ikbal
ikbal (üye)
İçel / Özel Gün Fotoğrafçısı

Af - Mf Ayarları

Merhaba Arkadaşlar,
AF ile MF hakkında bilgi verseniz;nerde kullanılır, nasıl kullanılır açıklarsanız sevinirim.
şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.

#ikbal' tarafından 22.07.2005 00:05:11 tarihinde düzenlendi.


#ikbal' tarafından 22.07.2005 00:06:05 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 22 Temmuz 2005, 00:04 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

AF Auto Focus (Otomatik Netleme), MF Manual Focus (Elle Netleme)

Makinenin netliği otomatik olarak yapması istenildiğinde AF, elle yapılmak istendiğinde MF kullanılır.

 

Tarih: 22 Temmuz 2005, 13:11 - İp: yok
ikbal
ikbal (üye)
İçel / Özel Gün Fotoğrafçısı

MF üzerindeki cm -ve m uzunlukları neyi ifade eder.

 

Tarih: 22 Temmuz 2005, 15:00 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Mesafe ayarı. Odaklamak istediğiniz objenin makineye olan uzaklığını manuel olarak ayarlıyorsunuz.

 

Tarih: 22 Temmuz 2005, 16:04 - İp: yok
ikbal
ikbal (üye)
İçel / Özel Gün Fotoğrafçısı

Bitpire,
bunu biraz daha açıklaman mümkün mü ?
teşekkürler

 

Tarih: 22 Temmuz 2005, 20:31 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

İkbal;

Makinen Af'mi, Mf'mi veya her iki özellik de var mı bilmiyorum. Af özelliği varsa vizörden veya LCD'den baktığında bir çerçeve görürsün. Daha doğrusu genellikle çerçevenin sadece köşelerinin işaretlendiği bir ekran görürsün. Deklanşöre yarım bastığında bu çerçeve yeşil olur. Yani makinen bir noktaya odaklanmış demektir. Bu durumda deklanşöre tam basarak çekim yapabilirsin. Tabii burada en önemli soru makinenin nereye odaklandığıdır. Şimdi bu yukarıda bahsettiğim Af çerçevesi var ya, yeni nesil makinelerde genellikle onu geniş veya noktasal olarak hatta bir kaç noktadan seçmemize imkan tanıyan özellikler var. Af çerçevesini geniş seçersek o geniş çerçevenin içinde kalan görüntüden bildiğim kadarıyla yeterince ışık alan en yakındaki objeyi netliyor. Burada önceliği merkeze verip vermediği konusunda emin değilim. Konu hakkında benden daha fazla bilgisi olan arkadaşlar daha detaylı açıklayabilirler. Spot Af'yi seçersek, Af çerçevesini vizörün merkezinde küçük bir çerçeve olarak görürüz. Bu seçenekte odaklamak istediğimiz noktayı tam olarak belirlemiş oluruz. Hatalı yere odaklama şansı yoktur. Fotoğrafladığımız alanda Af mekanizmasını yanıltabilecek daha doğrusu odaklama yapabileceği bir çok obje varsa ve biz özellikle odaklanmasını istediğimiz bir obje varsa spot Af'yi seçmemiz daha garantili olur.

 

Tarih: 25 Temmuz 2005, 11:57 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Bazı makineler de 5,7,9 hatta 11 Af noktasından seçim yapmamıza imkan sağlar. Böylece kadrajımızı oluşturup ondan sonra odaklamak istediğimiz noktayı seçebiliriz. Yukarıda Af çerçevesi yeşil olduğunda deklanşöre tam basarak çekim yapabileceğimizi söylemiştik. Bu durumda odaklanan nokta, makineyi titretmediysek muhakkak net olarak çıkacaktır. Tamam da sadece odaklanan nokta net diğer yerler flu mu olacaktır? diye bir soru gelebilir aklınıza. Yani odaklanan noktanın önünde ve arkasında ne kadarlık bir bölge daha net olarak gözükecektir fotoğrafımızda. İşte burada da net alan derinliği çıkıyor karşımıza. Net alan derinliğini belirleyen faktörlerin de diyafram açıklığı, objektifimizin odak uzunluğu ve odakladığımız nesneye olan uzaklığımız olduğunu kısaca belirtelim. Gelelim Mf'ye. Bazen Af konumunda makine bir türlü odaklama yapamaz. Deklanşöre yarım basılı tutmamıza rağmen vızır vızır sesler duyarız ama bir türlü Af çerçevesi yeşil olmaz.

 

Tarih: 25 Temmuz 2005, 11:59 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Her makinenin Af kabiliyeti farklı olmakla birlikte genellikle yetersiz ışık koşullarında karşımıza çıkar bu durum. Bazı makinelerde Af assist lamp diye bir özellik vardır. Bu makineler zifiri karanlıkta dahi ya düşük şiddetli flaş çakmaları ya da bir başka ışık yardımıyla (kızılötesi diye biliyorum yanılıyor olabilirim) ortamı aydınlatarak Af mekanizmasına yardımcı olur ve odaklama yapabilir. (Tabii kısıtlı bir mesafede) İşte makinemizde bu özellik yoksa ve ışık yetersizliği nedeniyle odaklama yapamıyorsak veya makro çekimlerde makinemizin odaklama yapamadığı durumlarda Mf, yani manuel focus yapmamız gerekir. Mf’de net çıkmasını istediğimiz objenin makinemize olan mesafesini işte o bahsettiğiniz Mf üzerindeki cm ve metrelerle belirleriz. Mesafeyi ya göz kararı belirleriz ya da çok emin olmak istiyorsak alırız cetveli elimize odaklamak istediğimiz noktaya olan mesafeyi ölçüp öyle belirleriz. Bilgim dahilinde söyleyebileceklerim bunlar. Umarım yardımcı olmuşumdur.

 

Tarih: 25 Temmuz 2005, 12:00 - İp: yok
canahmet
canahmet (üye)
Ankara / Amatör

arkadaşlar işte olay bu benim gibi amatörler için mükemmel bir anlatım. sağol.

 

Tarih: 28 Temmuz 2005, 12:05 - İp: yok
ikbal
ikbal (üye)
İçel / Özel Gün Fotoğrafçısı

teşekkürler BitPire bayağıda açıklamışsın.

 

Tarih: 30 Temmuz 2005, 01:38 - İp: yok
photoman
photoman (üye)
İstanbul / Meraklı

Arkadaşım açıkcası sana şunu tavsiye edebilirim acele bi çekim yapıosan af kullan işe yarıo kendiliğinden netlio ama işin özü kendi netliğini kendin yapman daha sağlıklı olur herşey senin elinde düz vites araba kullanmak gibi...

 

Tarih: 6 Şubat 2006, 02:46 - İp: 85.***.**2.255