz, gorunutu yamulur vs. Aynanin ekseni oynamissa Af dogru calismaz, prizma oynamissa MF tutmaz.

Govdenin saglam oldugunda anca soyle emin olunabilir :

1. Saglam oldugundan emin oldugunuz bir lens takin makinaye. Lensin F degeri ne kadar kucukse, fokal uzunlugu ne kadar fazlaysa, o lensin alan derinligi o derece az olur, dolayisi ile yapilacak gozlem o kadar hassas olur.

2. Lensin minimum fokus uzunlugundan 30-40cm daha otede yuksek kontrastli bir hedefe fokuslama yapilir. (lensin minimum fokusu 50cm ise, hefer 50+30=80cm'de falan olmali)

3. Cekimler AF,MF olarak tekrarlanmali.

4. Butun cekimlerde hedefin keskin olmasi gerektigi gibi hedefle ayni uzaklikta olan sagdaki, soldadaki ,yukaridaki ve asagidaki diger noktalarin da keskin olmasi gerekir. Merkez fokuslandigi halde, ayni mesafede diger noktalar bulanik cikiyorsa sensorde veya lens ekseninde bir yamukluk var demektir. (bayonet yamulduysa, lens de pizza kulesi gibi yamuk durur, dolayisi ile eksen kayar)

5. AF dogru, MF yanlissa, prizma oynamis demektir.

6. AF yanlis, MF dogruysa ayna oynamis demektir.

7. Hem AF, hem de MF yanlissa ya sensor oynamistir yada hem ayna hem de prizma oynamistir.

8. Sensorun yerinden iyice emin olmak icin sonsuz fokus noktasinin da test edilmesi gerekir. Cok uzaktaki bir nesneyi cekin, goruntu net ise ve lensin uzerindeki skala ile tutarliysa sorun yok demektir. Bazi lenslerde sicaklikta genlesme olayina cozum olarak sonsuz fokus noktasini biraz daha otesine dogru pay birakirlar, bu sizi aldatmasin, skalada yaklasik olarak dogru gormeye calisin, illa lensi sonuna kadar dayamayin. Ama skalada bariz bir sapma varsa sensorunuz one gelmis veya yatmis demektir. Uzaktaki bir cismi asla net olarak fotograflayamiyorsaniz, sensorunuz arkaya yatmis veya bayonetiniz disari dogru bukulmus demektir.

Butun bunlardan emin olduktan sonra govdeye saglam raporu verebiliriz.

 

Tarih: 15 Haziran 2007, 15:54 - İp: 81.***.**5.159
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

antika

bır sorun olması ıcın sensorun hasar gormesi lazım
demişim sensorun calısması degil.. hasar olarakda senin saydıklarını verebiliriz sanırım??

yanlıs anlama oldu sanırım oda benim kabahatımdır
bunun dısında soylediklerin dogru

 

Tarih: 15 Haziran 2007, 17:13 - İp: 88.***.**2.130
ozgur foto
ozgur foto (üye)
İstanbul / Firma

merhaba egemen
arzu ederseniz ekipmanınızı servisimize yollayın,arızalı lensinizi onarır,makinenizin de gövde netinde sorun olup olmadığını belirleriz.böylece şüphelerinizi gidermiş oluruz.

 

Tarih: 18 Haziran 2007, 09:19 - İp: 88.***.**0.177
  • 1