okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Neden Parlak Kağıda Baskı

Sık sık negatif ve pozitiften baskı alıyorum. Ama ben baskılarımın mat kağıda yapılmasını istiyorum. Gittiğim fotoğrafçıların bugüne kadar hepsi normal olarak bütün işleri parlak kağıda basıyorlar. Mat istediğinizi özellikle belirtmeniz gerekiyor ki bazıları da kağıt değiştiremeyiz diye mat kağıda baskı yapamayacaklarını söylüyorlar.

Sormak istediğim şudur. Neden fotoğrafçılar default olarak parlak kağıda baskı yaparlar. Müşterilerin daha çok hoşuna gideceğini düşündükleri için mi yoksa dahamı ucuza malolduğu için mi? Parlak kağıtta yansımalar çok fazla olduğu için göz yoruyor. Mat kağıt ile parlak kağıt arasındaki farklar nelerdir.

Tarih: 21 Eylül 2005, 14:43 - İp: yok
alobar
alobar (üye)
Antalya / Amatör

Parlak ve Mat kağıt arasında maliyet farkı olduğunu pek sanmıyorum. Tabi o kağıdın tipine de bağlı. Bazı kağıtlar kağıttan dolayı mat iken bazıları parlatılmadığı için mat oluyor. Kağıttan dolayı mat olanlar belki maliyet açısından biraz farklı olabilir. Zaten fotoğraf ile ciddi olarak ilgilenen herkes mat kağıt tercih ediyor. Fotoğrafçılar la sadece kağıt konusunda değil başka konularda da dertler var. Mesela beğenmedikleri (soyut) fotoğrafları basmamak, özellikle flu çektiğiniz kareleri net değil diye basmamak. Ben genelde tümünü basın derim. Bazen de abartıp boş kareleri de basıyorlar bu sefer . Ayrıca kendilerine göre kadraj yaptıklarını da gördüm.

 

Tarih: 22 Eylül 2005, 10:47 - İp: yok
ozgur foto
ozgur foto (üye)
İstanbul / Firma

merhaba
öncelikle şunu belirtmeliyim ki ben fotoğrafı mat kağıt üzerinde seviyorum.en basitinden parmak izi kalmıyor fotoğrafın üzerinde.bu konu benimde dikkati çekiyor.eğer özellikle belirtmezseniz parlak kağıda baskı yapıyorlar.bildiğim kadarıyla maliyet açısından parlak ile mat kağıt arasında fark da yok.herhalde genel eğilim bu yönde ki parlak kağıt alışkanlık haline gelmiş.bana göre parlak kağıtta foto çok basit görünüyor.tabiki herkesin tercihine saygı duymak gerekiyor.

 

Tarih: 22 Eylül 2005, 12:45 - İp: yok
salih15150
salih15150 (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

Parlak kart ile Mat kartın alımda maliyet farkı yoktur.
Ekstra baskı maliyetide yoktur.
Tamamen alışkanlık ve genel müşteri tercihi parlak olduğu için parlak basarlar.
Türkiyedeki müşterilerin %80 i parlak baskı ister.
Oran çok büyük olduğu içinde default olarak parlak kart kullanılır.

 

Tarih: 23 Ekim 2005, 12:16 - İp: yok
  • 1