imagemer
imagemer (üye)
İzmir / Amatör

Bulut Detay Eksikliği

Merhaba arkadaşlar. aşağıdaki fotoğra akşam saat 8 civarı çekildi. değerleri 1/6 F/3.5 iso: 200. gökyüzündeki ışık patlaması neden oldu anlamadım. kendi cevabımı kendim verirsem, yani tam ağaçla bulutun ortasına netleseydim makineyi patlama olmaz mıydı ?




#imagemer' tarafından 14.05.2012 23:21:56 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 14 Mayıs 2012, 23:20 - İp: 88.***.**5.197
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Makina pozlamayı ağaç/yeşil alanı esas alarak yapmış; o alanlar doğru pozlanırken gökyüzü beyaz kalmış.

Bir şekilde gökyüzüne göre pozlatsanız , bu sefer de ağaçlık alan çok karanlık kalacaktı. Özetle bu fotoğrafı, o koşullarda hem gölhe hem bulut detayı alacak şekilde çekemezsiniz ( HDR uygulaması dışında ). O sebeple kadrajı kurarken ışık açısından dengeli olmasına dikkat etmeniz lazım.

Sorunuza gelirsek ...Makinanızda bir kaç tane pozlama ölçüm seçeneği var - nokta/matrix/merkez ağırlık gibi. Öncelikle onların da ne olduğunu öğrenmeniz lazım - burada izahı zor - ki istediğiniz noktaya göre pozlama yaptırabilin. Ama dediğim gibi, bu fotoğrafa faydası olmazdı.

 

Tarih: 16 Mayıs 2012, 08:11 - İp: 96.***.**5.17
fotoibrahi
fotoibrahi (üye)
Kocaeli / Stüdyo Fotoğrafçısı

iyi günler... Bu fotoğrafı canon makine ile çektiğinizi görüyorum....
canon makinelerde AEB modu var ard arda çekeceğiniz 3 fotoğrafı
(-1) (0) (+1) pozlamalarla çeker, bu aralık (-2) (0) (+2) pozlama da olabilir... yani bir normal pozlama bir açık pozlama bir de koyu pozlama bu şekilde çeker sizde bunu gerek hdr gerek photoshop meziyeti ile birleştirebilirsiniz...?

 

Tarih: 16 Mayıs 2012, 09:58 - İp: 85.***.**6.11
imagemer
imagemer (üye)
İzmir / Amatör


Cevaplar için çok teşekkürler arkadaşlar. Sonradan farkettim ki 200 iso olmasına rağmen enstantane oldukça düşük..1/6..bu da patlamada rol oynamıştır. pozlamayı evet direkt ağaçlara yaptım. Ters ışık zor bir fotoğraf. AEB modunu düşünemedim. ben saf haliyle teknik olarak mümkün diye merak ettim. paperman dediğiniz ayarlar sanırım gün batımında işe yarıyor. daha önce denemiştim. güneşi yuvarlak çıkarmak için..

 

Tarih: 16 Mayıs 2012, 22:04 - İp: 88.***.**5.197
fotoibrahi
fotoibrahi (üye)
Kocaeli / Stüdyo Fotoğrafçısı

Teknik olarak orjinal haliyle çekmek yine mümkün... Eskiden karanlık odada aynı durum ile karşılaşıldığında bilenler anlar...! Agrandizör ile kart arasında arışı pozlama bölgesine bir el gezdirilir, aşırı pozlama önlenebilirdi, böylece az pozlama olan yer ile aşırı pozlama olan yer bir nebze dengelenebilir di, tabii bu kart üzerinde baskı için geçerliydi, aynı teknik bu fotoğrafda yapılabilir, ancak uzun pozlama yaparak.... Bir iki el denemesini makinanın vizöründen bakarak el veya parmak geçirilecek bölge tespit edildikten sonra, pozlamaya başladıktan sonra ilgili bölgeden bir hızla parmak geçirilir... fazlaca pozlama ilgili bölgede bir nebze önlenebilir... böylece aşırı pozlama ile, az pozlama dengelenebilir... Bu olay bir kac deneme yanılma yöntemilyle öğrebilebilir.....

 

Tarih: 17 Mayıs 2012, 09:34 - İp: 85.***.**8.12
imagemer
imagemer (üye)
İzmir / Amatör

Çok ilginç bir yöntem denemeye değer.

 

Tarih: 17 Mayıs 2012, 16:07 - İp: 88.***.**5.197
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

" paperman dediğiniz ayarlar sanırım gün batımında işe yarıyor. daha önce denemiştim. güneşi yuvarlak çıkarmak için.. "

Kusura bakmayın ama hiç alakası yok - pozlama modlarından bahsediyoruz. Olmayan özellikleri icat ediyorsunuz.

" Bir iki el denemesini makinanın vizöründen bakarak el veya parmak geçirilecek bölge tespit edildikten sonra, pozlamaya başladıktan sonra ilgili bölgeden bir hızla parmak geçirilir... fazlaca pozlama ilgili bölgede bir nebze önlenebilir. "

fotoibrahi, yapmayın ne olur - nasıl yapacaksınız bu işi 1/125 , 1/60 perde hızlarında - hadi olsun 1/10 saniye hızda Karanlık oda pozlama süresi ile fotoğraf pozlama süreleri arasında belki 100 belki 1000 kat fark var. Bu iş için PC var, photoshop var artık .

#paperman' tarafından 18.05.2012 04:40:01 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Mayıs 2012, 04:39 - İp: 96.***.**5.17
fotoibrahi
fotoibrahi (üye)
Kocaeli / Stüdyo Fotoğrafçısı

lütfen bilmiyorsanız bari aykırı yorum yapmayın amatörmüşsünüz belliki... yorumunuzdan da belli... yazımın başında da yazdığım gibi eski karanlık odada yapılan kart baskılarda yapılmış, denenmiş, onaylanmış, kullanılan bir teknik... hatta yazının başında da dikkat edin bilenler anlar yazmıştım... UzATMaDaN söyleyeyim yazıyı dikkantle ve özenle okuyunuz... uzun pozlama deniliyor...

"""fotoibrahi, yapmayın ne olur - nasıl yapacaksınız bu işi 1/125 , 1/60 perde hızlarında """" demişsiniz dikkat edin uzun pozlama diyorum... ?
""""hadi olsun 1/10 saniye hızda""" demişsiniz ben süre olarak en ez 5 sn lik bir pozlamayı kast ettim o da en az.... siz hiç 30 sn pozlama ile veya bulp modunda 60sn 120 sn fotoğraf çektiniz mi... ?

Karanlık oda pozlama süresi ile fotoğraf pozlama süreleri arasında belki 100 belki 1000 kat fark var. Bu iş için PC var, photoshop var artık . demişsiniz olay photoshopda yapmak zorunluluğu değil çekim tekniklerini çeşitlendirmek...

Çekim tekniğine gelince isterseniz size bir uygulamalı fotoğraf çekebilir + olarak bunu video ya kaydedebilir ve amatör arkadaşlara bir katkı sunabilirim... saygılar... iyi günler...

Biliyorum ki sitede çok çok profesyonel arkadaşlar var, onların yanın da benim yazıklarım ayıp olmasın, iyi günler...

#fotoibrahi' tarafından 18.05.2012 10:28:20 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Mayıs 2012, 10:22 - İp: 85.***.**1.182
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

fotoibrahi;

Kusura bakmayın, ben de amatör olmama rağmen müsaade ederseniz yorum yapmak istiyorum. Bu fotoğraf için Teknik olarak orjinal haliyle çekmek yine mümkün... demişsiniz. Daha sonra bahsettiğiniz teknikten anladığım kadarıyla vizörden bakarak aşırı pozlanan bölgeye denk gelen yerden hızla parmağımızı geçirerek karanlıkta kalan alanlarla aydınlıkta kalan alanlar arasındaki poz farkını dengeleyebileceğimizi belirtmişsiniz. Bu tekniği uygulayabilmek için de en az 5 sn. pozlama yapmak gerektiğini belirtmişsiniz. Şimdi sizin bu tekniği bu fotoğrafa uygulamak için şunları yapmamız gerekiyor. Bu fotoğraf 1/6 sn pozlanmış. Biz bunu 5 sn pozlarsak haliyle ağaçlar ve çimenler de patlayacağı için elimizi komple objektifin önüne getirip ağaçlara denk gelen kısmı 5 - 1/6 sn gökyüzüne denk gelen kısmı ise biraz daha uzun ( mesela 5 - 1/20 sn )kapalı tutmamız gerekiyor. Bunun yanında gökyüzü ile ağaçların birbirinden düz bir çizgi olarak değil de karışık bir şekilde ayrıldığını da dikkate alacak olursak üst tarafta kalan parmaklarımızı da o kıvrımlara göre şekillendirmemiz gerekecek. Sizce bu değişik hızlarda ve farklı şekillerde yapmamız gereken el ve parmak hareketleri konusunda ustalaşabilmemiz için ne kadar pratik yapmamız gerekir?

#bitpire' tarafından 18.05.2012 17:06:12 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Mayıs 2012, 16:34 - İp: 213.***.**5.242
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

@fotoibrahi

Uzun pozlama yazdığınızı atlamışım ama her halikarda yukarıdaki gibi gündüz çekilmiş bir fotoğrafta yapılması imkansız bir uygulama - madem bu fotoğrafı konuşuyoruz. Akşam uzun pozlamalarında ise bugüne kadar bu metodu kullanan görmedim . Bitpire'nin dediği gibi parmağınızı doğru yere getirmeniz mucize; aydınlık alan düz bir çizgi ise de zaten o iş için ND filtre var . Neyse çektiğiniz bir fotoğrafı eklerseniz görmüş oluruz.

Fotoğrafçılık geçmişim yaşınızdan fazla, karanlık oda tecrübem de sizin fotoğrafçılık geçmişiniz kadar olabilir - belirteyim.

 

Tarih: 18 Mayıs 2012, 17:03 - İp: 96.***.**5.17
  • 1