golden
golden (üye)
İzmir / Amatör

Üç'de Bir?

Arkadaşlar çekim tekniği olarak bildiğim(yada ben öyle biliyorum) üçde bir kuralı hakkında bilgisi olan bır arkadaş biraz açıklarsa çok sevineceğim.Tek bildiğim Deniz ve gökyüzünü içeren fotoğraflarda ufuk çizgisini 1/3 lük dilime almak gerektiği.Fakat aynı uygulama portre fotoğrafları içinde yapılıyormuş nasıl olduğunu pek bulamadım.Yardımlarınız için teşekkürler

Tarih: 13 Temmuz 2005, 12:40 - İp: yok
golden
golden (üye)
İzmir / Amatör

Arkadaşlar benzer bir diyaloğu http://www.fotokritik.com/foto.php?fid=86444 burdaki forumdada benzer bir konu işlenmiş.(contrapunct yazmış)

 

Tarih: 13 Temmuz 2005, 17:06 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Bakın burada ufuk çizgisiyle ilgili bir öneri var:

http://wwwtr.kodak.com/TR/tr/corp/m5.shtml

 

Tarih: 13 Temmuz 2005, 17:07 - İp: yok
golden
golden (üye)
İzmir / Amatör

Sanırım son noktayı ocaklılar koyduBu durumda ufuk çizgisinin yerini en azından teorikte teknik açıdan belirledik tabi sonuçta hepsi sizin yorumunuza kalmış

 

Tarih: 13 Temmuz 2005, 17:15 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

http://www.teknolojitelevizyonu.com/index.php?s=bilgiayrinti&iid=63

Bir de yukarıdaki linkte bunu buldum arkadaşlar. Burada biraz daha deaylı açıklanmış.

Ufuk Çizgisinin Yeri Önemlidir
Özellikle manzara fotoğraflarında kadraj yaparken,ufuk çizgisinin nereye konacağı her zaman sorun olmuştur. Birinci kural şudur: Ufuk çizgisi her zaman kadrajın alt ve üst çizgisine paralel olmalıdır. İkinci kural; ufuk çizgisinin hiçbir zaman ortaya getirilmemesidir. Çünkü bu kararsızlığın ifadesidir.O zaman ufuk çizgisi kadrajın altında mı ? yoksa üstünde mi ? yer almalıdır diye bir soru alımıza gelecektir. Kadrajın hangi tarafı (alt-üst) güçlü ise, çizgi diğer tarafta olmalıdır.

Yani, gökyüzü alt tarafa göre daha güçlü bir görüntü veriyorsa ufuk çizgisi, gökyüzünün kadrajda daha fazla yer almasını sağlayacak şekilde alt tarafta olmalıdır. Bunun tam tersi olarak, alt taraf gökyüzüne göre daha güçlü ise, o takdirde ufuk çizgisi alt tarafın kadrajda daha fazla yer almasının sağlamak için üst tarafta olmalıdır.Ufuk çizgisinin her iki tarafa oranı !/3, 1/4, 1/5 hatta 1/7 oranlarında olabilir. Bu oran, güçlü tarafın ne kadar güçlü olduğuna göre fotoğrafçı tarafından ayarlanır.

 

Tarih: 13 Temmuz 2005, 17:18 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

portre olayı da çözülmüştür. Ocaklıların verdiği linkte insan fotoğrafları ile ilgili açıklamada üçte bir kuralından bahsediyor. Ama burada bahsettiği ocaklıların başta bahsettiği kural. Yani üçte bir kuralı değil aslında, altın nokta kuralı. İki kural birleşmiş yani. Neyse biraz karışık oldu, anlamadıysanız şuradan bakabilirsiniz.

 

Tarih: 13 Temmuz 2005, 17:33 - İp: yok
analog
analog (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaşlar aslında 1/3 ile altın noktalar denen şeyler birbirine bağımlı kuramlardır.Zamanın matemetikçileri bunun formüllerini falan çıkarmışlar.Bu kurallar son yıllarda veya son yüzyılda çıkmış değil.Da Vinciye kadar gidiyor(Bilinen)O dönemdede kullanılıyordu.
Genel olarak ufuk çizgisini paralel,hayali çizgilerden birine yerleştirmeliyiz.Bu kararlılığı gösterir.Hangisine koyacağımız da ilgi noktasına göre değişir.Baştada belirttiğim gibi bu genel kural.Bu oran 1/5,1/7 olabilir.Gelelim altın noktalara.Bunları dikine kesen eşit eralıklarla 2 çizgi daha düşünün.Bunların kesişim noktaları altın noktalar.Karemizin ilgi noktalarını bu noktalara koyarsak fotoğrafta dengeyi yakalarız.Hangi noktayı kullanacağımız konuya göre değişir.Bakış yönü,hareket yönü gibi.(Bakış yönünde ve hareket yönünde daha fazla boşluk bırakmalıyız)Ancak şunuda söylemek isterim.İnsanlar bir fotoğrafa baktıkları zaman gözleri sol alt köşenin biraz üzerinden girer adeta bir dalga çizerek sağ alttan çıkar.Bilimsel olarak kanıtlanmış.(Bunun yazı dilinin soldan başlamasının etkili olduğunu savunanlar var.Buna göre arap toplumlarında tersi geçerli diyorlar.)Bu nedenle sol alt altın nokta daha değerlidir.

 

Tarih: 16 Temmuz 2005, 02:24 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Sol alttaki 24 ayar, diğer üçü 18 ayar

 

Tarih: 18 Temmuz 2005, 15:02 - İp: yok
sedatbb
sedatbb (üye)
İzmir / Meraklı

bu olaya soyle bir nokta koysak.eger ufuk cizgisini ekranı uce boldugunde alt cızgıye getırıyorsan.portrede de omuzları bu cızgıye getır.daha etkileyici olacaktır.

 

Tarih: 19 Temmuz 2005, 14:04 - İp: yok
alabi9001
alabi9001 (üye)
Ankara / Amatör

En anlaşılırı bu oldu bence...

Teşekkürler ...

 

Tarih: 19 Temmuz 2005, 15:25 - İp: yok
ozgur foto
ozgur foto (üye)
İstanbul / Firma

merhaba arkadaslar
portre çekerken bakis istikametinin oldugu alan arkadaki alanin 2 kati büyüklügünde olmali.

 

Tarih: 21 Temmuz 2005, 14:07 - İp: yok