fulbaibu
fulbaibu (üye)
Amasya / Amatör

Makro Çekim Hakkında...

üstadlar malumunuz bu fotoğrafçılık sanatına yeni başladım. ve gördümki bu sanat dalı uçsuz bucaksız bir okyanus gibi..kendi için çok farklı alanlara ayrılmış durumda..(sokak fotoğrafçılığı, makro foto. gece fotoğrafçılığı, doğa fotoğrafçılığı, stüdyo fotoğrafçılığı vs vs) bu alanların hepsinde uzmanlaşmak sizinde hak vereceğiniz gibi bir ömür ister..ben kendime makro fotoğrafçılığı seçtim ve bu alanda kendimi geliştirmek istiyorum. çok site gezdim çok yazı okudum..bir nebze olsun bişeyler öğrendim sayılır..ama aklıma takılan bazı sorular oldu.

öncelikle makinem fujifilm hs30. kompact diyolar ama bazı sitelerde yarı dslr olduğu söyleniyo pek anlamış değilim açıkcası. kompact "fabrika çıkış ayarları ile çekim yapılan makine" olarak tanımlanmış ama benim makinede manuel ayarlar var ve iso-enstantane ve diyafram gibi ayarları kendim yapabiliyorum. bu açıdan bakıldığında yarı dslr gibi duruyo.tabi lens değişmediği için..

neyse konuyu uzatmak istemiyorum sormak istediğim şu..makro çekimde zoom yapılmaz diye bir kural var mı? mesala hs30 süpermacro modu var ve 1 cm kadar çekim yapma olanağı veriyo.bu kesinlikle zoom yapmıcaksın ve yakından çekeceksin anlamına mı geliyo. ve tabiki bazı deneme çekimlerinde -ki evde yaptım bu deneme çekimlerini- zoom yaptığımda netleme sorunu yaşadım..manuel netleme moduna aldığımda ise netleme esnasında makine birdaha zoom yapıo gibi..değişik bi mantığı var sanki..bu kafamı karıştırdı..henüz doğada yakın çekim yapmadım..ama inşaAllah hafta sonu bağ evimize gidip orda çekim yapcam..yani güneş ışığı, arka fonlar canlı renkler vs.belki bi nebze sorunlar hallolur..

bu konu hakkında tecrübelerinizden yarrlanmak istiyorum..forumda yazı var gibi cevaplar olmasın çünkü forumu yakaşık 1 haftadır altını üstüne getirdim ama sorunumun tam cevabını alamadım..kusuruma bakayın cümleler bozuk olabilir..şimdiden teşekkür ediyorum...

Tarih: 14 Mart 2013, 20:44 - İp: 88.***.**2.80
wemark
wemark (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Macro çekim yakın çekim demekdir. Bu zoom'u kullanmayacağınız anlamına gelmiyor çekeceğiniz nesneye göre ekipman kullanırsınız. Eğer bir çiçeğin yaprağını çekecekseniz dibine kadar girmenizde bir problem yoktur. Fakat bir kuşun gözünü çekecekseniz o zaman onun dibine giremeyeceğinize göre demek ki zoom lens kullannacaksınız. Ama çekeçeğiniz fotograf makro olacaktır.

 

Tarih: 15 Mart 2013, 15:34 - İp: 88.***.**2.237
fulbaibu
fulbaibu (üye)
Amasya / Amatör

cevabınız için çok teşekkürler hocam...zoom yapıldığını öğrendim hocam..malum forumda bira geç cevap yazılıyo..bu yüzden diğer forumlardan okuyarak bişeyler öğrendim zoom yapıyorum..ama netleme de sıkıntı oluyor..forumdan öğrendiğim kadarı ile zoom modunu manuel yapmak gerekiyormuş..onuda yapıyorum..fakat yaklaşık 120-135 mm civarında elle focus ta işe yaramıyo..oda lensin özelliğinden kaynaklanıyor heralde..net ortamında öyle güzel macro çekimler varki..örümceğin gözünün etrafındaki kılları bile çekmişler..ben ilk defa macro fotoğrafta öğrendim örümceğin gözünün etrafında kıl olduğunu..böyle fotolar çekmek için heralde ileri seviye bir dslr gerekiyo..ve tabiki lens..artık yavaş yavaş öğrenecez. birde sormak istediğim dslr like makinelere macro çekim için ek aksesuarlar var mı?? mesala fuji hs30 için??

 

Tarih: 16 Mart 2013, 23:23 - İp: 88.***.**2.52
uhuru
uhuru (üye)
Van / Amatör

Dostum senin makinan ile bunları yapamazsın...Macro çekimler için genelde farklı macro lensler kullanıyorlar..105mm macro yu tavsiye ediyorlar..Ayrıca flaş da kulanılıyor... Macro çekimler hakkında you tube dan dilediğin kadar video izleyebilirsin,zira ben hep oradan araştırıyorum..Bizim insanlarımız pek yardımcı olmuyorlar...Benim macro lensim yok ama idareten objektifin önüne takılan mercek gibi büyüten close up filtreler aldım...Ancak malümünüz mevsim kış olduğundan henüz çekim yapamadım...İnşallah yardımcı olmuşumdur...Yeni bir dslr alacaksan eğer nikon veya canon almanı tavsiye ederim...

 

Tarih: 17 Mart 2013, 22:44 - İp: 78.***.**3.129
fulbaibu
fulbaibu (üye)
Amasya / Amatör

sayın uhuru aynen size katılıyorum...genelde yabancı kaynaklara bakıyorum..ve inanın hs20 ve hs30 modelleri ile çekilen öyle güzel makrolar varki..insan imreniyo..ve araştırmalar neticesinden hs30 ve hs20 modellere uygun macro mercekler varmış..onlardan almayı düşünüyorum..bu konuda ilerlediğim zaman inşaallah bi canon yada nicon almayı düşünüyorum..hatta birkaç örümcek çektim ama rahat durmadıkları için zorlandım biraz..ama yinede başarılı sayılabilirler..ışık sistemi biraz problem onuda çözecem yakında..flaş almayı düşünüyorum macro çekimler için...bakalım herşey daha güzel olucak

 

Tarih: 18 Mart 2013, 10:02 - İp: 95.***.**7.138
zoom699
zoom699 (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

bende 100mm macro aldım şimdi çalışma zamanı bakalı çekimler nasıl olacak paylkaşacağım

 

Tarih: 28 Temmuz 2013, 16:48 - İp: 78.***.**3.115
simsek038
simsek038 (üye)
Kayseri / Meraklı

Hocam bende de FUJI HS33 var.. Yeni aldık geçen haftasonunda yakın çekimini beğenerek aldım..Amacım CANON yada NİKON'du.Fakat fiyatlar biraz yüksek geldi.Malum öğrenciyiz Bende makro modunu manuelden çekiyorum bir süper makro var birde normal olan..Bizde dediğiniz gibi zoom yapmak makroda sıkıntı yaratıyor.Biraz dibine girmek gerekiyor..İşe yeni başladım makineyi kurcalıyorum bakalım..Ama FUJI HS 33 olan kişilere rastlamadım hep HS30-20 Felan anlayamadım ?

 

Tarih: 31 Ağustos 2013, 01:53 - İp: 78.***.**3.137
turnusol
turnusol (üye)
Ordu / Amatör

Lenslerin minumum netleme fesafeleri verdır.

Mesela sizin makinenin lensi en geniş açıda 1 cm den netliyorsa, full tele çekimde 1.5 metre olabilir bu mesafe..

24mm de 1cm den makro olmaz. Hadi oldu diyelim. Çektiğiniz nesne ile fotoğraftaki nesne farklı olur. Bükülmeler olur.

Belki Raynox filan işinize yarayabilir. Full telede 30-40 cm den çekimler yapabilirsiniz. Ama alan derinliği filan çok sorun olur...

HS30 da Manuel netleme var olması her mesafeden netleme yapabileceği anlamına gelmez..

Öyle olabilse makro için herkes Megazoom kompakt makine alırdı. Alan derinliği de problem olmazdı..

 

Tarih: 1 Eylül 2013, 00:22 - İp: 78.***.**2.99
  • 1