ados1
ados1 (üye)
İstanbul / Amatör

Yashica Electro 35 Fc/gsn Pil Sorunları

Merhabalar.

Analog fotoğrafçılık dünyasına merakıma daha fazla direnemeyerek bir anda kolları sıvadım ve birer adet Zorki 4, Yashica Electro 35 FC ve Yashica Electro 35 GSN satın aldım. Zorki ile yavaş yavaş kullanmayı öğreniyorum. bir kaç hafta olmasına rağmen 2 adet 35 mm filmi banyo ve tarama için fotoğrafçıya teslim ettim 3 adet filmi ise yaktım söküp çıkardım.

Yashica makinelerimle ise daha çekim yapabilmek kısmet olmadı.makinelerin pil durumlarından haberdardım zira satın almadan önce incelemiştim, bir kaç kesin çözüm yolu ve çalıştırılabildiğine dair kanıt gördüm. buna dayanarak ikisi içinde internetteki araştırmalarım sonucunda orjinal pillerine muadil olan pilleri buldum ve satın aldım. FC olan cihazı hayyamda bir yere gösterdim, adam gözümün önünde aldığım pillerle çalıştırdı. fakat oradan ayrıldıktan sonra bir daha çalıştıramadım. tekrar götürmeyi düşünüyorum ama sadece pilleri takmaya bile para alıyor adamlar.gsn, gt gibi modeller için bir çok anlatım ve bilgi bulunurken fc modeli için internette neredeyse bilgi yok, bu da beni daha zor duruma soktu.

GSN için ise Türk forumlarında bahsedilen yöntemleri denedim. yabancı forumlarda da aynı yöntemlerden bahsediliyordu gerçi. 4lr44 pil aldım çalışır durumdaki bir fenerin yayını çıkarıp kullandım. çalışmadı. ZA675 aldım o da çalıştırmadı.fotoğraflar ve hatta youtubedaki videolarla anlatılan yöntemleri birebir denedim, olmadı.

makinelerin kozmetik olarak durumları çok iyi. dış aksamlarının hiç birinde sorun yok. kasa kondüsyonları oldukça sağlam. iç aksamlarında sorun olduğunu varsayıyorum. fakat bu durum beni mahvediyor. çünkü öğrencilik zor zanaat. hele bir de babanızla aranız yoksa, angarya işlerle karın doyurmaya çalışıyorsanız daha da bir zor. makineleri sadece hasar tespiti için açtırmak bile hayyam pasajında 20-30 lira. bir de sorunu çözdürmek kim bilir ne kadar tutar. zaten makineleri bit pazarlarında, internette yaklaşık 50 tlye alabiliyorken tamiri astarından pahalıya geliyor. ne yapmalıyım bir yol gösterin dostlar. yashicalarımı kullanabilmek can atıyorum, rüyalarıma giriyor desem abartmış olmam. makinelerin güzelliğine bakıp duruyorum, içim parçalanıyor resmen

Tarih: 3 Ekim 2012, 03:09 - İp: 78.***.**8.153
evrendemir
evrendemir (üye)
İzmir / Meraklı

Arkadaşım,
bende Yashica ile fotograf çekmeyi çok severim, bazı pilciler yashica makinalara göre aparat yapmışlar cuzi bir bedelle satıyorlar, örneğin İzmir'de pilci Serhat da var. Makinanızın çalışmamasının nedeni daha önce yuvada olan eski pilin akıntından sonra kontakların üzerinde bıraktığı kimyasal kalıntı olabilir, makinanın kontaklarını temizleyip bir kontak temizleme spreyi sorunuza yardımcı olabilir.
Makinanızı tamir ettireyim derken bazı arkadaşlar orjinalliğini bozup, açma- kapatma sırasında makinaya zarar veriyorlar, kolleksiyon objesi olmasını, ileriye dönük biriktireceğim derseniz bozuk olan öyle kalsın, çalışır durumda orjinalliğinin bozulması yerine bozuk-orjinal olması daha mantıklı.

#evrendemir' tarafından 04.10.2012 01:04:17 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 3 Ekim 2012, 15:21 - İp: 78.***.**0.80
ados1
ados1 (üye)
İstanbul / Amatör

öneriniz için çok teşekkür ederim. temizleme spreyi deneyeceğim mutlaka.

benim makineleri yaptırmayı düşündüğüm kişiler gerçek analog ustaları. hayyamda gerçekten bu işe ömrünü vermiş insanlar var ve gözlerinizin önünde yapıyorlar her şeyi. orjinalliklerine zarar gelmesi riski benide korkutuyor açıkçası ama onlarla fotoğraf çekmek içinde can atıyorum bir yandan. istanbulda pil aparatı bulamadım, e-bay üzerinden satılanlar var fakat e-bayden alınan küçük boyutlu malzemeler Türkiyeye ulaşmadan ortadan kayboluyor genellikle. yakında İzmire seyahatim olacak, mümkünse Pilci Serhatın ulaşım/iletişim bilgilerini alabilir miyim?

 

Tarih: 4 Ekim 2012, 23:09 - İp: 78.***.**8.111
ados1
ados1 (üye)
İstanbul / Amatör

sonunda yashica electro 35 fc yi çalıştırmayı başardım. daha önce ebayde gördüğüm pil adaptörlerini sipariş etmiştim. umutsuzluktan onlarıda unutmuştum ki bugün elime ulaştı. bir an önce denedim ve sonuç şahane. hemen çıkıp bir film alıp makineye taktım. bitirir bitirmez banyoya vereceğim. uzun zamandır bu kadar mutlu olmamıştım. sırada GSNyi çalıştırmak var. hala bir çözüm üretemedim ama vazgeçmemeye karar verdim

 

Tarih: 10 Ekim 2012, 02:50 - İp: 78.***.**9.89
a_h_m_e_t
a_h_m_e_t (üye)
Ağrı / Amatör

bende de fc var bi şekilde pil buldum ama pozometresi düzgün çalışmadı pilden mi makineden mi anlamadım şu ebaydan aldığın aparatın linkini verirmisin bir de hangi tür pil koydun makineye 2 tane 1,3 mercury pille çalışıor heralde ama onuda bulması zor olabilir

 

Tarih: 29 Ekim 2012, 11:44 - İp: 78.***.**6.58
  • 1