bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Analogda Asa Ayarı


Arkadaşlar selam;

Eski bir Canon A-1(analog) aldım. ASA ayarı 6-12800 gibi geniş bir aralıkta manuel olarak yapılıyor.
Dijitalde yüksek enstantane kullanmak istediğimiz durumlarda eğer alan derinliğini de fazla tutmak istiyorsak ya da diyaframı maximum açmamıza rağmen pozlama eksik kalıyorsa bedelini(noise) ödemek kaydıyla ISO'yu yükseltiyoruz. Benim merak ettiğim yüksek ASA'nın analogdaki bedelinin ne olduğu. Yüksek ASA'lı film kullanmayı kasdetmiyorum. Onda da bedelin noise'e benzer olarak gren olduğunu biliyorum. Söylemek istediğim; kullandığım filmden farklı bir ASA değeri seçersem ne olur?. Örneğin 100 ASA film kullanıp ASA ayarını 200'e getirerek pozometreyi yanıltıp 1 stop eksik, veya 400'e ayarlayıp 2 stop eksik pozlama yapabilirim diye düşünüyorum. Ya da tam tersi. Bilmiyorum yanlış mı düşünüyorum. Ancak bunun da herhalde bir bedeli vardır. Bunun ne olduğunu, fotoğrafa ne gibi bir etkisi olacağını öğrenmek istiyorum? Yanıtlar için şimdiden teşekkürler.

Dijital olsa ne güzel deneme yanılma yoluyla öğrenirdim

Tarih: 25 Mart 2005, 11:05 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Bahsi geçen yönteme, filmi zorlama (push) denir. Banyoya veririken filmi ne kadar zorladığınızı belirtirseniz banyo süresi ona göre ayarlanır. Sonuç; kullndığınız filmin zorlanmaya ne kadar uygun olduğuna bağlı olarak, gren ve kontrast olabilir.

 

Tarih: 25 Mart 2005, 12:03 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Ocaklilar yanıtınız için çok teşekkür ederim. Bu durumda kullandığım filmin push edilme toleransını bir şekilde öğrenmem gerekiyor herhalde. Satıcılar bilir mi bunu? Hiç zannetmiyorum ama. Neyse bir şekilde öğreniriz. Sonra bunun da bir limiti olsa gerek diye düşünüyorum. 100 ASA'lık bir filmi 12800'e kadar push edemeyiz değil mi? Gerçi bunu gerektirecek bir durum zaten olamaz herhalde. Bir de sonuçta filmin bütün karelerini push etmeyeceğime göre hangi kareleri push ettiğimi not edip onu mu bildirmem gerekiyor filmi banyoya verirken. Push edilenlerle edilmeyenler için farklı banyo süresi gerekiyorsa filmi kesip ayrı ayrı mı banyo işlemi uyguluyorlar?

 

Tarih: 25 Mart 2005, 13:25 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Banyo filmin tümüne uygulanacağı için, push yöntemi de filmin tümüne uygulanacaktır. Yani, öyle sizin dediğiniz gibi bir şey olamaz. ASA ayarını bir kere yapıp bütün film için aynı ayarı kullanmalısınız. Tabiki her filmin bir push edilme toleransı vardır. Genelde +1 stop dan fazlası öngörülmaz ama siz yine de filmi aldığınız yaere sorun.

 

Tarih: 25 Mart 2005, 13:48 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Çok teşekkürler. Şimdi hiç netsiz alan kalmadı

 

Tarih: 25 Mart 2005, 14:47 - İp: yok
  • 1