midlake
midlake (üye)
İstanbul / Amatör

Zenit 12xp Diyafram/enstantene Değeleri

Arkadaşlar Merhabalar,
Babamın senelerce kullandığı, çocukluk fotoğraflarımın çekildiği evde bir dolaba atılmış durumdaydı, uzun zamandır elime almayı ve fotoğraf çekmeyi istiyordum. Senelerdir bir dijital fotoğraf makinası almak istedim ama bir türlü karar verip alamadım,hep erteledim. Sonunda Analog makinayla başlamaya karar verdim. Bu süreç benim için öğrenme ile geçecek. Bunun içinde sizden yardım almak istedim. ISO, Enstantane, Diyafram kavramlarının fotoğraf için ne ifade ettiğini araştırdım, notlar aldım. Babam makinayı, içine film taktırıp kargoladı. Analog makinalarda ISO değerinin filme göre ayarlanacağını okudum birkaç yerde, makina elime ISO değeri "60" ayarında geldi, bundan sonra çekeceğim bütün fotoğrafların ISO değeri 60 mı olmalıdır ? Diyafram değerlerini objektiften ayarlamalıyım ancak uygun diyafram değerinde uygun enstanteneyi nasıl seçeceğime karar veremedim bir türlü, uygun değerleri yakalamadan da denklanşöre de basmak istemedim.
http://i269.photobucket.com/albums/jj52/a_gls/Zenit-12d.jpg bu linke girerseniz objektif hakkında birşey daha soracağım, objektifin en önündeki bilezik yakınlaşıp uzaklaşmamı sağlıyor, ondan sonra diyafram değerlerinin yazdığı sabit bir bölüm var kırmızı R harfi ile gösterilene getireceğim galiba bir de istediğim diyafram değerini değil mi ? En önemli sorunum uygun f değerinde uygun enstanteneyi belirlemek, tabi bunları hep sabit ISO da mı yapacağım. Birde objektifi ne kadar uzaklaşıp yakınlaştırsam da aynı f değerini kullanırsam fotoğrafımın kalitesi hep aynı mı çıkacaktır?
Biraz fazla uzattım kusura bakmayın, bir an önce güzel fotoğraflar çekmek tüm istediğim. Teşekkürler.

Tarih: 11 Aralık 2013, 12:55 - İp: 160.***.**2.180
nikonfili
nikonfili (üye)
Yurtdışı / Amatör

http://camerasim.com/camera-simulator/

burada hangi f hangi enstantanede sonuç ne oluyor görebilirsiniz. biraz tecrübe etmeniz gerekecek..
filmli makinelerde iso değeri filme göre değişiyor. filminiz ne ise o iso olur.ASA daha doğru ifade..

 

Tarih: 11 Aralık 2013, 13:49 - İp: 151.***.**2.69
midlake
midlake (üye)
İstanbul / Amatör

Yanıtınız için teşekkür ederim.
Peki bir sorum daha olacak, malum kar etkisini gösterdi. Kar temalı fotoğraf çekmek için analog makinada dikkat etmemiz gerekenler nedir? Gündüz çekim yaparken enstantene ve f değerlerinde nasıl bir değişim yapmalıyım?
#midlake' tarafından 11.12.2013 16:40:45 tarihinde düzenlendi.


#midlake' tarafından 11.12.2013 16:43:41 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Aralık 2013, 16:39 - İp: 160.***.**2.180
nikonfili
nikonfili (üye)
Yurtdışı / Amatör

hocam bu ayarlar anlık değişir. önden verilen bir değerle tüm gün çekim yapamazsınız. ama ışık çok olduğundan patlamaması için yüksek f değeri ya da hızlı enstantane değeri kullanın. ama hangi durumda ne lazım onu olay yerinde değerlendirmek gerekiyor.

 

Tarih: 11 Aralık 2013, 17:33 - İp: 151.***.**2.69
  • 1