okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Hangi Kağıt

Dia dan ve negatiften zaman zaman aldığım baskılarda kullanılan kağıtların farklı olduğunu görüyorum. Hem marka farklılığı olabiliyor ( kodak, fuji, minolta ), hem de markalar içerisinde de farklı türler olabiliyor. ( aklıma gelenler kodak royal, kodak professional, fuji chrystal arsive vs. gibi )

Ancak fotoğrafçılar bize hiç sormuyor hangi kağıda baskı istediğimizi. Sorsa da biz hangi kağıda baskı isteyeceğimizi/istememiz gerektiğini biliyormuyuz acaba? Ben genelde mat kağıda baskı yapılmasını isterken bile bazı fotoğrafçılar kıl müşteri muamelesi yapabiliyor. Birde düşünün felan marka kağıdın falan türüne istiyorum dersek ne olur, altı üstü üç kuruşluk baskı yaptıracağız bir de kağıt mı seçelim.



Fotoğrafçı arkadaşlardan ( özellikle meslek olarak fotoğrafçılık yapanlar ) ricam, bahsedilen kağıtlardan hangi marka ve türleri kalitelidir. Kağıt yada kart kalitesini neye göre ( mesela kağıdın kalınlığı ve gramajına göre mi ) ölçebileceğimiz. Ayrıca baskı yaptırırken marka ve model isteme imkanımız ne kadar var ? Ben şahsen yaptırdığım baskılara bakarak kodak royal ve fuji chyristal arşiv olan kağıtları daha kaliteli buldum gibi. Fotoğaf dükkanı işleten arkadaşlar ne diyorsunuz, baskı yaptırırken kağıt marka ve modeli seçebilirmiyiz ayrıca seçebilirsek hangilerini seçmeliyiz kalite olarak. Ayrıca eminim bu kağıtların fiyatları farklıdır, bu durumda da ticari olarak en ucuz kağıdı kullanacakları düşünülebilir, müşteriye de sormadıklarına göre hangi kağıt
istendiğini.

Bir kez evimin yanındaki fotoğrafçıya film tab ettirmeyi düşünmüştüm, sorduğumda fiyatları pahalı geldi. Sirkecide şu fiyata yaptırıyorum dediğimde ise onlar konica ( ya da minolta ) kağıt kullanıyorlar da ondan ucuz demişti ( Yalan halbuki konika kağıt kullanmıyor tab ettirdiğim yer ). Bundan konica kağıtların ucuz ve kötü olduğunu mu anlamak gerekiyor ?

Bir de bir fotoğrafçıya tab yaptırıyoruz güzel bir kağıda basıyor. Daha sonrakilerde farklı ve kötü bir kağıda basıyor. Yokmudur bunun standardı. Bu konularda tamamen fotoğrafçının insafınamı kalmamız gerekiyor.

Sonuç olarak hangi marka ve hangi model kağıt, kağıdı özgürce seçebilirmiyiz yoksa kağıt değiştirmek çok zor bir işmidir fotoğrafçı açısından ?

Tarih: 9 Aralık 2005, 23:22 - İp: yok
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

meraklı müşteri genelde sevilmez midir ne. Aslında amatör diye giren arkadaşların actıkları konular bence bu işten ekmek yiyen meslekdaşlarada biseyler öğretebiliyor. Arkadasın soyledigi kart kalite farkı konusuna bende işlerini labaratuarda yaptıran bir fotoğrafcı olarak katılıyorum. Kart markalarına gore farklı sonuclar alabiliyoruz aynı makinada basılmasına ragmen. Benim sorum ise şöyle. Fiyatı önemli değil diyelim. En kaliteli baskı için firmaların ürettiği özel kartlar var mı? Yani özel işler icin özel kartlar.. Metalik kart denilen kartlar var birde. Mesela bunların baskı maliyeti diğerlerinden biraz daha fazla. Sanırım sormak istedigim sorabildim. tesekkurler

 

Tarih: 11 Aralık 2005, 22:21 - İp: 85.***.**0.186
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Selamlar Kontrast....
Laboratuvar hizmeti veriyoruz.... fakat kendi stüdyo işlerimizi bastığımız ipek kartların maliyetine hiçbir fotoğrafçı müşterimiz razı olmadı... İpek kağıt; reprodüksiyon yapılması zor , çizilme ihtimali çok az, birhayli ağır gramajlı bir fotoğraf kağıdı... Bahsettiğim gibi yumuşak etki verenler (her markada mevcut) bizim stüdyo işinde tercihimiz... Selamlar....

 

Tarih: 12 Aralık 2005, 09:49 - İp: 85.***.**7.249
orhan yum
orhan yum (üye)
Diyarbakır / Stüdyo Fotoğrafçısı

mete bey,
ne gözel demişsiniz ki, bizim geleceğimizi belirleyen müşterinin beklentisi ve bizim kapasitemizdir.
size katılmamak mümkün değil. ama, gel görki
müşteri eğer ne istediğini bilmiyorsa vede fotoğrafçısınada gövenmiyorsa bunun ortasını nasıl bulacağız.

yani; ne istediğini ya bileceksin yada fotoğrafçına göveneceksin. haksızmıyım...

 

Tarih: 13 Aralık 2005, 02:24 - İp: 85.***.**6.106
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Haklısın orhanyum, ama siz önce müşteriyi bilgilendirin ki müşteri de ne istediğine karar versin. Kararsızsa siz uygun gördüğünüzü yaparsınız artık o zaman da size güvenmek durumunda.

Mete istanbul avrupa yakasında lazer prensibiyle baskı yapan bildiğin tavsiye edebileceğin yerler var mı ?

 

Tarih: 13 Aralık 2005, 23:57 - İp: 85.***.**1.38
csnqva
csnqva (üye)
İstanbul / Firma

Sevgili okyanus;

Tercih ve fiyat farkı ödemek senin kararın.
Ama Piyasada farklı çok fotograf kartı mevcut bu birde baskıcının işine gelen bir durum kart piayassı o kadar haraketli ki iki kart arasındaki fiyat farkı kaliteyi düşünmeden baskıcıyı cezb edebiliyor.Biz Şen Color olarak Metalık , Day-Nıght , Mat , Parlak,Duraturans gibi değişik emüsyonlara baskı sistemimiz mevcut.Seçim senin çeşit bizim işimiz. Kartın pahalı olması onun kaliteli olması anlamına gelmiyor.Tabir-i caizsse kart ile makine arasındaki samimiyet önemli.Ama sen yinede en pahalı kart hangisi diye soruyorsan cevap vereyim
Kodak 76,2 duraturans (rulosu 1100$)

ŞEN COLOR Dijital Baskı Merkezi Saygılarımla..

 

Tarih: 14 Aralık 2005, 14:29 - İp: 85.***.**7.53