sercan-mtb
sercan-mtb (üye)
İstanbul / Meraklı

Kapalı Ortamda Işık Problemi

Merhaba. Kapalı ortamda portre çekimleri yapıyorum ve özellikle de beyaz fon (en basitinden beyaza boyanmış bir duvar) kullanıyorum, ancak portresini çektiğim kişinin kafasının gölgesi fonda görünüyor ve bu beni ciddi anlamda yoruyor. Şekilden şekile giriyoruz, gölgeyi nasıl kesebiliriz diye uğraşıyoruz, ancak nafile...

Sanıyorum bu durumu düzeltmek için genellikle iki adet flaş kullanılıyor, birisi fona, birisi de modele olmak üzere (yanlış biliyor ya da sallıyor da olabilirim ). Eğer doğrusu bu ise, iki adet ampul flaş ile bu sorunu halledebilir miyim? Paraflaş alma imkânım yok, ki buna gerek olduğunu da düşünmüyorum, sonuçta evde kullanacağım amatör bir çekim odası şeklinde.

Ya da pek istemesem de çektiğim fotoğrafları Photoshop'da kurcalamayı, mecburen Photoshop öğrenip gölgeleri vs. orada düzelteceğim. Sizce hangisini yapmalıyım?

Bir de en önemlisi ampul flaş sistemlerinde kullanılan ampulun özellikleri... Demek istediğim, bir ampul flaş setine 100 lira vermek yerine, kendimiz aynı işi görebilecek daha uygun fiyatlı birşeyler yapamaz mıyız? Kendi emeğimle meydana getirdiğim şeyleri kullanmak bana daha çok keyif veriyor da... Ayak olarak kullanmak üzere Çin malı 25 liralık tripodumu feda edebilirim Şemsiye de pek pahalı değil zaten, 20 liraya buldum.

Şimdiden teşekkür ediyorum okuyan, cevap veren herkese.

Tarih: 11 Kasım 2007, 20:19 - İp: 85.***.**1.253
traxxas
traxxas (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

fona gölge düsüyorsa cektıgınız ortam cok karanlık flasınız fazla buradan bu anlam cıkıyor en basıtınden fona bır ısık koyarsanız sorunu cozersınız ama portre cekerken 2 tane 45 dercelık flas (softbox) fonada 250 lık bır kafa koyarsanız sorununuz cözülür

 

Tarih: 11 Kasım 2007, 23:04 - İp: 88.***.**4.26
sercan-mtb
sercan-mtb (üye)
İstanbul / Meraklı

Teşekkür ederim. Ancak yazdıklarınızdan pek bir şey anlayamadım Softbox koymam için paraflaş'a ihtiyacım yok mu? Eğer yoksa ampulflaş ile kullanabileceğim softboxlar var mı?

Bir de diğer sorularıma cevap alabilirsem sevinirim.

 

Tarih: 13 Kasım 2007, 16:20 - İp: 88.***.**0.183
traxxas
traxxas (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

softbox paraflasa takılır fakat sızın ampulunuz ıcın sayet uydulursa neden takılmasın

softboxun mantıgı basıttır ınsan yuzunde keskın ısıklardan kacınıldıgı ıcın kullanılır vede studyo ortamında gerek vardır

 

Tarih: 13 Kasım 2007, 23:14 - İp: 88.***.**9.52
sercan-mtb
sercan-mtb (üye)
İstanbul / Meraklı

Anladım. Eskiden stüdyoya fotoğraf çektirmeye gittiğimizde ampul flaş kullandıklarını görürdüm, ama softbox tarzı ışığı yumuşatacak birşeyler yoktu pek, sadece şemsiye vardı. O zamanlarlar nasıl o keskin ışıkları yumuşatıyorlardı acaba? Softbox biraz pahalı olur benim için, bir de ampul flaşa uygulamada sorun yaşatabilir.

 

Tarih: 15 Kasım 2007, 14:39 - İp: 85.***.**2.134
  • 1