j.d
j.d (üye)
Tekirdağ / Meraklı

Focus Nasıl Olcak... ?

yaw bilen ya da anlatabilcek varsa bilgilendirirmisiniz..ben de kodak Z740 var ama öndeki objeyi net arkadakini bulanık ya da tam tersi herneyse bu olayı gerçekleştiremiyorum...bunu nasıl yapabilirim ya da neden bu konu hakkında bilgi alabilirim...?

Tarih: 6 Şubat 2006, 17:29 - İp: yok
applemac
applemac (üye)
Konya / Amatör

selam j.d.
siteye ve aramıza hoşgeldin öncelikle..

bunu yapabilmek için diyaframı sonuna kadar açmalısın.. yani rakamsal olarak küçültmen gerekiyor.. derinliğin iyi olması için ışığın da iyi olması gerekiyor..

sağlıcakla..

 

Tarih: 6 Şubat 2006, 17:36 - İp: 85.***.**8.62
j.d
j.d (üye)
Tekirdağ / Meraklı

hoşbulduk applemac ..
teşekkür ederim bilgilendirdiğin için ama daha yolun başında olduğum için pek beceremiyorum doğrusu..biraz daha geniş bilgi verirsen sevinirim saygılar..

 

Tarih: 6 Şubat 2006, 20:52 - İp: 85.***.**8.165
otekinsen
otekinsen (üye)
İzmir / Amatör

applemac doğru söylemiş. Ancak bu makinada şöyle deneyin. Dağ ve Lale resminde 2 mod olacak. Birisi manzara diğeri makro çekimi için. Bir objeye netleme yaptığınızda makro mod a getirdiğinizde obje net arkası flu olur. Manzaraya getirdiğinizde ise tam tersi.

 

Tarih: 7 Şubat 2006, 09:16 - İp: 213.***.**9.253
j.d
j.d (üye)
Tekirdağ / Meraklı

peki bunun en verimli olması için belirli bir mesafe falan var mı ?

 

Tarih: 7 Şubat 2006, 14:42 - İp: 85.***.**8.165
applemac
applemac (üye)
Konya / Amatör

sevgili j.d.

diyafram ile enstantenenin ne olduğunu tam olarak biliyor musun? eğer bilmiyorsan kısaca bahsedeceğim örnekleme yaparak..

enstantene (obtüratör) filmin hemen önünde bulunan perdeye denir.. dijital makinelerde ise sensörün hemen önünde bulunur.. bu perde dakikada belli bir hızda kapanıp açılabilir özelliğe sahiptir.. diyafram ise çapı küçültülüp büyültülebilen bir mekanizmadır ve ışığın giriş miktarını ayarlar..

enstanteneyi göz kapağımıza benzetebiliriz..diyaframı ise gözbebeğimize.. nasıl ki göz kapağımızı daha uzun sürede açıp kapadığımızda daha çok detay görebiliriz.. enstanteneyi de bu şekilde kullanırız. eğer göz kapağınızı çok hızlı bir şekilde açıp kaparsanız detay kaybolur ve daha az nesne görürsünüz. bir nev-i ışık daha az girdiği için detay kaybolmuş oluyor. enstantene hızını yüksek tuttuğumuzda çektiğimiz resim daha karanlık çıkacaktır.. resmin doğru pozlanması için enstantenenin yüksek tutulması gereken yerlerde bu pozlama açığını diyafram ve iso (film hızı) denilen kriterler ile kapatırız. yeni makinelerin birçoğunda pozlama telafisi için ayrıca özellikler de mevcut. senin elindeki makinede de var.

diyafram ise aynı göz bebeğimiz gibi düşünüldüğünde fazla ışıkta kısılır.. az ışıkta açılır.. geceleri göz bebeğimiz daha büyüktür..ama güneşe bakıldığında çok küçülür..hatta bu kez göz kapağı yani enstantene de devreye girer..

bu ayarları yapabilmen için ayar yapılabilen dijital makinelerde m (manuel) diye bir mod bulunur.. bu modda soldaki rakamsal değer enstantene hızını sağdaki rakamsal değer ise diyafram açıklığını gösterir..

enstanteneyi gösteren rakamlar saniyede kaç defa açılıp kapandığını gösterir.. ve yüksek rakam daha az ışık anlamına geldiği için pozlama daha karanlık olur.. bunu hareketli cisimlere veya ışığa göre siz ayarlıyorsunuz.. (tabi zamanla öğreniliyor nerede ne yapılacağı )

diyafram rakamlarında ise en küçük rakam en büyük açıklık demek. en büyük rakam ise en küçük açıklık demek.. bunu 1/3,2 dersek yaklaşık çap 0,3125 oluyor.. ama 1/8 olursa 0,125 oluyor.. dolayısı ile 0,3125 daha büyük açıklık anlamına geliyor..

manzara resimlerinde diyafram daha kısık kullanılır. çünkü bütün detaylar gözüksün istenir.. ama makro veya portre de daha büyük açıklık demek netlediğin obje dışında kalan derinliğin flu çıkması anlamına geliyor.. bunu şu şekilde test edebilirsin.. arka arkaya beş-altı tane küçük nesneler diz.. (kalem, oyuncak v.b.) ortadaki nesnelerden birisine netleme yap ama diyafram sonuna kadar açık olsun ve pozla.. sonra aynı kadrajda ortadakini netle ve diyaframı kıs ve tekrar pozla.. ilkinde ortadaki nesne net diğerleri (öndeki ve arkadakiler) flu çıkacaktır.. ikinci denemende ise bütün nesneler net çıkacaktır..

inşallah yardımım olmuştur.. yanlışlarımı düzeltecek olan arkadaşlara şimdiden teşekkürler..

sağlıcakla..

 

Tarih: 7 Şubat 2006, 14:57 - İp: 85.***.**8.62
j.d
j.d (üye)
Tekirdağ / Meraklı

çok teşekkür ederim applemac..mükemmel anlatmışsın ben bunun üzerinde çalışacağım...

 

Tarih: 7 Şubat 2006, 16:10 - İp: 85.***.**8.165
  • 1