paracelsus
paracelsus (üye)
Gaziantep / Amatör

Fotoğrafta En / Boy Oranı

arkadaşlar. belki uzman fotoğrafçılara tuhaf bir sorun gibi görünecek ama ben en/boy oranına takıldım. kameralarımız farklı çözünürlük değerlerinde ve de farklı en/boy oranlarında fotoğraf çekmemize izin veriyorlar ve baskı seçenekleri de çok fazla. ama mesela, 3/4 oranında mı çekmek makbuldür yoksa benim kameramın yaptığı gibi 2/3 oranında mı ? yarışmalarda ya da sergilerde en / boy oranıyla ilgili kriter veriliyor mu hiç ?

Tarih: 18 Ekim 2010, 13:14 - İp: 88.***.**3.49
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

35mm lik film karesinin en/boy orani 1.5 dir. 36mm/24mm=1.5. Cogu dSLR'lerde sensor boyut orani da 1.5 dir. Cogu compakt veya dSLR-like olarak nitelendirilen makinelerin sensor boyut oranlari 4:3 yani 1.3 tur. Olympus'un dSLR lerinde kullanilan sensor boyut orani da 4:3 dur. dSLR olmayan makinelerin bazilarinda 3:2 oran secenegi de bulunur ama bu islem cekilen fotografin kenarlarindan kesilerek makine icinde yapilir. Yine, bazi dSLR makinelerde 16:9 gibi farkli oranlara izin verilse de, bu da makine icinde fotografin kesilmesi ile yapilmaktadir. Aynı islem bilgisayarda da yapilabilir. Sonucta, cekilen fotograf makinenin sensor oranında cekilir, daha sonra isterseniz bilgisayarda kendi goz zevkinize gore kesip bicebilirsiniz. (Yine de orjinalini saklayin) Yarismalarda genellikle uzun ve/veya kisa kenar icin alt/ust limitler verilir.

 

Tarih: 18 Ekim 2010, 13:59 - İp: 69.***.**7.134
paracelsus
paracelsus (üye)
Gaziantep / Amatör

çok sağolun verdiğiniz bilgiler için. bu durumda, kameramın sensörüne bağlı olarak izin verdiği oranda fotoğrafı çekip, daha sonra gerekli görürsem bir fotoğraf işleme yazılımı ile en boy oranını değiştirmek mantıklı görünüyor. tabi sizin de belirttiğiniz gibi, orjinali saklamak şartıyla.

benim de kullandığım 1.5 oranı bana gayet hoş görünüyor, fotoğrafklarımı 30x20 boyutlarında bastırıyor ve öyle arşivliyorum ama bazı objeler için, bazı konular için BUNU 1.3 ORANINDA ÇEKMEK DAHA GÜZEL OLURDU dediğim oluyor.

 

Tarih: 18 Ekim 2010, 14:54 - İp: 88.***.**3.49
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Açıkçası ben de büyük boy baskı almak istediğimde problem yaşıyorum zira ucuza bastırılabilen standart büyük ebatlar , film ve sensor oranı olan 1:1.5 'dan farklı .

18x24 ( 4:3 )
20x25 ( 5:4 )
30x40 ( 4:3 )

Yukarıdaki ebatlar dışında tabi ki bastırılabiliyor ama genelde özel siparişe girdiği için 3-4 katı fark ödemek gerekiyor .

4:3 - 5:4 ebatlar portre için ideal ama benim gibi manzara çekip baskı almak isteyenler için sorun oluyor . Kırk saat düşünülerek kurulan geniş açı kadrajlar baskı için mecburi krop yapılınca güme gidiyor .

 

Tarih: 18 Ekim 2010, 20:49 - İp: 96.***.**4.180
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

baskı yapan kişi veya kurumlardan sizin anlayacağını dilde piksel değerinde ölçüler isteyin. ardındannasıl yapılması gerektiğinide isteyin anlatsınlar.(verirler gizli saklı bilgi değildir bu)

bunlar küçük detaylardır ama göreceksiniz ki düz mantık işi değil detayları çok. fotoğrafı dikey çevirmek kenarlarda bilmem kaç piksel crop yapaı bırakmak vs.. baskı yapacak kişilerin elindeki makina türü ve ölçüler/şekiller belirler herşeyi. genelleme yapılabilir ama genelde sizi yorar ve uğraştırır.

yarışmalar için öğrenmek isteyen olursa daha önce yapılmış yarışmaların ilanlarına bakmanız ölçü konuşarında fikir verebilir.

tekonoloji sürekli gelişiyor bugün şu şöyledir denildiğinde yarın bunu çürüten teknoloji gelişiveriyor o yüzden detaylara girmek istemiyorum.

 

Tarih: 18 Ekim 2010, 22:02 - İp: 88.***.**6.222
aycamayca
aycamayca (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sn. Paperman lütfen bana da yardım edebilir misiniz? Yurt dışında yaşıyorum ve malesef burda kendi işimizi kendimiz görmek zorundayız.. Acil çıktı almam gerekiyo ama içinden çıkamadım! Hangi oranı ayarlarsan hangi boyutta basabilirim? Diğer ebat ve oran ilişkilerini de yazabilirseniz çok mutlu olurum

 

Tarih: 18 Ağustos 2017, 10:10 - İp: 93.***.**0.147
  • 1