ego
ego (üye)
İstanbul / Amatör

Havai Fişek

29 ekimde boğazda havai fişek gösterine katılacağım,nikon d3000 makinam var çekim değerleri hakkında bilgi verebilecek ve hangi bölgeden çekmek gerektiği konusunda yardımcı olabilecek arkadaş var mı?

Tarih: 19 Ekim 2010, 12:21 - İp: 78.***.**2.252
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

daha önce çekilmiş fotoğraflar varsa omnlara bakarak fikir yürütebilirsiniz.

 

Tarih: 19 Ekim 2010, 13:09 - İp: 95.***.**5.79
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

http://www.devletsah.com/havai-fisek-fotografi-cekmek/

 

Tarih: 19 Ekim 2010, 13:11 - İp: 208.***.**1.239
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Nikon'a özel 1-2 tavsiye ....

IMAGE OVERLAY özelliğini kullanmayı öğrenin ( bilmiyorsanız ) . Çektiğiniz kareleri makina üzerinde üstüste bindirip aynı kadrajda 2 katı havai fişek görüntüsü sığdırmanızı sağlar . ( RAW çekim + tripod gerekir )

LCD ekranda gözüken HIGHLIGHTS özelliğini kullanmayı öğrenin ( bilmiyorsanız ) , gördüğünüzü nasıl analiz edeceğinizi ve sonucunda nasıl düzelteceğinizi kavrayın . Aşırı parlama ve ışık patlamaları sonucu havai fişek fotoğraflarının bozulmasını önleyecektir .

LONG EXPOSURE NOISE REDUCTION özelliğini kapatın yoksa 8 saniye üzeri pozlamalarda , bir o kadar da makinanın işlem yapması için beklersiniz - çekebileceğinizin yarısını çekip dönmüş olursunuz

Diğer genel kurallar :

Manuel modda çekim yapın , manuel fokus kullanın , minimum ISO'da çekin.

Tek başına havai fişekler bir şeye benzemez . Boyut algılamasına da yardımcı olacak ön/arka/yan plana mutlaka aydınlatılmış bir bina/anıt/köprü/cami vs. + varsa su üzerinde yansımalar yerleştirin .

Arada bir atılan beyaz veya çok parlak fişekler denk gelirse tüm pozlamayı bozuyor . O sebeple çok uzun pozlama yapmayın - kareniz güme gitmesin . Kısa kısa 5-10 sn arası pozlamalar yapmaya çalışın , yukarıda ilk yazdığım metodla isterseniz bozulmamış olanları birleştirirsiniz ( kadraj değişmemişse ) . Baktınız o beyaz/parlak fişeklerden atılmıyor , o zaman daha uzun pozlamalara yönelebilirsiniz .

Erken gidin , pozlama antremanları yapın. Ne ayarlar ile başlayacağınızı , sonrasında düzeltmeler için hangi yönde hangi ayarları ( diyafram mı ,enstantane mi ? ) kullanacağınızı bilin . Gösteri esnasında bu işlere kafa yormanıza gerek kalmasın.

 

Tarih: 19 Ekim 2010, 23:04 - İp: 96.***.**4.180
  • 1