acesur
acesur (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

İso İle Noise Hakkında

Arkadaşlar benim aklımın almadığı bir konu var bildiğim kadarıyla iso bir standart ve iso değeri arttıkca noiseler artar, yoksa ben mi yanlış biliyorum Peki neden aynı iso değerlerinde farklı makineler farklı noiseler oluşturur

Tarih: 1 Eylül 2005, 18:00 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Bu piksel sayısı kullanılan yazılım ve teknolojiye göre değişiklik gösterir buda gayet normal

 

Tarih: 1 Eylül 2005, 20:04 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

kobranin dediklerine ek olarak her kamera ureticisinin belirledigi iso degerleri ayni degildir.. mesela nikon'da iso 200, canon'da iso 190'a denk gelebilir..
noise olusmasinda bircok faktor var.. bunlardan biri kullanilan sensor ve teknik-teknolojik ozellikleri, digeri pixel buyuklugu, bir digeri kullanilan lens, islemci.. o yuzden her kamera ureticisinin farkli oluyor..
dslr'lar ile compact makineleri ele al.. compact makinelerle iso 200'de bile cok fazla noise olusuyor.. oysaki dslr'larda iso 800'lere kadar noise falan goremiyorsun..

 

Tarih: 1 Eylül 2005, 20:27 - İp: yok
fotoser
fotoser (üye)
Eskişehir / Stüdyo Fotoğrafçısı

her firma biz yaparız en iyisini derse fotoğrafçılarda şaşırdı neyin ne olduğunu değilmi?

 

Tarih: 4 Ekim 2005, 22:19 - İp: yok
gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

acesur merhaba,

noise ve sensör ilişkisini bir analoji oluşturarak bardak ve içindeki suya benzetebiliriz:

Sensörün herbir birimini(piksel) bir bardağa benzetecek olursak, DSLRlarda bardağın çapının büyük, kompaktlarda çapın az olduğu düşünülebilir. Deklanşöre basıldığında sensöre gelen ışığı da bardağa dökülen suya benzetebiliriz. Bardağa dökülen suyun yüksekliği de sensör tarafından parlaklık bilgisi olarak algılanır. Bunun elektronikteki karşılığı ise su yüksekliği=voltaj, su=depolanan yük şeklinde yapılabilir.

Elektronik devrelerde her zaman bir miktar noise mevcuttur(elektronikte noise kısaca rastsal olarak değişen düşük genlikli voltaj seviyesi olarak tanımlanabilir) Yani herhangibir noktadaki voltaj sabit değildir yukarı aşağı küçük salınımlar yapar.

Şimdi kompakt bir makineyi düşünelim. Bardağın taban alanı küçük olduğu için bu küçük voltaj değişimleri su yüksekliğini daha geniş taban alanlı bardağa göre çok daha fazla değiştirecektir. Bu durumda çekilen fotografta görülecek rastsal parlaklık farklılıkları minik minik bozukluklar halinde fotografa yansır.

Bir DSLR'da ise durum farklıdır. Ortamdaki noise seviyesinin sbt olduğunu düşünelim (aslında bu makineler daha pahalı olduğundan elektronik tasarımının çok daha iyi ve noise miktarının daha az olduğu düşünülebilir)daha büyük tabanlı bir bardak olduğu için aynı miktarda su bardaktaki su seviyesini çok daha az değiştirecektir.

ISO değeri arttıkça filmdeki duyarlı madde miktarının artması gibi elektronik olarak daha düşük voltaj seviyeleri(su yüksekliği)daha yüksek parlaklıkları ifade etmek için kullanılır. Noise sbt olduğu için SNR(yani sinyal/ noise oranı) azalır.

Kabaca ISO,Noise ve sensör ilişkisini bu şekilde anlatabilirim.

Fotografçılıkta henüz çok yeniyim. Tüm tecrübem tamamen auto mode'da kullandığım dandik bir digital kompaktla çektiğim aile fotolarıyla sınırlı. Ben konuya bir elektronikçi gözüyle kabaca baktım. dadanagastın belirttiği gibi noise ile ilgili daha bir çok faktör olabilir.

Üstadlar konuyu bira daha açabilirlerse seviniriz... [>:D

 

Tarih: 23 Ekim 2005, 15:40 - İp: yok
acesur
acesur (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

gorkemkgo Çok teşekkür ederim.

 

Tarih: 24 Ekim 2005, 09:07 - İp: yok
gurcan
gurcan (üye)
İstanbul / Amatör

Analog makinalarda gurultuyu kullandigimiz film olusturuyordu. Yani ISO400 filmi hangi makinaya takarsak takalim ayni gurultu (veya kumlanma) var.

Dijitale film yerine sensor gecince markalar arasinda farkli sonuclar gorulmeye baslandi.

Su anda kompakt makinalarin hepsi hala kucuk boyutta sensor kullandiklari icin yazilimlarinda olsa bile 800ISO ile kullanilabilir kalitede poz cekmek mumkun degil.

Bu isin parametresi iki elin parmaklarin gecti artik. Sensor tipi, hucre sayisi, hucre boyutu, kaplama teknolojisi, ara filtrelemeler, dahili yazilimdaki amplifikasyon algoritmasi vs vs vs...

Dijitaldeki ISO ayarlari isiga karsi hemen hemen ayni hassasiyeti analog filmlerden bildigimiz ISO esdegeri cinsinden gosteriyor ama cekilecek pozlardaki gurultu hakkinda bir fikir vermiyor. Gercek skarsilastirmalari testlerin sonuclarinda yakalayabiliyoruz artik.

 

Tarih: 26 Ekim 2005, 01:31 - İp: yok
  • 1