fukay
fukay (üye)
Kocaeli / Amatör

Zenit12xp Ve Objektif ???

herkese merhaba bildiginiz uzre ben zenit 12xp kullaniyorum, objektifte kendi standart helios 2/58 lens fakat nette diger kullanabilecegim objektifler hakkinda arastirma yaptigim zaman genelde 2/58 , 2/85 tarzinda ifadeler kullaniliyor ve bi amator olarak bunlarin lens olarak ne ifade ettigini anlayamiyorum bunlar hakkinda biraz bilgi verirseniz cok memnun olurum

Saygilar

Tarih: 11 Eylül 2007, 12:41 - İp: 88.***.**6.41
winnerboy
winnerboy (üye)
Ankara / Amatör

örnekle acıklayacağım:
helios 2/58'de 2 değeri en acık diyafram değerini 58 ise objektifin odak uzaklığı ile film arasındaki milimetre cinsinden mesafeyi söyler bize

2/85'de de aynısı 2 en acık diyafram değeri 85 ise milimetre cinsinden odak uzaklık film arası mesaefe

 

Tarih: 16 Eylül 2007, 18:58 - İp: 88.***.**3.52
fukay
fukay (üye)
Kocaeli / Amatör

Çok teşekkür ederim winnerboy fakat odak ile film arasındaki uzaklığın değişmesi ne gibi sonuçlar doğuruyor, hangisi daha iyi olur benim için.

 

Tarih: 16 Eylül 2007, 22:25 - İp: 88.***.**2.174
winnerboy
winnerboy (üye)
Ankara / Amatör


bu uzaklık azaldıkca büyütme azalır fakat görünen alan genişler.tam tersi uzadıkca görünen alan daralır ama büyütme artar.

zaten ojektifler odak uzaklıklarına göre çeşitlere ayrılıyor:
1-ultra geniş açı(fish eye yani balık gözü) lensler
2-geniş açı lensler
3-zoom lensler
4-ultra zoom lensler
5-sabit odaklı(prime) lensler

1-ultra geniş acılar cok az odak uzaklığı olan objektiflerdir.mesela 10-20mm gibi zoom yada 8mm gibi sabit odaklı(tabi bu değerler üreticiye göre değişir) olanları var.bunların 180 derece görüş acısı vardır.genelde manzara ve mimari cekimlerde kullanılır.çünki böyle çekimlerde cok fazla geniş bir alanı kare içine almak zorundasın.

2-geniş açı lensler ultralara göre daha uzun odak uzaklığına sahiptirler.mesela 17-35mm gibi zoom yada 30mm sabit odaklı olabilirler(tabi bu değerler üreticiye göre değişir).bunlar 90 100 veya 130 dereceye kadar görüş acısına sahiptir.

3-zoom lensler genelde günlük kullanımda hem azda olsa geniş acıyı kurtarmak hemde zoom sayesindebüyütmede yapabilen lenslerdir.mesela 17-70mm yada 24-105mm gibi değerler alabilir(tabi bu değerler üreticiye göre değişir).

4-ultra zoom lensler ise daha cok cok uzaktaki nesneleri yakınlaştırarak kare içine almakda işimize yarar.mesela 70-300mm veya 200-500mm gibi değerler alabilir(tabi bu değerler üreticiye göre değişir).fakat zoom dğeri büyüdükce(tabiki odak uzaklığıda büyür) yani yakınlaştırma artııkca kareye alınan alan azalır yani görüş acısı azalır.bu uzun odaklı lensleri genelde doğa fotografcıları kullanır.

5-prime yani sabit odaklı lensler ise sadece tek odak uzaklığı olan lenslerir.mesela 50mm veya 100mm gibi.zoom lensler gibi odak uzaklığı değişmediğinden büyütme yada küçültmeyi olduğumuz yerden değiştiremeyiz.objenin yanına giderek yada ondan uzaklaşarak yaparız bunu.

yani zoom lenslerde büyütme ve küçültmeyi olduğumuz yerden lensin üzerindeki zoom halkasını cevirerek yaparız.fakat prime lenslerde bunu objeye yakınlaşarak yada uzaklaşarak yaparız.

peki prime lenslerin avatajı nedir dersen.zoom lenslere göre daha az optik eleman içerdiğinden kaliteleri yüksektir. muadili zoom lenslere göre.mesela 16-50mm zoom lensin var,birde 50 mm sabit odaklı lensin var.zoom lensi 50mm'e getirip fotograf cektin diyelim ve aynı yerden birde 50 mmlik sabit odaklı lensi takıp cektin.birbiri ile karşılaştırdığında keskinlik olarak fark göreceksindir.500mm in resimleri daha iyi cıkar genelde(genelde dedim çünki markadan markaya lens kaliteleri değişir).

peki hangi lensi secmeliyim .buna en iyi kendin karar vermelisin.ama bence ilk önce temel fotografcılık bilgilerini edin.bunlarla makine çeşitlerini lens çeşitlerini ayrıntılı özellklerini ve bir cok fotografcılık olayını öreneceksin.bundan sona nasıl bir yol izleyeceğine karar verirsin.ama analog yani filmli bir makine ile başlamışsın bu fotografcılı uygulamalı öğrenmekde sana yardımcı olur.bende zenit-e kullanıyorum,ama maddi acıdan uygun olduğum zaman digital sisteme de geçiş yapmak istiyorum.aklına takılan soru varsa yine sorabilirsin..

 

Tarih: 17 Eylül 2007, 18:49 - İp: 88.***.**3.180
fukay
fukay (üye)
Kocaeli / Amatör

Teşekkür ederim. Gerçekten çok iyi açıklamışsın benim için çok yararlı bir bilgi oldu.

 

Tarih: 19 Eylül 2007, 13:10 - İp: 85.***.**0.228
  • 1