mstfckr61
mstfckr61 (üye)
Trabzon / Amatör

Gren Dedikleri Ne Ola Ki?

Arkadaşlar cahilliğimi bağışlayın da bu gren dedikleri şey nedir? Ben bir A520 satın aldım da (gerçi henüz elime geçmedi Almanya dan gelecek) bu makine ile ilgili eleştiride gren sorunundan çokça bahsediliyor. Nedir ne değildir. Bi fotoğrafın kalitesini ne derece etkiler öğrenmek istiyorum. Bi de eğer bilen varsa şu konuda da bi yardım isteyebilirim. Ben bu makine ile çektiğim fotoğrafları görüntüyü bozmadan en fazla hangi boyutlarda bastırabilirim. Bilgisi olan varsa bana yardımcı olsun. Şimdiden teşekkürler.

Tarih: 15 Şubat 2006, 12:06 - İp: yok
vozgur
vozgur (üye)
İstanbul / Amatör

Bende amatörüm ama söyleyebileceğim kadarı ile gren makinanla fotograf çekerken eğer iso değerini yükseltirsen ortaya çıkan ve fotografta karıncalanma benzeri noktacık oluşma olayıdır. Bu olay makinadan makineye değişiyor. Bide isoyu ne kadar yükseltirsen o kadar artar. Şimdi diyeceksinki iso ne işe yarar o da fotoğrafın karanlık kosullarda daha aydınlık çıkmasına yarıyor.

 

Tarih: 15 Şubat 2006, 12:23 - İp: 85.***.**0.148
mitseven
mitseven (üye)
Malatya / Amatör

MERHABA mstfckr61
NEDEN BİR AMATÖR OLARAK
BENDE araştırdıklarımı YAZMAYAYIM....???
Noise(gren), bir fotoğraftaki istenmeyen noktacıklardır. Film dünyasında buna grain adı verilirken, dijital dünyada noise (gürültü) denmektedir. Sensörlerin kendisine düşen ışığı doğru analiz edememesi ile ilgili bir durumdur ve noise seviyesi yükseldikçe, görüntü kalitesi düşer.

 

Tarih: 15 Şubat 2006, 18:16 - İp: 81.***.**8.190
serkantbn
serkantbn (üye)
Ankara / Amatör

bende senin gibi amatörüm. görüntüyü bozmadan fotoğrafın boyutunu ne kadar büyütebilirim demişsin bu kulandığın filmin iso değeri ile ilgili diye hatırlıyorum iso yu yükseltirsen büyük basımlarda daha net görüntü elde edersin diye düşünüyorum eğer yanlış hatırlamıyorsam

 

Tarih: 16 Şubat 2006, 10:01 - İp: 81.***.**5.212
vozgur
vozgur (üye)
İstanbul / Amatör

Bildiğim kadarıyla iso yükseldikce gren artacagı için baskı boyutu duşecektir ama bununla birlikte daha aydınlık fotolar cekmeni yada iso yukseldikce fotografta sarsıntıdan dolayı oluşacak olan bulanıklıklar azalacaktır ki fotograf makinalarındaki spor moduda bu mantıkla çalışırlar.

 

Tarih: 16 Şubat 2006, 10:28 - İp: 85.***.**0.148
mstfckr61
mstfckr61 (üye)
Trabzon / Amatör

Yaw ben aslında bu noise nin ne olduğunu biliyordum da buna aynı zamanda gren dendiğini bilmiyordum. Bunu da öğrenmiş olduk. Teşekkürler. Bu arada A520 ile çekebileceğim (örneğin 200 iso ile) fotoğrafların ne kadar büyültülebileceği konusunda tam aydınlanabilmiş değilim. Daha açık anlatılabilirse şayet çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.

 

Tarih: 16 Şubat 2006, 10:48 - İp: 81.***.**0.51
Film
Film (üye)
İstanbul / Amatör

GREN : Filmlerde yada baskılarda pozlandırılmış alanların gelişimi sırasında oluşan mikroskopik şekillenmeler

 

Tarih: 20 Şubat 2006, 22:53 - İp: 85.***.**9.108
tembeleryk
tembeleryk (üye)
Samsun / Amatör

kimi gren der kimi nois kimi toz pislik kimi istenmeyen oluşumlar der temelde işlevi aynıdır. çok fazla üretilenleri için görüntüyü tiksindirecek şekilde bozduğu söylenir. genelde yüksek isolarda karşılaşılması muhtemel oluşumlardır dijitallerde ısınan ccd yüzünden virüs gibi çoğalırlar bununiçin yüksek isolar kullanılmadıı sürece çokda üstünde durulmaması gereken bir ayrıntıdır heleki kompakt makinelerden bahsediyorsak saygılar

 

Tarih: 21 Şubat 2006, 12:52 - İp: 85.***.**9.218
osx
osx (üye)
Adana / Amatör

Gren'in gördüğün gibi oldukça fazla tanımı var. Kirlilik (gren) arkadaşların dediği gibi ISO/ASA yükseldikçe artar yine bu unsurlara bağlı olarak ışığı yakalayan sistemin (sayısal algılayıcı gibi) büyüklüğüne ve sistemin kalitesine de bağlıdır.

Kirliliğin kullanım alanına gelince aslında genelde tercih edilmez ama nostaljik karelerde vurguyu güçlendirir (bana göre), gittiğim bir sergide görmüştüm siyah/beyaz fotoğraflarda tozlanma çok güzel ve dengeli kullanılmıştı.

başarılar.

 

Tarih: 15 Eylül 2007, 02:11 - İp: 81.***.**0.97
  • 1