umitdevecioglu
umitdevecioglu (üye)
Çanakkale / Amatör

Canon Eos 70d Spot Ölçüm

Merhabalar. Nikon D90'dan Canon EOS 70D'ye geçiş yapmış biriyim. Canonda(70D) de spot ölçümde merkezden ölçüm yaptığını farkettim. Nikonda olduğu gibi spot ölçümü diğer Af noktalarından yapabilmek için bir ayarı bulunuyormu? Merkezden ölçüm yapıp ışığı kilitleyip o şekilde çekim yapıyorum. Bilgisi olan ustalarım bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Tarih: 15 Kasım 2015, 02:14 - İp: 5.***.**2.122
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Evvelce burada tartışılmış ve çoğu Canon kullanıcısının bilmediği bir durum. Canon DSLRlerde - 1D serisi haric - Nikonlardaki gibi seçili AF noktasında SPOT/noktasal ölçüm mümkün degil. Spot ölçüm secildiğinde Canon DSLRler SADECE MERKEZ noktadan ölçüm alıyor.

EVALUATIVE mod seçildiğinde yine TUM kadraj üzerinden fakat seçilmiş AF noktası civarına ağırlık vererek bir ölcüm alınıyor. Pozlama kadrajın o bölümüne göre yapılsa da bu SPOT ölçüm demek değil.

Yani ya spot ölcum secip, merkezden ölcum alıp tekrar kadrajlayacaksınız, ya da Evaluative seçip nispeten yakın bir ölçüm ile yetineceksiniz. Onemli olan da bunu bilmeniz; kendinizi ona gore ayarlamanız.

Yıllar önce Canon DSLRlerde böyle olan durum artık değişmiştir diyordum ama baktım gördüm ki D5 Mark III'de bile halen durum bu.

 

Tarih: 15 Kasım 2015, 04:26 - İp: 108.***.**5.85
umitdevecioglu
umitdevecioglu (üye)
Çanakkale / Amatör

Uğur bey bilgilendirme için çok teşekkür ederim.

 

Tarih: 15 Kasım 2015, 06:27 - İp: 178.***.**3.2
  • 1