sfkbay
sfkbay (üye)
Ankara / Amatör

Neden Siyah Beyaz Çekiyoruz ?

Konu başlığı farklı yerde olmalıydı gibi düşünenler olabilir ama içerisinde azda olsa teknik anlamda öğretici bilgiler var.

Gün geçmiyor ki üst bant alt bant fark etmiyor siyah beyaz çekimler oldukça artmaya başladı.İnsanların bir çoğu eskiye özlem duymaya mı başlıyorlar nedir acaba?

Yada tahminimce artık renkli fotoğraflarda istediği duyguyu ve hissiyatı yakalıyamıyor ve karşısına çıkan birçok şeyi siyah beyaz çekiyor yada sonradan siyah beyaza çeviriyor.

Örnekler verecek olursak,bir hurdacıyı ,simitçiyi,sümüklü bir çocuğu, herhangi bir hayvanı , eski bir bina veya metruk bir yapıyı yada ayakkabı boyacısını gördüğümüzde hemen siyah beyaz çekme derdine düşüyoruz.

Öyle fotoğraflar görüyoruz ki kaldırımda yürüyen beyaz bir kedi'yi bile siyah beyaz çekenler var.

Peki neden?
a)Olayları dramatize etmek.
b)Fotoğrafa tarihi bir hava vermek.
c)Anlatım gücünün daha güçlü olduğuna inanmak.
d)Eski fotoğrafçı olduğunu ispat etmek.
e)Fotoğrafa bakış açısının farklı olduğunu göstermek.

Bu konuda örnekler çoğaltılabilir.

Siyah beyaz fotoğrafçılık işi kolay gibi gözüksede biraz zordur. Gerçi gelişen teknoloji sayesinde ister makine üzerinden yada PS 'da gerekli düzenlemeler yapılarak istenen sonuca ulaşılabiliyor.Ama asıl olan teknolojinin bize yön vermesi değil bizim teknolojiyi nasıl kullandığımızdır.

Siyah beyaz bir portre ,bina yada bir doğa/manzara çekilecekse en etken faktörler doğru konu ,doğru konum ve doğru ışıktır.Gölge ve ışık prensibini yansıtacak konular seçilmelidir.Güneş ışıklarının çok etkili geldiği zamanlarda çekilen fotoğraflarda istenen sonuca ulaşmak çok zordur.Yani belirli kısıtlı zamanlarda bu çekim işlemi gerçekleştirilse çok daha güzel sonuçlar alınabilir.Çok karmaşık konuların olduğu ,kadraj içerisinde ön planda veya arka planda ki kalabalık nesnelerden kaçınılmalıdır.Çekmek istediğimiz bir portre ise mümkün mertebe sadeleştirmeliyiz.

Şimdi kimileri diyecek ki siyah beyaz çekmeyelim mi?

Çekin çekmesine ama bir anlam bütünlüğü olsun ve bakan kişi neden siyah beyaz olduğunu düşünsün.

Bakıldığı zaman hep gariban kişilerin,emekçi kardeşlerimizin veya kenar mahalle tabir edilen yerlerin siyah beyaz fotoğrafı var,neden? çünkü en başta dediğim gibi siyah beyaz fotoğraf olayı tamamen insanları dramatize etmek yönünde bir algı uyandırıyor .

Şahsi fikrim konunun rengine değil ,olayın içeriğine bakarım.

Mesela ben tarihi bir yapı yada arabayı renkli çekmeyi tercih ederim.Sebebi yılların verdiği tahrifat sonucu ahşap veya metal yüzeylerdeki boya solmaları, tahtaların çürümesi , metaller üzerindeki paslanmalar ,kararmalar ,taş duvarlardaki eskimişlik yılların yorgunluğunu siyah beyaz dan daha çok anlatır ve tarihi yansıtır .

Tarih: 4 Aralık 2013, 21:35 - İp: 94.***.**6.228