feelthesilence
feelthesilence (üye)
Antalya / Amatör

Son...

Arkadaşlar, fotoğrafçılık yapan bir büyüğümüzden, önümüzdeki sene film'lerin tamamen üretimden kalkıcağını duydum. Lütfen bu konu hakkında bilgisi olan varsa yorumlarınızı paylaşın...

Tarih: 1 Nisan 2010, 14:14 - İp: 212.***.**3.156
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Yok öyle birşey. Çin'de çatır çatır film üretiyor adamlar.. Hatta filmli makine üretiyorlar. O büyüğünüz muhtemelen müşterilerini dijitale teşvik etmeye çalışıyordur, banyo ile uğraşmamak için..

Rahat olun...

http://photography.shop.ebay.com/Film-/4201/i.html?_catref=1&_trksid=p3910.c0.m449

 

Tarih: 1 Nisan 2010, 15:22 - İp: 193.***.**7.122
feelthesilence
feelthesilence (üye)
Antalya / Amatör

İnşallah dediğiniz gibi olur, çünkü kaliteli sıfır bie slr almayı düşünüyorum,aldıktan sonra seneye film bitti olayı olursa, acayip üzülürüm...

 

Tarih: 1 Nisan 2010, 15:47 - İp: 212.***.**3.156
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Dediğim gibi olur ama bu her yerde rahatlıkla film bulunur demek değil. Yavaş yavaş internetten sipariş vermeye hazırlanın. Türkiye dijital fotoğrafçılığı cep telefonu gibi karşıladı. Her gün yeni bir model, yeni özellikler... Analog fotoğrafı hatırlayan neredeyse kalmıyor. O yüzden bir kaç sene içinde film sadece yurtdışında bulunabilen bir malzeme olursa şaşırmayın..

 

Tarih: 1 Nisan 2010, 21:24 - İp: 92.***.**8.62
feelthesilence
feelthesilence (üye)
Antalya / Amatör

Doğru söylüyosunuz, araştırmaya devam yılmak yok...

 

Tarih: 2 Nisan 2010, 14:38 - İp: 212.***.**3.156
nick
nick (üye)
Kayseri / Meraklı

Glorfindel'e katılıyorum. 3-4 sene içerisinde İstanbul dışında film bulmak bencede zorlaşacak. Bunu son 2 aydır giriştiğim analog fotoğraf serüveni bana gösterdi. Filmi doğru dürüst banyo edecek yerde kalmamış...

Ama filmin tamamen biteceğine bende inanmıyorum. Sonuçta her işte bir eskiye dönül modası var, bu dijital merakıda bir süre sonra dinecektir. Bende bugüne kadar bir çok cep telefonu kullandım, 97 yılındaın bu yana değiştirdiğim makinenin hattı hesabı yok, ama son 5 sene içerisinde sadece 2 makine değiştirdim, oda bozulduğu için. Ve aldığım makinede aradığım özellikleri barındıran ve mümkün olan en sadece telefondu. Yani ihtiyaca yönelik çözüm arayışına girdim. Şimdi bende bir dslr alsam mı diye düşünüyorum bir süredir ama 2 aydır okumadığım forum yada site kalmadı ve ben şuna kanaat getirdim; ihtiyacımı karşılayacak en sade makineyi alacağım. Glorfindel'in dediği gibi bu iş cep telefonuna dönüşmüş durumda. Makineyi kullanan insanlar daha üst modele geçmek istediğini söyleyerek makinesini değiştirmek istiyor. Bakıyorum kullandığı makine 2 sene önce piyasaya çıkan bir model, bunun nesi eksik diye araştıyorum, ben o makineyi alsam bana sanırım 10 sene gider. Anlamak güç doğrusu... Birde şöyle bir durum var, filmi makine 50 mp'e kadar piksel barındırıyor diye defaaten okudum, tabiki bu glorfindel'in daha önce bir kaç kez değindiği gibi tarayıcının marifetiyle oraya çıkabilecek bir durum ama şu anda o kapasiteye sahip tarayıcı sanırım yok ve varsada her halde son derece pahalıdır. Yani digital bir makinede 50 mp demek artık orta format digitaleri bile zorlayacak demek. Makine değişen arkadaşlar profesyonel olsalar durumu bir nebze anlamak mümkün, bu arada profesyonel olarak fotoğraflar uğraşan ve makinesini değiştirenleri istisna olarak dışarıda tutmak lazım, onların profsyonel işleri olan bu dal benim için bir merak, tutupta onlar bunu nedne değiştiriyor diye eleştirmek bana elbet düşmez ve düşmemelide, kastım ve sözlerim benim gibi makine alacaklara, ne var ve ne oluyorda bir 30 d iş göremiyor, D100 iş göremiyor, K10D iş göremiyor. Forumlarda yüzlerce insan o bana yetmiyor, bu bana yetersiz geliyor diyor ve daha kullandığı makinenin bir çok özelliğine vakıf olamadan onu satıp daha iyisini alma çabasına düşüyor. Profesyonel bir fotoğrafçıya 4 ay önce ornito foto için bir makine sorduğumda bana şunu demişti; "bütçene uygun bir Canon almanı öneririm, ornito için canon avantajlı, ekipmanı daha bol ve ucuz, sana 20D öneririm, şu sıralar oldukça ucuz ve senin uzun yıllar idare edebilecek yarı profesyonel bir makinedir demişti." Yarı porfesyonel bir makine? benim gibi bu işi merak olarak gören birisi için yarı prfesyonel bir makine? Kanımca bu bile beni uzun yıllar idare edecektir. İso'su düşükmüş.. Gece kuşu değilim ki grenli çıkıyor diye üzüleyim, gece çok fazla çekmeyi veririm, gece çekmek mecburiyetiniz varsa elbet en iyiisni alın. Ama bunun isosu benim tatmin etmiyor deyip 3 sene önce 2.000 USD'ye alınmayan bir gövde bugün 600 TL'ye verip te daha iyisini aramak anlamsız. 20D 600.-TL'ye alınabiliyorsa ve durumuda iyiyse bu çılgınlığa kapılmak zannımca manasız.

Ben manuel devam edeceğim, en azından bir süre daha,sonra mı ne yapacağım? sonra birisinin bu bana yetersiz dediği ve yok pahasına elinden çıkarmak istediği güzel ve temiz bir Dslr'yi oldukça uygun bir fiyata alacağım ve bozulmazsa uzun yıllar kullanacağım. Bu süre içerisinde manuel çekimide asla bırakmayı düşünmüyorum. Asıl odaklanacağım noktada o olacak.

Film bulunmaz birazda arz talep dengesine bağlı, vatandaş film talep ettiği müddetçe esnafta filmi satar, ha burda yoksa fizandan bulur, bir dünya paraya satar ama yinede satar.

Oldukça uzadı ama ben şu yazdıklarımı 2 ayda buradan okuduklarımla öğrendim.

Saygılarımla.

 

Tarih: 2 Nisan 2010, 23:45 - İp: 62.***.**8.102
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

20D'ye ISO'su düşük diyen arkadaşa aşağıdaki fotoğrafları bir gösterin bakalım. Önce aşağıdakileri çeksin, sonra kötü desin..

Hepsi ISO 1600

http://www.pixel-peeper.com/cameras/?camera=7&perpage=12&iso_min=1600&iso_max=12800&exp_min=none&exp_max=none&res=3&digicam=0

Her zaman söylüyorum, dijital makine alacak arkadaşlar; 6 ya da 8mp bir makine üzerine eli yüzü düzgün bir lens alın ve devam edin.

Analog makine alacaklar da pozometresi düzgün çalışan temiz bir makine bulun ve devam edin...

Bu işten para kazanıyorsanız zaten sormazsınız..

 

Tarih: 3 Nisan 2010, 00:05 - İp: 217.***.**7.26
feelthesilence
feelthesilence (üye)
Antalya / Amatör

Katılıyorum, teşekkürler...

 

Tarih: 5 Nisan 2010, 12:05 - İp: 212.***.**3.156
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Bu ISO ve MP ve hatta üzerine Zoom olayını kafaya takıntı yapanlar çoğunlukla yeni başlayanlar. Pazarlamacılar için onları bu yola sevketmek kolay :

6MP ISO 1600 veya 18X > 5X vs.......

Buuuullllllshitttt !......

Böyle şeyleri 5 senedir tekrar tekrar duydukça iyice sinir oluyorum, gün geçmiyorki yeni başlayan birisi kafasında bu hurafelerle bu forum sayfalarında yeni bir konu açmasın ve ona abuk subuk satıcı kriteriyle birileri cevap vermesin "450D eskidi, 500DD çok daha iyi" veya daha kötüsü "Bence 550D'yi bekle" Anlaşılan 70lerde, 80lerde, 90larda ve hatta 2000lerde kimse adam gibi birşey çekemiyormuş.

1600 ISO kime yetmiyor yahu. Aradan geçen zaman zarfında fizik kanunları mı değişti, MP arttığı, sensör büyümediği halde daha yüksek ISO geçmek makul oldu. Evet daha az gürültü var görüntülerde ama dijital işlemler sonucu bunun bedeli daha az detay.

Geçenlerde filmini adam gibi bir yerde taratan Bitpire'nin yaşadığı şok aklımdan hiç çıkmıyor, efendim resimler çok keskinmiş, topu topu 6MP'den taranıyor ve aşırı keskin. Keskin olur tabii, 3-4 senedir dijitalin orta karar kalitesine, bayer paterne ve noise reduction'a gözler öyle bir alışmışki dumura uğradı.

 

Tarih: 5 Nisan 2010, 17:25 - İp: 88.***.**3.107
kty
kty (üye)
Yurtdışı / Firma

analog forumunun müdavimlerinin hepsi içini dökmüşken benim de bu çorbada tuzum olsun bari

üçünüze de aynen katılıyorum. 6mp (eos 300D) ile 25mp (5D MK II) arasındaki çözünürlük farkını görmek için en azından 30x20cm'lik bir baskı yapmanız gerekir ki o da yine minimum düzeydedir. bizim insanımızın allah aşkına yüzde kaçı çerçeveletip asmak için baskılar yaptırıyor ki tutmuş megapiksel hesabı yapıyor? bilgisayar ekranında aynı koşullarda çekilmiş 300D ile 5D fotoğrafları arasında nerdeyse hiç bir fark göremezsiniz. hele de internete yüklediğimiz bu minicik jpeg'lerde !!

ikincisi: bir metreden büyük baskılar için tek bir poz, isterse 25 mp'lik 5D ile çekilsin, detay olarak pek de yeterli değildir. fakat aynı pozu -özellikle manzara fotolarında- birden fazla poza böler ve birleştirirseniz 6mp'lik makinanızdan 5 fotoğrafla 30mp elde edersiniz ki bu onbinlerce dolarlık orta formatların pikseline denk gelir.

yani fotoğrafçıya megapikselin yetmemesi son derece nadir ve ancak ve ancak büyük baskılar yapan veya o kalitede dosya satan profesyoneller için geçerli olabilir ki bu da alıcı kitlesinin yüzde birkaçı bile etmez. hele de türkiye'de...

bu nedenle lütfen kimse megapiksel saçmalıklarına kanmasın ne olur. tabi bunları okuyorsa...

kendim 7 senedir 300D kullanıyor ve bu makine ile para kazanıyorum. değiştirme sebebim de 'daha çok megapiksel' değil kirlenen sensörü ve 1,6'lık crop faktörü olacaktır.

film konusuna gelirsek: filmin bittiğini iddia eden bir kere fotoğrafçılığın hiç bir şey anlamıyordur kusura bakmasın. talep oldukça arz da olacaktır. fuji her sene sadece japonya pazarına has yeni analog makineler çıkarıyor ve öylesi talep var ki adamlar anca iç pazara yetiştirebiliyorlar. geçen sene fuji firması film üretimini de hızlandırdı hatta meşhur velvia 50 filmini yenileyip piyasaya sürdü. almanya'da ISO 25'lik siyah beyaz filmler yeniden üretiliyor. Yahu adamlar kapatılan polaroid fabrikasının makinelerini satın alıp şipşak filmleri (bakınız Polaroid SX-70) bile yeniden üretmeye başladılar !! bütün açık artırma sitelerinde ve antikacılarda analog makinelerin son yıllarda fiyatları boşuna mı artmakta?

ayrıca yeni nesil kompakt dijitallerde (bakınız micro four thirds ve samsung nx-10) artık nerdeyse bütün eski analog lensleri adapter yardımıyla kullanmanın mümkün hale gelmesi de lens->makina->film bağlamında bu yeniden canlanışa çok büyük katkı sağlamakta. şu aralar ebay'de kullanılmış 30 senelik 1:1,4'lük objektifler EOS 350D'lerin kullanılmış fiyatlarına ulaştı hatta düşünün.

adamın birisi tokyo sokaklarında hergün filmli makine kullananların fotoğraflarını çekiyor ve sayfasında yayınlıyor. muhakkak bakın. millet ne makinelerle geziyor. hem de bir çoğu EN AZ iki makine taşıyor !! bakınız: http://tokyocamerastyle.com/

türkiyemiz ne yazık japonya-almanya-amerika'nın döndüğü yolları daha yeni gidiyor. herkeste film hakkında yanlış fikirlerinin olması da bu sebepten.

yeni bir teknoloji çıkar ve bakarsınız şimdiki DSLR'ler yok olur giıder kısa bir zaman içerisinde evet bu mümkündür ama FİLM ÖLMEZ bilinsin !

 

Tarih: 8 Nisan 2010, 05:53 - İp: 91.***.**9.109
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

filmli makineler üretilmeye devam ettiği müddetçe filmler üretimden kalkmaz. ha, belli bir bölgede talep azdır satılmaz ve ürün bulunması zor olabilir ama talep geldikçe üründe bulunacaktır. (arz/talep meselesi)

 

Tarih: 8 Nisan 2010, 08:36 - İp: 88.***.**4.89