fotoman41
fotoman41 (üye)
Kocaeli / Amatör

Los Ortamda Net Fotograf Cekemedim

Arkadaslar,
Ben amator bir kullaniciyim. Daha once film kullanan otomatik bir makinam vardi ve cektigi fotograflar beni yeterince memnun ediyordu.

Simdi Canon A620 makina aldim. Gecenlerde bir arkadasin dugunune gittim. Bu makinayla bir kac fotograf cektim. Dogrusu cekemedim. Hep kamera titriyor uyarisi verdi. Kamerayi sabitlesem de bu sefer objeler hareketli oldugu icin yine goruntuler bulanikti. Flas kullanayim dedim, bu seferde arka plan oldukca karanlik cikti.

Bu sonuc aslinda dogal. Cunku isik yetersiz oldugu icin enstantene de yavasliyor ve goruntu uzerine goruntu biniyor. Ama Canon A620'de 20 ayri cekim modu mevcut. Bunlardan biri mutlaka los ortamda flas kullanmadan da tatmin edici sonuclar verebiliyordur. Ama ben henuz bulamadim. Konuyla ilgili onerilerinizi bekliyorum. Simdiden tesekkurler...

Tarih: 30 Mayıs 2006, 17:53 - İp: 85.***.**2.102
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Fotoğraf, çok fazla dalları olan bir konu. Siz zaten mesajınızın en başında amatör bir kullanıcı olduğuzu belirtmişsiniz. Bir makine ve tek bir lens ile fotoğrafın her dalında başarılı çekimler yapılamaz. Fotoğraf çekenler genellikle en fazla ilgi duydukları çekimler için ilgi duydukları ölçüde, makine, lens, harici flaş yatırımı yaparlar. Haber fotoğrafçılarının hızlı netleme yapan makinelere, spor fotoğrafçılarının uzakları yakına getirebilen yüksek zoom lenslere, makro fotoğrafçılarının çok yakından çekim yapabilen makro lenslere, stüdyo fotoğrafçıların kaliteli görüntü yakalayan makinelerine ek olarak, aydınlatma sistemlerine ihtiyaçları olduğu gibi, düğün nişan gibi ortamlarda çekim yapan fotoğrafçıların da etki mesafesi makinelerin kendi üzerlerindeki flaşlardan çok daha fazla olan harici flaşlara ihtiyacı vardır. Bu güne kadar bu gibi ortamlatda makinesinin kendi üzerindeki flaşı ile çekim yapan (veya yapmaya çalışan) bir fotoğrafçı görmemişsinizdir mutlaka. İstese de yapamayacağını bildiğinden zaten böyle bir işe kalkışmaz.

Makineniz genel amaçlı çekimler için tasarlanmış bir makine. Işığın yetersiz olduğu ortamlarda başarılı sonuçlar alamadığınızın nedenlerini gayet iyi bildiğiniz, yazdıklarınızdan anlaşılıyor. Bu nedenle sözü gereksiz yere uzatmamak için o konuya girmiyorum. Işık az ise, flaş kullanmanızda sakınca yoksa flaş kullanın, faydası var zararı yoktur. Arka plan karanlık çıkacaktır, çünkü makinenizin flaşının etki mesafesi; tüm makinelerin kendi üzerlerindeki flaşları gibi, azdır. Çare, harici flaş kullanmak veya konuya mümkün olduğunca yaklaşmaktır. Yaklaşmak derken fiziki olarak yaklaşmaktan söz ediyorum. Zoom yaparak yaklaşmak bir çözüm değildir. Zoom yaptığınızda konu yaklaşır ama flaş ile konu arasındaki mesafe değişmez.

 

Tarih: 30 Mayıs 2006, 20:49 - İp: 85.***.**2.182
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Ocaklilar hocamın söylediklerine müsade ederse ben de bir şey ilave edeceğim.Makinenizin ıso ayarını yükseltin..Ve auto da değil mümkünse av modunda çekim yapın.Ama bu ayarı bir kaç deneme ile ancak oturtabilirsiniz..

Saygı ve sevgilrimle..

 

Tarih: 30 Mayıs 2006, 21:54 - İp: 85.***.**7.74
cangulay
cangulay (üye)
Adana / Amatör

Bende bir ekleme yapayım, kullandığınız makinede ayarlar kısmında ''yavaş senkronu'' açık konuma getirirseniz. Arka plan daha fazla aydınlanacaktır...

 

Tarih: 30 Mayıs 2006, 22:35 - İp: 85.***.**4.118
fotoman41
fotoman41 (üye)
Kocaeli / Amatör

Gelen gorusler icin cok tesekkurler. Ben de arastirmami biraz daha derinlestirdim. Sonucta buna benzer sorunlar icin ISO, diyafram ve enstantane degerleri ile oynandiginda daha basarili sonuclar alinabiliyor ki bunlarda Manual modu kullanmayi gerektiriyor. Ama bu da sayin ocakcilarin da uzerinde durdugu gibi profesyonel anlamda bir sonuc icin yeterli degil.

 

Tarih: 31 Mayıs 2006, 08:40 - İp: 85.***.**2.102
ptmr
ptmr (üye)
Bursa / Amatör

Kardeş Makinan Oldukça Güzel, Biraz Makinanı Tanırsan Elbet Sen onda alışacaksın oda sana, bunun içinde özellikle ışık sorunu yaşadığın yerlerde en iyi sonuç Manuel ayarlarda alınabilir unutma..
Şöyle Çek Birkaç Yüz Tane foto sonra hiçbir sorun kalmaz, ama hiçbir zaman filmli makina gibi bu işten anlamayan birinin seni çok iyi çekebileceğini düşünme..

 

Tarih: 1 Haziran 2006, 01:57 - İp: 88.***.**6.227
  • 1