kadir039
kadir039 (üye)
İstanbul / Amatör

Fotoğraf Çekerken Doğru Gözünüzü........

Fotoğraf Çekerken Doğru Gözünüzü Kullanıyor Musunuz?

(ALINTIDIR)

Bu nasıl bir soru diye sorabilirsiniz. Ya da çoğunuz zaten bunun cevabını biliyordur. Peki kullandığınız DSLR kameranın vizöründen baktığınızda hangi gözünüzü kullanmanız gerektiğini biliyor musunuz? Aslında cevabı oldukça basit bir şekilde baskın göz olarak verebiliriz. Peki baskın göz (dominant eye) nedir ve bunu nasıl tespit edebiliriz?

Hepimizin bir gözü diğerinden daha güçlüdür ya da bir gözümüzü diğerine göre kullanmayı tercih ederiz. Bu da o gözümüzü diğerine göre daha fazla kullandığımızı ve aslında baskın gözün o olduğunu bize söyler.



Günlük hayatımızda her zaman tek gözümüz bakış açımızı belirler. Genel olarak insanlar arasında çoğunlukla baskın gözler sağ göz olarak gözükür. Sol göz buna göre daha nadir baskındır. Fotoğraf çekerken doğru gözümüzü kullanıp kullanmadığımızı anlamak için elbette gözlerimizi savaştırmayacağız. Basit bir testle aşağıdaki gibi baskın gözümüzü belirleyebiliriz

Sizin Hangi Gözünüz Baskın: Sağ mı, Sol mu?

Elinize A4 büyüklüğünde bir kağıt alın.
Ortasına bir yuvarlak yapıp, yuvarlağı kesin.
İki elinizle kağıdı yatay olarak tutun.
İki gözünüz açıkken kağıdın ortasındaki delikten, karşıdaki bir objeye (örneğin elektrik düğmesi) bakın.
Sol gözünüzü kapatın. Objeyi hala görüyor musunuz? Cevabınız evet ise sağ gözünüz baskın.
Sağ gözünüzü kapatın. Objeyi hala görüyor musunuz? Cevabınız evet ise sol gözünüz baskın.
Eğer kağıt harcamak istemezseniz basit bir şekilde iki elinizi karşıda tutup bir üçgen oluşturarak da içinden bakabilir ve baskın gözünüzü belirleyebilirsiniz.



Kameranızın vizöründen bakarken işte bu baskın gözümüzü kullanıyoruz. Hatta bu baskın gözümüzü doğal olarak tüm gözümüzü kısarak yaptığımız işlerde kullanıyoruz. (fotoğraf,teleskop vs.)

NOT: AŞAĞIDAKİ WEB ADRESİNDEN ALINTI YAPILMIŞTIR. YAZI ORGİNAL HALİYLE BURAYA YAZILMIŞ HİÇ BİR ŞAHSİ GÖRÜŞ EKLENMEMİŞTİR
http://www.turknikon.com/fotograf-cekerken-dogru-gozunuzu-kullaniyor-musunuz-12795

Tarih: 31 Ağustos 2012, 19:39 - İp: 46.***.**2.167