senjizu
senjizu (üye)
İstanbul / Amatör

D90 Raw+jpg Çekimi

D90'da sadece Raw seçimi yapınca sorun yok. Raw fotoğraf çekiyor ancak Raw+Jpg seçiminde iki adet çekim yapıyor ancak ikiside jpg formatında. Halbuki iki çekim yapıp biri jpg biri raw olarak kaydetmeli diye biliyorum.
Acaba atladığım bir ayar mı var? Yoksa bir problem mi var? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

Tarih: 22 Şubat 2011, 11:00 - İp: 81.***.**5.240
anilozdemir
anilozdemir (üye)
Ankara / Stüdyo Fotoğrafçısı

problem oldugu acıkca belli...ama çözümünü bilemiycem :/

 

Tarih: 27 Şubat 2011, 01:43 - İp: 78.***.**7.228
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

bu konu bu forumda dah önce tartışılmıştı. katınızı biçimlendirmeyi deneyin, pcde..

fatsa ntsc yada ntsc falansa fata formatlaryın bakalım ne olacak sonu.

forumda da arayın..

 

Tarih: 27 Şubat 2011, 01:44 - İp: 88.***.**7.53
senjizu
senjizu (üye)
İstanbul / Amatör

Sorunumu çözdüm. Benzer sıkıntı yaşayıp bu sayfaya gelenler için belirteyim:
Xp'nin kendi windows gezgini'ni kullanarak D90'daki fotoları pc ye aktarınca her ne hikmetse sadece Raw olarak çekilenler ya da sadece jpg olarak çekilenler sorunsuz aktarılıyor. Ancak Raw+Jpg çekilenler, Örn: dsc_120 ve dsc_120 (1) şeklinde iki tane jpg olarak taşınıyor.

Nikonun kendi transfer yazılımını kullanarak aktardığımda ise sorunsuz olarak aktarıldığını gördüm. dosyalar ise örn: dsc_120.jpg ve dsc_120.nef olarak görülüyor.

Ayrıca aynı denemeyi Picasa yazılımı ile denedim onda da sorunsuz şekilde hem jpg hem nef olarak ayrı ayrı aktarılıyor. Bu işime daha çok yarayacak çünkü fotoları değişik pclere aktarıorum her pc ye Nikon Transfer'i kurmak sıkıntı olacak özellikle de başkalarına ait pclere. En azından Picasa ücretsiz ve Nikon Transfer'e göre çok daha fazla kişi tarafından kullanılıyor.

Bu arada windows neden tek raw olarak çekilenleri sorunsuz aktarıp raw+jpg yi aktaramadığını anlayamadım. Sonuç olarak çok önemli değil. zaten windowsun resim görüntüleyicisi de fotoları çok net görüntüleyemiyor o yüzden kendim de normal görüntüleme işi için picasa kullanıyorum genelde.

 

Tarih: 6 Mart 2011, 02:21 - İp: 88.***.**7.189
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Picasa RAW dosyaları görüntülüyor ama görünenin fotoğrafın RAW haliyle aslında alakası yok ; renklerin çok cılız/sönük olması bir yana pozlama da değişiyor .

Bir tane kasıtlı olarak 1-2 stop az pozlanmış fotoğraf yüklerseniz Picasa'nın RAW versiyonda nasıl müdahele ettiğini görebilirsiniz .

Yine de kullanım kolaylığı, sürati , binlerce fotoğrafı 1-2 saniyede açabilme özelliği ve kaydetme/aktarma gerektirmemesi ile Picasa benim de fotoğraflarımın %95'i için değişilmez program . Maalesef tembelliğe , sürate o kadar alışıyorsunuz ki ciddi düzeltmeler yapmak istediğinizde diğer programların hantallığına - tüm üstün özelliklerine rağmen - katlanmak imkansız oluyor.

 

Tarih: 6 Mart 2011, 09:38 - İp: 96.***.**4.180
  • 1