sarucabey
sarucabey (üye)
Kocaeli / Meraklı

S2 İle Su Damlası Çekimi

Arkadaşlar bir türlü olmuyor. Sorun netleme makine netleme yapmıyor bir türlü sanırım suyun şeffaf olmsından kaynaklanıyor yani musluğu inceden açıyorum ve kareler yakalamaya çalışıyorum ama olmuyor netleme yapmıyor netleme karesini musluğun herhangi bir yerine denk getiriyorum o zaman netleme yapıyor manuelde olmuyor bakın Bu Resimcanon A400 ile çektim tabi A400'de 9 noktadan odaklama var. O yüzden biraz daha kolay oluyor. S2ninde odaklama noktasını istediğin yere getirirsin dersiniz ama o zamanda su damlası net çıkmıyor.

Kısacası çeken arkadaşlar bu işin ustası "hüsmenaga" siz nasıl bir ortamda çekiyorsunuz, gerçi sizin makine çok farklı ama gene biraz fikir verebilirmisiniz.

Tarih: 22 Şubat 2006, 15:30 - İp: yok
vozgur
vozgur (üye)
İstanbul / Amatör

valla nası çekiliyor genel bir açıklama olursa çok iyi olur bende damla çekmek istiyorum ama önce biraz taktik alsak super olur mesela macro modundamı yoksa tele zoom da cekmeliyiz vs vs?

 

Tarih: 22 Şubat 2006, 17:47 - İp: 85.***.**4.1
j.d
j.d (üye)
Tekirdağ / Meraklı

merhabalar bende damla çekmeye çalışıyorum ara ara.. ayarları şöyle yapıyorum ..
ISO-100-200
Enstantene: 1/1000
Flaş kullanımı war
Diyafram F:8 ve üzerisi.
Makro Mod tavsiye
Karanlık bir ortam olabilir
Arka fona renkli bir kağıt-karton-dergi vs..
bana da bunları başka biri söylemişti denedim ve olumlu sonuçlar almadım deil.. umarım işinize yarar ..saygılar...

 

Tarih: 22 Şubat 2006, 19:10 - İp: 81.***.**5.109
busbus
busbus (üye)
Ankara / Amatör

aynı degerlerle bende Dx6490 la cekim yaptım gercekten iyi sonuclar alınabiliyor ancak zoom kullandıgım zaman netlik sorunu oluyor.Bu isi iyi bilen biri anlatırsa bende cok sevinirim...

 

Tarih: 22 Şubat 2006, 21:12 - İp: 81.***.**5.209
jeyon
jeyon (üye)
Isparta / Amatör

Merhaba,
Makineyi kullanmak konusunda sıkıntınız var sanırım. Eğer kullanabilseydiniz bu soruyu sormazdınız. S2 ile su damlası çekmek o kadar kolay ki...
Makro mod tavsiye yazmış arkadaşlar; bu yanlış... Makro mod olmadan çekemezsiniz. Karanlık olabilir demişler yine o zaman bütün değerler değişir.
Yukarıdaki değeri M moduna getirin. Biliyorsunuz bu mod enstantane ve diyafram ayarlarının ikinisi de sizin yapabildiğiniz tek mod. Durum ışık değerlerine göre değişecektir onu baştan söyleyeyim. Süper makro değil ama makro modunda çekmelisiniz. Damla akar durumda ise bir kere enstantane 1/500 den az olmamalı. Üzeri olabilir ama çok yükseltmeyin yine de. Diyaframı ona göre ayarlayın. Diyafram 8 ve üzeri demiş arkadaşlar yine bu makinede bunun üzeri yok. Kitapçığını okursanız işi çözersiniz.
Yalnız bu makine öyle tatminkar fotoğraflar falan çekmiyor. Verilen parayı da haketmiyor bence. Sıradan fotoğraflar denilse hata olmaz. Tamam; makrosu var (süper makro modu iyi değil) optik zoom da iyi ama manuel fokus neredeyse imkansız. Çünkü ne vizörden ne de lcd ekrandan yeterli görüntü verisi alamıyorsunuz. Alan derinliği meselesi de hikaye. Ne kadar ayar yaparsan yap arka fon bir parça net kalıyor mesela... SLR bir makinanın çektiğinin yanına yaklaşabilme imkanı bile yok. Bunlar fotoğraf işini bilmeyenler için küçük oyuncaklar hepsi bu. Ben de yanıldım ve almış bulundum geri de veremiyorum. O kadar övüyorlar ki bir şey zannettim. Beş kuruş etmezmiş.
Saygılar...

 

Tarih: 22 Şubat 2006, 21:34 - İp: 212.***.**2.133
applemac
applemac (üye)
Konya / Amatör

selam,

arkadaşlar ben kendimce bir fikir yürüttüm ve şöyle bir sonuca vardım.. makro modunda her ayarı yaptıktan sonra damlanın aktığı düzleme bir nesne koyun ve ilk önce netlemeyi yapın. nesneyi uzaklaştırdıktan sonra damlaları belirtilen enstantene ayarları ile çekin.. oldukça güzel sonuçlar alıyorsunuz.. ama tabiki bir dslr veya slr zevki vermeyeceği ortada.. ama canon s2 hiç de kötü bir makine değil. jeyon arkadaşımızın dediklerine katılamıyorum.. ışığı ve enstantene-diyafram ikilisini doğru pozlama ile birlikte iyi kullanırsanız çok iyi sonuçlar alırsınız.. bence sabretmek gerek..

sağlıcakla..

 

Tarih: 22 Şubat 2006, 21:50 - İp: 85.***.**9.61
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

sarucabey hüsmenaga ve pazarbey gibi makro ustaları dururken benim cevap yazmam biraz yakışıksız olacak ama ben de s2 yi yeni aldım ve su damlası çekimleri yapıyorum..Netlik problemi maalesef bende de var ama applemacın dediği gibi önce su damlasının dşeceği yere mesela parmağımı tutyorum ve netleme yapıyorum sonra a parmağımı çekip oraya düşen su damlasını çekiyorum..Doğrusu süper makroda ve M manuelde yapıyorum bu çekimi.Arka fonuda (en son küçük şamilin örtüsünü kullanmıştım bizim bebenin yani )biraz uzağa koyuyorum..Kuvvetli ışık ortamında flaşsız çekimlerde daha küçük damlaları yakalaya biliyorum..Ama şu ana kadar çok ahım şahım bi fotom yok.Galerimde bir kaç tanesi var istersen bi bak..

 

Tarih: 22 Şubat 2006, 22:24 - İp: 212.***.**2.169
ozzyalp
ozzyalp (üye)
İzmir / Amatör

Makro modunda çekim yapmak zorunda değilsiniz aslında arkadaşlar. Makro modun gerektirdiği değerin biraz uzağından çekim yaptığınız için de olabilir netleme ve bulanıklık sorunları. 20-25cm mesafeden zoom yardımıyla da çözebiliyorsunuz sorunu. Netleme için kadrajı daraltıp damlanın düştüğü yere focuslanmak mantıklı olabilir. Ben şu an için damla konusunda deneme çekimleri yapıyorum. husmenaga'nın fotoğraflarını gördükten sonra coçtum. Şu ana kadar hep renksiz çektim. Ancak işi biraz olsun kaptım sanırım. Bundan sonra fon ekleyeceğim sanırım. Galeride 8080 ile çektiğim birkaç fotoğraf var. Photofiltre ile auto contast yapıldı sadece. Biraz daha oynamayla çok daha güzel ve değişik şeyler çıkabilir ortaya. Ama çok uğraştırıcı birşey, onu söyleyeyim.

 

Tarih: 23 Şubat 2006, 00:38 - İp: 85.***.**1.178
husmenaga
husmenaga (üye)
İstanbul / Meraklı

Merhabalar
arkadaşlar şimdi farkettim konuyu, teşekkür ederim öncelikle iltifatlarınız için, ama inanın ben de bu konuda tam bir amatörüm.
Ama kendi uygulamalarımı çoğu kere çektiğim damlaların altında soru soran arkadaşlara yazmıştım zaten, ayrıca da özel mesajlarla da bilgi vermiştim.
Ayrıca içiniz rahat olsun için şunu söyleyeyim, S2 ben de kullandım ve onunla ben de çekemedim adam gibi, çünkü manuel netlemesi çok başarısız bir yöntemle çalışıyor. Bence manuel netlik olmadan birazcık zor , ama lazutun dediği yöntemle işi biraz kurtarırsınız, önce damlanın düşme yoluna auto netleme yapıp orada netlemeyi manuele alırsanız S2 ile biraz netlik sorununu aşarsınız diye düşünüyorum.

Diğer önemli bir nokta, düşen damla ya da düştüğü yeri anlık dondurmak için, yüksek bir ışık kaynağınız yoksa harici, tabii flaş kullanmak. Burada da flaşın hangi güçte patlayacağı önemli, şimdi hatırlamıyorum S2 de TTL ayarlı olarak patlıyormuydu flaş , en yüksek kaç enstantane ile patlıyor veya bilemiyorum, tabii mümkünse flaşı kullanırken en yüksek enstantane değerlerini seçmek, mümkünse 1/500 veya 1/1000 gibi, benim makinam (eos350d) flaşla en fazla 1/200 enstantanede çekim yapabildiği için zaten aşamıyorum elimdeki flaşla.

Diyaframı ise arka planı güzelce renkler ya da desenlerle bezedikten sonra mümkün olduğunca kısmakta fayda var, daha güzel detay elde etmek için , ama s2 en fazla 8 oluyor, orada çekin bence. Daha fazla açmayın.

Ama alan derinliği gerçekten de D-SLR gibi olmayacaktır bence de, makro modu kullanmak yerine manuel modu tercih edin derim ama bunu deneyerek sizin tespit etmeniz daha uygun, makroda mı süper makroda mı yoksa manuel modda mı daha güzel netlik elde ediyorsunuz, bunu tecrübe ile anlarsınız diyorum.

Ben de çeşit çeşit şeyler deniyorum, ustalara bakıyorum, özellikle photo.net de çok enteresan çalışmalar var, onları bol bol izlemeye çalışıyorum..

Kendi uygulamam genel olarak şöyle, tabii EOS 350D ile, objektif olarak bazen 18-55 i bazen 70-300'ü kullanıyorum.

Tripod kullanıyorum.

Harici flaş kullanıyorum, tabii e-TTL II modu ile.

Çok derin olmayan koyu tabanlı tavayı hanıma çaktırmadan kullanıyorum. Su fazla derin olmazsa, suya düşüşteki su saçılması ya da suyun oluşturduğu taç daha güzel olacaktır sığ su ile.

Arka plana sizin de gördüğünüz gibi renkli bir şeyler koyuyorum, üşendiğimde dixi, bulaşık bezi gibi şeylerle renk veriyorum, ama arkadaşlar duruma uyanıyorlar

ÇEşitli diyaframlarda çekiyorum aslında, 5.6 çektiğim de var, 16 da , ama enstantane maksimum 1/200 yapabildiğim için hep 1/200'de.

Önceleri seri çekimde çekiyordum, şimdi nişan alıp çekiyorum

Manuel netleme kullanıyorum.

Uzattım, umarım yardımcı olabilmişimdir, benim kendi amatör yöntemlerim böyle, bir kaç güne kadar özel bir flaş alacağım, onla aklımda bazı şeyler var , becerebilirsem, öyle damlalar çekeceğim, siteyi iyice hayatından bezdireceğim damlalardan daral geldi diye bağıran bağırana olacak ve en sonunda da , fazla damla çekiminden ya atılacağım, ya da mustafaipe ustanın dediği gibi makina iflas edecek )

herkese saygı ve selamlarımı sunarım.

 

Tarih: 23 Şubat 2006, 01:10 - İp: 85.***.**5.230
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

hüsmenaga çok teşekkür be..İşte sarucabey en yetkili ağızdan bence gayet doyurucu bir açıklama..Hüsmenagam siz o damlaları 1/200 de ve nişan alarak mı yakalıyorsun.. Siz sahiden bu konuda bir usta oldunuz. .Yeni flaşınızla yeni çalışmalarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.

 

Tarih: 23 Şubat 2006, 23:24 - İp: 85.***.**3.82
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Merhabalar,

LCD küçük olduğu için ve damlada ile arka plan arasında kontrast farkı az olursa netleme yapmak bu makinalarla gerçekten de oldukça zor. Bu durumda önce makinayı sabitlmek, damlayı çekmek istediğimiz noktaya başka bir cisim koyup öyle netleme yapıp netlmeyi klitlemek ve cismi ortadan kaldırıp çekmek gerekiyor.

Damlayı çekmek için yüksek enstane kullanmanıza da gerek yok. Çoğu makinaların flaş senkron hızı 1/250 veya 1/500 . Bu enstanede damlayı dondurmak biraz zor. Onun için gündüz veya aydınlık yerlerde damla çekmeyin derim. Standart flaşların çakma hızı 1/1000 ile 1/20.000 arasında. Otomatik flaşlarda arka plan ne kadar koyu ise flaş çakma hızı 1/1000 daha yakın olacak ve hızlı nesneler için dondurma gücü azalacak, arka plan ne kadar açık renkte ise flaşın çakma artacak yani 1/20.0000 'e daha yakın olacak ve dondurma gücü o derece artacaktır. Dolayısıyla damlanın çekileceği ortamda başka bir ışık kaynağı yok ise enstanneyi 1/1000 de verseniz 1/60 da verseniz, 1 sn. de verseniz , 60 sn. de verseniz , 60 dakika da verseniz flaşın çakma hızından yararlandığınız için damlayı her zaman dondurabilirsiniz ve bu enstantenelerde aynı damla fotoğraflarını elde edersiniz. Ben damla çekiminde hep 1 sn'yenin üzerinde kullanıyorum. Flaş çaktıktan sonra çekim bitmeden makinayı oynatsanız dahi fotoğrafa hiç bir şey olmuyor.Oynatsanız da oynatmasanız da zifiri karanlık olduğu için fotoğrafa bir şey olmuyor yani.

Damladan makinanızı objektife sıçramayacak bir aralıkta tutun. Eğer su damlası objektife sıçrar ve hemen silmeyip kurur ise kireç lekesini tıbbi labaratuvarlarda cam temizliğinde kullanılan (Burkay'dan öğrenmiştim.) özel temizleyiciyi kullanmadıkça temizleyemezssiniz. Şu an benim objektfte hala mevcut bu lekeler. Damlanın arkasına güzel renk ve motifli bir şeyler koyarsanız damlalar büyüteç gibi onları küçülteceğinden çektiğiniz damlanın ilginç renk ve desenlerde olmasını sağlayabilirsiniz...

Benden şimdilik bu kadar. Keyifli çekimler dilerim.


#suysal1' tarafyndan 27.02.2006 15:55:38 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Şubat 2006, 15:48 - İp: 85.***.**6.249
  • 1