ilkerariturk
ilkerariturk (üye)
Manisa / Meraklı

D-90 Af Sorunu

merhabalar. 2 yıldan uzun süredir D-90 kullanıyorum. 18-105 ve 50 mm lenslerle kullanıyordum. Birkaç aydır da 70-300 ile kullanmaya başladım fakat son zamanlarda AF konusunda ciddi sıkıntı çekmeye başladım. AF-C ile yaptığım çekimlerin neredeyse tamamı sorunlu çıkıyor. Bu hafta içinde Konya'da Anadolu Kartalı tatbikatına katıldım ve çektiğim 2000'e yakın fotoğrafın birçoğunda bu netlik sorunu var. Acaba D-90'da yapısal olarak bir AF sorunu var da ben mi bugüne kadar farketmedim, ya da farkında olmadan birşeyleri yanlış mı yapıyorum, yoksa AF motorumda bir sorun mu var? Özellikle Anadolu Kartalı hüsranı çok can sıkıcı oldu... Eğer bu konuda bilgisi olan varsa lütfen beni aydınlatsın. Makinemden cidden soğumaya başladım...

Tarih: 21 Haziran 2013, 16:00 - İp: 176.***.**4.251
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Makinaniz, AF-C modunda onceligi fokus tutturulmasina degil, bastiginiz anda cekmeye verir ( release priorty ). Fokus tam tutmadan cekme sebebi budur. AF-S' de ise "focus priorty" - yani netlemeden cekmemesi default'dur.

Bu arada , sorun sadece 70-300 takiliyken oluyorsa, lensin yavasligindan kaynaklidir. En eski model VRsiz 70-300mm cok kotu ve yavas bir lenstir ; sorunu baska yerde aramayin.

 

Tarih: 21 Haziran 2013, 17:25 - İp: 96.***.**5.17
ilkerariturk
ilkerariturk (üye)
Manisa / Meraklı

70-300 vr sıfır aldım. daha yeni yani.

 

Tarih: 21 Haziran 2013, 20:14 - İp: 176.***.**4.251
atilla61
atilla61 (üye)
İstanbul / Amatör

Uğur hocam af c modunda, atıyorum bir kuşu çekerken netleme noktası zaten hareket halinde değilmidir.Yani gözünü nişanladığım anda deklanşarö bastığımda net çıkması gerekmezmi.biraz açarmısın kafam karıştı saygılar selamlar

 

Tarih: 22 Haziran 2013, 02:07 - İp: 213.***.**3.225
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

" ...af c modunda, atıyorum bir kuşu çekerken netleme noktası zaten hareket halinde değilmidir .Yani gözünü nişanladığım anda deklanşarö bastığımda net çıkması gerekmezmi "

Gerekmez Atlla Kardes ... AF-C modunda D90 deklansore bastiginda ceker - fokusu tutturdu ne ala , ama tutturamasa da pozu kacirmamak adina ceker. Yani senin yarim basmanla tam basman arasinda yakalayip yakalayamamasina bagli. Arka arkaya cekerken de ( diyelim saniyede 5 kare ), saniyenin 1/5inde AF'yi tutturmaya calisir - tuttursa da ceker, tutturamasa da ...

AF-C modunda illa %100 fokus tuttugunda cekilmesi isteniyorsa , o zaman deklansore tam degil yarim basilacak - yarim basildigi surece D90 fokusu takipe,yakalamaya devam eder. Bip sesini duyar, yesil isigi gorunce de tam basilir, cekilir. Tabi ucan bir kus fotografinda bunu pratikte uygulamak imkansiz, Deklansore asilacaksin, yakaladigini net cekecek, yakalayamadigini da flu ... Saniyede 5 karenin belki 2'si flu olacak, 2'si idare eder netlikte, biri de tam net

AF-S modunda ister fokus, ister cekim ( release ) onceligi secilebilir.

AF-A modunda ise makina hareketli objenin fokusunu takip eder fakat sadece FOKUSU YAKALADIGINDA ceker, yoksa cekmez.



Hep yaziyorum - DSLRlerdeki AF menusu secenekleri/ayarlari aslinda gozukenden cok daha karisik diye. Inanin uzun sure biriyle cektigimde, bazen ben bile diger modlarin ne yaptigini unutuyorum.

Benim D300'de AF-A modu yok ama AF-C modunda farkli secenekler var ( fokus oncelik / cekim oncelik / ikisinin arasi )

@ilkerariturk,

Bu durumda hareketli cekimlerde illa fokus yakalandiginda ceksin istiyorsaniz, ne yapacaginizi biliyorsunuz.





 

Tarih: 22 Haziran 2013, 06:59 - İp: 96.***.**5.17
atilla61
atilla61 (üye)
İstanbul / Amatör

Hocam aydınlattığın için teşekkür ederim.Her yorumunu ilgiyle takip ediyorum.Saygılar sevgiler.

 

Tarih: 22 Haziran 2013, 11:59 - İp: 213.***.**3.225
ilkerariturk
ilkerariturk (üye)
Manisa / Meraklı

Yaptığım hatayı az çok farkettim. Bu konuda dahi dikkatli olacağım. Hava fotoğrafçılığına merakım var, meydanlara gidip iniş ve kalkış fotoğrafları çekiyorum. (tabii güvenlik görevlileri terörist muamelesi yapmadığı sürece) sivil uçaklar görece yavaş hareket ediyor askeri uçaklara göre. onlarda çok sorun yaşamıyorum fakat askeri uçaklar için yılda bir kere elime geçen mükemmel bir fırsatı bu sebepten başarısızlıkla geçirince moralim cidden bozuldu.

burada bir soru daha aklıma geldi. AF-C modunda AFL butonunu kullansak daha başarılı sonuç alabilir miyiz acaba??? bunu denemedim ama aklıma takıldı. eğer teoride böyle bir şey mümkünde pratiğe geçirmeye uğraşacağım?

bu arada zaman ayırıp cevaplar yazdığınız için hepinize teşekkür ederim.

 

Tarih: 23 Haziran 2013, 14:53 - İp: 176.***.**4.251
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

AF-L butonu fokusu kitler - fokusunuz sabit kalir. Hareketli objeler icin haliyle kullanamazsiniz.

Yapacaginiz sey, yine AF-C'de cekmek ama fokusu objeyi izleyerek ve yarim basarak surekli fokus altinda tutmaya calismak olmali ki makina cekim aninda sil bastan fokus yaparak ( ozellikle bos gokyuzunde ) obje aramasin & netlemeyi cok daha kisa surede yapabilsin.



 

Tarih: 23 Haziran 2013, 18:25 - İp: 96.***.**5.17
  • 1