madchoice
madchoice (üye)
İzmir / Amatör

Fıne Tune Nasıl Yapılır?

Bugünlerde Fine tune konusunu araştırıyorum, aşağıdaki videoda detaylı anlatılmış. Belki ilgilenen olur:




Tarih: 12 Şubat 2016, 21:55 - İp: 212.***.**6.185
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

odak noktası Fine tune pratikte bu videodaki gibi ayarlanabilir olarak görülse de gerçekte tam olarak hiçbir zaman tam ayarlanamaz bu şekilde.
Nedenlerinden birkaçını bahsedeyim bu videodaki gibi 1 metreden objektifinizi 105mm ye ayarlayıp en net olduğu değer olarak (-5) veya atıyorum(-7) bulursunuz, fakat objektifi 24 mm ye 50 mm aldığınızda görürsünüzki o zaman değer çok fazla gelmiş ve back focus yerine front focus oluşmuş olur yani objektiflerin her mm deki sapması aynı değildir... prime lensler gibi sabit mm li değilse eğer. onun için bu tür ayarlamaları aslında tam yapmak için makina ve objektifin birlikte ayarlandığı ve odak sapmaları her mm için tam hesaplayan bilgisayar programı ve ekipmanı gerekir yani objektif yeniden programlanır.
bir DİĞER hususta 1 mtredeki çekilen ölçüm fotoğrafındaki sapmanın 20 metredeki odaklanan nesneyle sapmasının aslında gerçekte tam tutmaması sorunudur, odak farklı yere doğru mesafe arttıkça sapma gösterir metre arttıkça...(bazıları aksini iddia edebilir)
Bir diğer sıkıntılı durumda bu 45 derece açıyla konulan ölçüm kağıdının (focus chart) malesef faz kontrast ölçümler için ideal olmaması sorunu vardır 45 yatayda netlik sapmaları, hataları çok fazla olduğu için makina ölçüm sistemi sıklıkla yanılır ideali 0 (sıfır noktasında ) tam 90 derecelik dik ölçüm düzleminin bulunduğu ölçüm aygıtlarıdır netlik bu dik düzlemdeki şekle yapılır hata olmaması için ama ölçüm sapması 45derecelik kağıttan okunur..
Burada basit bir örneği mevcut ;(http://www.squit.co.uk/photo/focuschart.html)
bir diğer tuhaf hususta objektiflerin en açık diyaframındaki kısık diyaframındaki sapmaların malesef aynı olmaması sorunudur.
Yani uzun lafın kısası FINE TUNE sadece basit günü kurtarmalara yarar ve tam ayar tam odak olması hiçbir zaman mümkün değildir.
BU ARADA KONU YANLIŞ YERDE DSLR like da FINE TUNE OLMAZ DLSR teknik de açın bu konuyu..


#buzlucam' tarafından 16.02.2016 16:06:42 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 16 Şubat 2016, 15:45 - İp: 188.***.**1.10
  • 1