ozanthewise
ozanthewise (üye)
Ankara / Meraklı

Fotoğrafın Keskinliğine Karar Vermek?

Herkese merhabalar,

Uzun süredir sadece okuyarak takip ettiğim bu güzel foruma nihayet üşenmeyip üye olarak katıldım. Aslında bugüne kadar üye olmayışımın yegane sebebi üşengeçliğimden ziyade forumda okunacak bir çok güzel bilgi/konu mevcut olduğu için ve bu zamana kadar aklıma gelen pek çok sorunun halihazırda konusu açıldığı için bir şey sorma dolayısıyla da üye olma ihtiyacımın bugüne kadar olmayışıydı.

Ancak gerek burayı ve gerekse farklı kaynakları okudukça aslında fotoğrafçılık merakımın ta en başından itibaren sormam gerektiğini düşündüğüm ve cevabını bulamadığım bir soruyu sormak üzere üye oldum ve ilk konumu açıyorum.

Merak ettiğim amatör/profesyonel fark etmez tüm fotoğrafçılar arasında çok önem verildiğini gözlemlediğim keskinlik kavramı hakkında sizlerin düşünceleri.

Ancak merak ettiğim şey keskinliğin halihazırda pek çok yerde yazılı teknik tanımı değil. Daha ziyade çektiğiniz bir fotoğrafa baktığınızda ya da başkasının yüklediği bir fotoğrafı eleştirirken "bu keskin olmuş" "bu olmamış"a nasıl karar veriyorsunuz. Ayrıca fotoğrafçılar için malum dışarıda çekilen pozların çok azı seçilir gerisi silinir. Silme kriterleri arasında pek çok kişi için eminim fotoğrafın keskin olup olmadığı da vardır.

Mesela insan fotoğraflarında hep mutlaka gözler net olsun öncelikle denir ya, öylesi makbul kabul edilir. Tamam ama mesela hangi boyutta? Bilgisayarda açıyorsunuz fotoğrafı belli bir büyütmeye kadar bakıyorsunuz gözler net gibi duruyor. Ama fotoğrafa zoom yaptıkça, monitörlerin görüntü kapasitesi belli, doğal olarak netlik bir seviyeden sonra bozuluyor. Dolayısıyla o fotoğrafın keskin olup olmadığı hakkında mesela hangi seviyeye kadar zoom yaptığınızda gözünüze keskin geliyorsa "tamam bu fotoğraf keskin olmuş" diyorsunuz? Ya da bu keskinlik kavramı için başka kriterleriniz var mı bunun gibi? Bilmem merak ettiğim şeyi anlatabildim mi?

Tarih: 22 Ağustos 2013, 01:21 - İp: 149.***.**0.25
egemendemir
egemendemir (üye)
Ankara / Amatör

konu alan derinliği içindeyse zaten keskindir.
ama bazen öyle konular olur ki tekrarı mümkün olmayan örneğin bir insanın vurulması hali bu konu keskin olmayabilir ama derdini anlatıyor. keskinliği belirleyen diğer hususta tonlardır. bugün birçok fotoğrafa yeni başlayan insan çekmiş oldugu fotoğraflara aşırı tonlama yaparak fotoğrafik dokuyu bozup rezil bir hale getiriyorlar ve koca koca bilmem ne photography yazıyorlar. ton dağılımını iyi yaparak, alan derinliğini iyi kullanarak keskin fotoğraflar elde edilir. bir çok fotoğrafın beğenilmeme sebebi silinme sebebi keskinlik değildir. kompozisyondur. onu özel kılmayan bir konu standart veya altındaysa elbette ya beğeni almaz ya da orta düzeyde tepki görür. selamlarımla...

 

Tarih: 24 Eylül 2013, 14:25 - İp: 91.***.**5.116
  • 1