mehmetcihan
mehmetcihan (üye)
İstanbul / Amatör

Net Fotoğraflar İçin İp Uçları

Yeni başlayanlar ve amatör fotoğrafçıların sorunu olan net fotoğraf çekimi ile ilgili bir iki noktayı maddeler halinde sıralamak istiyorum. Aslında okuduğum farklı yazılarından özetleme yapacağım ve bir ikide kişisel tecrübe.Umarım faydalı olur.

1- Mutlaka sağlam kaliteli bir tripod veya monopod ile çekim yapın.
2-Deklanşör tetiği kullanın. (Kablo veya uzaktan kumandalı) Yoksa zamanlayıcı kullanmayı deneyin. (Üçayak ile) Zamanlayıcıda beklemek canınızı sıkıyorsa bazı modellerde 2-20sn. Arası gibi seçenek mevcut.
3- Makinenizde varsa Mirror lock-up özelliğini devreye sokun ve çekim sırasında ayna vibrasyonunu engelleyin.(tripod ile)
4- Eğer varsa makinenizde titreşim önleyici sistemi devreye sokun. (Tripod ile çekimde devreden çıkarın)
5-Net alan derinliği, hiperfokal mesafe gibi kavramları öğrenin, kullandığnız objektifin bu konuda özelliklerini araştırıp en keskin neticeleri verebildiği aralığı bir yere not edin ve yanınızda taşıyın.
Bu bilgiler webde kısa bir araştırma ile bulunabilir.
6- Özel dizayn objektifleri kullanım amacına uygun yerlerde kullanın. Yani makro çekimde makro objektif gibi, veya geniş açı için sabit odaklı bir geniş açı lensi vb. Bilinmesi gereken şuki, sabit odaklı lenslerin keskinliğini zoom lensler veremiyorlar. Dahada önemlisi sabit odaklı bir lensin her f durağındaki performansı zoom lenslere göre daha iyidir. Yine zoom objektifler çalışabileceği her odak mesafesinde aynı keskinliği veremiyorlar. Mutlaka en iyi oldukları bir aralık var bu aralığıda ilgili sitelerden not edip akılda tutulması lazım.
7-Mümkünse en düşük ISO ayarı ile çekim yapın. Yeni makineler ve yazılımlar şimdilerde 800 ISO larda bile işi kurtarıyor görünsede eğer yanınızda tripod varsa siz en küçük ISO ile kurun üç ayağınızı ve çekin.
8-Çekimden sonra hemen hızlı büyük düğmesi ile karenize göz atın ve olmadıysa baştan çekin. Kısaca bu 10 saniyelik işlemi atlarsanız sonra üzülürsünüz.
9-Çok sevdiğim ve tavsiye bir yöntem ise, ard arda çekim modu. Fotoğrafın netliğinden şüpheliyseniz sürekli çekim moduna alın ve basın deklanşöre. İnanın pişman olmayacaksınız. “ya tutarsa” misali bir tanesi mutlaka süper net oluyor. Aslında hafıza kartınız yeterliyse ben her zaman bu modda çekim yapın ve şüpheli her durumda aynı kareden 3-4 tane alın diyorum.
10- Son önerimde şu, bildiğiniz gibi yeni bazı digital SLR lere ön izleme özelliği eklendi. Tabiki kişisel düşüncemdir bu tam bir pazarlama taktiği. Fakat yeni başlayanlar içinde kötü bir tuzak.
Hepimiz bu işe ilk adım attığımızda bize önce makine nasıl tutulur öğretildi hatırlarsınız. Yani kollar göğüse yapışacak işte sağ el şurda sol el burada olacak falan filan. Bu pozisyon klasik vizörden(bakaç) bakma pozisyonudur. Sonra şu minicik arkasında Lcd ekranı olan digital oyuncaklar çıktı ve bir çoğumuz bu bu eski bakışı terk edip kollar açık ve gergin uzaktan bu minik ekranlara bakarak fotoğraf çektik. (hala çekiyoruz) O minik makinelerin optik ve mekanik dizaynı el verdiği için çoğu zaman çekilen kareyi kurtarabiliyorduk. Fakat şimdi 1Kg. lık bir makineyi aynı pozisyonda kullanmaya çalışanlar var ve tabi sonuçlar çok iç açıcı olmuyor. Çekim öncesi bir göz atmak için ok. Fakat aman deklanşöre basarken siz siz olun klasik pozsizyonunuzu alın vizöre gözünüzü dayayın.

Konu ile ilgili ekleyecek bir şeyleri olan arkadaşlar yazının altına devam ederlerse sevinirim.

Sevgiler, saygılar





#mehmetcihan' tarafından 12.04.2009 12:06:06 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 6 Nisan 2009, 21:27 - İp: 85.***.**7.193
fanatikcmb
fanatikcmb (üye)
Yurtdışı / Stüdyo Fotoğrafçısı

Tecrubelerinizi bizimle paylastiginiz icin cok tesekkur
ederim. Amator bir fotografci olarak verdiniginiz bilgilerden faydalanacagim.

 

Tarih: 11 Nisan 2009, 08:07 - İp: 74.***.**9.64
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Selam,

Ben bir kac istisna durumu ekleyeyim.

3- Makinenizde varsa Mirror lock-up özelliğini devreye sokun ve çekim sırasında ayna vibrasyonunu engelleyin.

Mirror lock up, sadece belli bir hizin altindaki perde hizlarinda ise yariyor, yoksa 1/400 le cekiyorsaniz mirror lock'up 'in cok bir faydasi yok.

4- Eğer varsa makinenizde titreşim önleyici sistemi devreye sokun. (Tripod ile çekimde devreden çıkarın)

Tripod'a takiliyken titresim onleyici mekanizmayi devreden cikarmaya gerek yok. Canon'un soyledigi, eski objektiflerde cikarmak faydali olabilir, ama yeni nesil objetkfileri, tripod uzerinde olduklarini anliyor ve ona gore olusacak titresim varsa onlari engelliyormus.

SLR'lerdeki on izleme ozelligi ozellikle makro cekenlerin cok cok isine yarayan bir ozellik. Bir de benim gibi kus gozlemcilerinin.. Cunku x5 ve x10 buyutme yapiyor manuel netleme yapilabilmesi icin, o da en iyi teleskoptan daha yuksek bir buyutme sagliyor

Selamlar,

Melih

 

Tarih: 11 Nisan 2009, 23:04 - İp: 78.***.**5.195
mehmetcihan
mehmetcihan (üye)
İstanbul / Amatör

Teşekkürler Melih. Üretici firmalar farklı titreşim önleme sistemleri kullanıyorlar. Bazıları yazdığın gibi objektif üzerinde çalışırken bazıları gövde içinde sensör üzerinde çalışıyor. Özellikle sensör üzerindeki sistemler üçayak üzerinde aktif iken istenmeyen etkilere yol açabiliyor. Her marka ve model için detay vermek zaten zor. Bu sebeple tripod üzerinde çekim yaparken bu sistemin devre dışı kalmasının hangi marka model olursa olsun bir zararı olmaz faydası olur düşüncesiyle yazdım.

Aynanın çekim öncesi kaldırılması olayı zaten elde çekimlerde kullanılacak bir şey değil. Bunuda tekrar belirtelim o zaman.

Ön izleme olayınıda aslında gayet açık yazdım. Makine elde ve normal çekim şartlarında vizörden bakın demek istedim.

Bu arada makro çekimde ön izleme özelliğini kulanmaktan bahsetmişsin bende bu özelliği olmayan makine kullanıcıları için bir tavsiyede bulumayım.

Angle Finder diye bilinen bir aparat var. Vizöre takılıyor hem 360 derece bakış açısı veriyor hemde görüntü büyütme işine yarıyor, yani optik bir sistem. Makrocular için güzel bir aparat tavsiye ederim.



#mehmetcihan' tarafından 12.04.2009 12:05:46 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 12 Nisan 2009, 11:01 - İp: 85.***.**3.152
buyukkalkan
buyukkalkan (üye)
İzmir / Profesyonel Fotoğrafçı

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

 

Tarih: 2 Mayıs 2009, 16:28 - İp: 81.***.**4.102
cevyapan
cevyapan (üye)
İstanbul / Meraklı

titreşim motorunu devreden çıkaracak olan arkadaşlar işleme başlamadan önce ilk olarak titreşim motorunu devreden çıkarıp ondan sonra pozlama ayarlarını yapsınlar bence. zira pozlamadan sonra devreden çıkarılacak bir titreşim motoru makine tarafından algılanıyor ve perde hızı , diyafram ayarları bazı çekim modlarında titreşim engellemeyi obsorbe etmek için kendiliğnden değişebiliyor. benim lenslerimin ikisinde de titreşim engelleyici zaten yok. ama bu donanıma sahip arkadaşlar önce motoru kapat. sonra pozla şeklinde çalışırlarsa sanırım daha güzel sonucu daha kısa sürede alırlar.
saygılar

#cevyapan' tarafından 18.06.2009 09:27:39 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Haziran 2009, 09:25 - İp: 81.***.**4.46
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

RAW çekimi ihmal etmeyin.
Değişik ayarlarda çekimi deneyin.
Değişik poz ayarlarını (+/-) deneyin.
Ay çekiminde Spot=Nokta ölçüm kullanın.
Her karenizi işlemden geçirmeye çalışın.
Çok okuyun.

 

Tarih: 18 Haziran 2009, 12:04 - İp: 81.***.**5.125
bolubeyi
bolubeyi (üye)
Ankara / Amatör

tecrübe ve bilgilerinizi aktardığınız için teşekkürler. 4 nolu maddeyi ayrıca açıklayan jugglere de teşekkürler...

 

Tarih: 17 Temmuz 2009, 22:28 - İp: 78.***.**2.214
emryilmaz
emryilmaz (üye)
Sakarya / Amatör

Bilgiler için teşekkürler

#emre5454' tarafından 21.11.2009 14:30:22 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 21 Kasım 2009, 14:29 - İp: 88.***.**5.48
kadiryeter
kadiryeter (üye)
Trabzon / Amatör


"Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim."
Ben de...

Sağolasın.

 

Tarih: 26 Ocak 2010, 15:35 - İp: 88.***.**8.164
thankyou
thankyou (üye)
Antalya / Amatör


Çok Teşekkürler

Deyerli bilgileriniz için
SAYGILAR

 

Tarih: 18 Şubat 2010, 14:18 - İp: 88.***.**4.176