okanb3
okanb3 (üye)
Ankara / Amatör

Zenit - B Ve Filmler Hakkında

Babamın 72 yılından kalma Zenit - B'sini buldum bugün. Zaten eğer bulamasaydım gidip alacaktım bir tane Zenit 12xp.

Ancak şöyle bir sorun var, daha önce analog bir makinede hiç fotoğraf çekmediğim için çok az bilgim var. Enstantane, diyafram, iso gibi terimleri DSLR'dan biliyorum. Ancak film olayına çok yabancıyım ne yazık ki.

Bu makine için baktığımda bir sürü farklı film gördüm. Ancak hangisini niye seçmem gerektiği konusunda hiç fikir edinemedim.

Ayrıca çektiğim fotoğrafları alabilmem için ille de banyo yaptırılması gerekiyomuş filme. Bunu herhangi bir fotoğrafçı yapabilir mi? Ücreti aşağı yukarı ne kadardır?

Tarih: 24 Ocak 2015, 20:29 - İp: 78.***.**0.74
mustafa_ozdag
mustafa_ozdag (üye)
Antalya / Meraklı

Film bulmanız, bulsanız bile banyo yaptıracak yer bulmanız sıkıntı olabilir.Yanlış pozlama,netleme hataları ve üstüne özensiz banyo ve baskı eklersek,aldığınız sonuçlar sizi tatmin etmeyebilir.İllaki çekeceğim diyorsanız,ucuz bir filmle deneme yapabilirsiniz.100-200 ASA renkli negatif film alın.Zaten bunları bulursunuz kolay şekilde sanırım.Onların da tarihi geçmiş olacaktır büyük ihtimalle.Film çekmek zahmetli ve pahalı bir uğraş artık.

 

Tarih: 25 Ocak 2015, 15:00 - İp: 92.***.**1.102
okanb3
okanb3 (üye)
Ankara / Amatör

Cevabınız için teşekkürler öncelikle.

Makinede bildiğim kadarıyla selenyum pozometre var. Ancak bu tarz pozometrelerin ömrünün 10-15 yıl olduğunu okudum. Zaten makinede de gerek vizörde gerek herhangi bir yerinde pozometreye dair bir şey göremedim. Belki de pozometresi bile yoktur, bilemiyorum. Demek istediğim ilk çekimlerim çok büyük ihtimalle tatmin edici olmayacak.

Ancak bir yerden başlamak lazım. Yani fotoğraf çekmek istiyorum ve DSLR tarzı makineler alacak kadar da bütçem yok maalesef. Gerekirse ayda 1 film alabilecek olsam da, hiç yoktan iyidir diye düşünüyorum.

Ankara'da bu meşgaleyle uğraşan birisi var ise bana yardımcı olabilir belki, özenli banyo yapan yer tavsiyesi konusunda.

Alacağım filmin tarihinin geçmiş olmasının eksisi/artısı nedir acaba?

 

Tarih: 25 Ocak 2015, 15:06 - İp: 78.***.**0.74
berkayyildiz
berkayyildiz (üye)
Antalya / Amatör

Analog çekmek istiyorsan 200 ASA renkli film ile başlayabilirsin. Aldığın yerde sana filmi takmayı gösterirler diye düşünüyorum. Eğer filmin tarihi geçmiş ise bayat oluyor ve kalite bozuluyor, tabi bunu farklı bir etki yaratmak için de kullanan var ama sen ilk başta taze bir film ile başlamalısın.

Pozlamak için telefonun varsa pozometre programları ile ışığı bşr nebze anlayabilirsin. Benim de bir Zenit ET var, ben biraz araştırıp pozometresi çalışan bir tane buldum fakat yine de selenyum pozometreler pek güvenilir değil.

Banyo konusunda, artık film banyoları makine ile yapılıyor. Analog fotoğrafçılık gruplarını araştırmanı tavsiye ederim şehrindeki.

DSLR konusunda da eğer sırf fotoğraf çekmek için Analog tercih ediyorsan tahmin ettiğinden pahallıya patlayacaktır (10 tl film 5 tl banyo 5 tl tarama ve sadece 36 kare). Başlangıç için aslında çok müthiş makinelere ihtiyaç yok mesela ben internetten aldığım bir samsung 150f ile başladım ve çok kullanışlıydı. Deneyim edinmek açısından ucuz ama manuel fonksyonu olan bir modelle başlamanız daha iyi olacaktır büyük makinelere nazaran.

 

Tarih: 29 Ocak 2015, 14:53 - İp: 78.***.**6.238
pinoky0
pinoky0 (üye)
Ankara / Amatör

Sizi çok iyi anlıyorum.
Ama daktilo ile öykü yazmaya çalışıyorsunuz.
(Dijital teknoloji icat oldu, mertlik bozuldu.
Bir şeyin sayısı arttığında değeri azalıyor.)
D-SLR alın ve uyum sağlayın değişen dünyaya.
Saygılarımla.
Murat
www.ozermurat.wordpress.com

 

Tarih: 8 Temmuz 2015, 11:42 - İp: 212.***.**3.30
okanb3
okanb3 (üye)
Ankara / Amatör

Cevaplar için teşekkürler, konuya cevap atmayı unutmuşum ne maalesef.

Bu mesajlardan sonra ufak maceralar yaşayıp Zenit makinemle 5 film doldurdum. Sadece iki tanesini banyo yaptırdım. İlk filmimden çok güzel bir kare çıktı ve ben bu işe sevdalandım. Ne kadar zahmetli, dertli ya da pahalı da olsa; analog fotoğraf çekmek çok daha hoş bir şey benim için DSLR'a göre.

 

Tarih: 8 Temmuz 2015, 13:43 - İp: 24.***.**6.203
  • 1