adayasemini
adayasemini (üye)
Ankara / Meraklı

Fotoğrafçılığa Yeni Başlayanlara Yardım

Fotoğrafçılığa yeni adım atanlar terimleri nasıl veya nerden öğrenebilirler?Çünkü bunları bilmeden yardım alması ve de forumdan yararlanması zor oluyor da yardımcı olursanız sevinirim.şimdiden sağolun.

Tarih: 26 Nisan 2009, 19:19 - İp: 78.***.**9.59
mehmetcihan
mehmetcihan (üye)
İstanbul / Amatör

http://fotograf.terimleri.com/

ayrıca

http://forum.netfotograf.com/fotograf_terimleri.asp

#mehmetcihan' tarafından 27.04.2009 12:05:42 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Nisan 2009, 10:19 - İp: 78.***.**2.240
emrahaltan
emrahaltan (üye)
İstanbul / Amatör

benımde merak ettıgım bı konu var gercı sormustum bunu...dijital kompakt makınam var benım,slr almayı dusunuyorum ama bazı kısıler bana anolog dıjıtalden daha kalıtelı goruntu verıyo demıstı... bu nekadar dogru cunku henuz bı makına almadım ve dogru olanı secmek ıstıyorum sonradan pısman olmamak ıcın... yardımlarınızı beklıyorum

 

Tarih: 5 Mayıs 2009, 19:35 - İp: 78.***.**5.181
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

İyi ekipmana sahip ve bu ekipmanın hakkını verecek kadar işini iyi bilen ve yapan bir stüdyoya ihtiyacınız var. Böyle bir stüdyo ile çalışıyorsanız ve ISO 100 veya ISO 50 film kullanıyorsanız, sonuçlar APS-C DSLR'dan iyi oluyor.

ISO 200 ve üstündeki hızlarda, gren açısından DSLR daha iyi.

Doğru ışık ve (renk) filtre yardımıyla, film daha natürel renk veriyor. Yalnız ışık sık sık değiştiği halde siz filmi değiştirmeyeceğiniz için ister istemez renkli filtre kullanmanız gerekecek, habire filtre değiştirmek tembel adamın işi değil. Piyasada satılan filmler günışığında veya flaşla doğru renkleri verir. Doğal ışıkla aydınlanan kapalı mekanlarda da standart film gayet güzel sonuç veriyor.

6MPlik film tarama ile 6MPlik dijital görüntü arasında, film çok daha avantajlıdır, çünkü "bayer patern" kullanmaz, dolayısı ile film daha keskin sonuç verir.

Fuji Velvia ISO 50 filmin çözünürlüğü 160 pix/mm, bunun dijital karşılığı ((160x2)^2)x36x24 yani 85MP eder, üstelik Bayer Patern olmadan. Tabii buna uygun lensiniz varsa ve tripod kullanıyorsanız.

Uzun lafın kısası loş ışıkta hareketli konuları fotograflayacaksanız DSLR, ışık bolsa veya konular hareketsizse film daha iyi sonuç veriyor.

 

Tarih: 5 Mayıs 2009, 20:55 - İp: 85.***.**8.176
emrahaltan
emrahaltan (üye)
İstanbul / Amatör

cok sagolun yeterlı cevabıı aldım,ş9

 

Tarih: 5 Mayıs 2009, 21:53 - İp: 78.***.**5.181
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Emrahaltan;

Antika nın dedikleri doğrudur bunları bir kenara koyun, aklınızda bulunsun.

Ancak soruyu sorma şeklinizden anladığım kadarıyla SLR konusunda herhangi bir bilginiz yok. Ben hala filmli çekim yapıyorum ve çeşitli SLR makineler kullandım. Hala filmli nin fotoğraf kalitesini çok beğenirim ama bu durumun sizin için geçerli olacağını sanmıyorum. Edindiğim izlenime göre sanki filmli SLR alacakmışsınız da onda öğrenmeye başlayacakmışsınız gibi geliyor bana, SAKIN.

Şimdi filmli makine alacaksınız almasına da düzgün banyo yapacak yeri bulamayacaksınız. Sonra uygun filmi seçemeyeceksiniz. Makineyi ayarlayacaksınız, ama ayarların fotoğraı nasıl etkilediğini göremeyeceksiniz. Kaldı ki filmleri tab ettirdikten sonra da hangi fotoğrafta ne ayar yaptınız onu da bilemeyeceksiniz.

Eğer SLR mantığını öğreneyim diyorsanız en iyi yol dijital çekimdir. Hem sonucu hemen anında göreceksiniz, hem banyo/film den dolayı oluşan kusurlar sizi yanıltmayacak, ayrıca çekimden sonra fotoğrafların exif bilgilerine de bakarak hangi fotoğrafta ne ayar yapmışsınız onları göreceksiniz. Önce uygun fiyatlı bir digital SLR alın, temel kullanım prensiplerini iyice kavrayın, ondan sonra analog bir makine alıp hobi amaçlı olarak keyfini sürersiniz. Zaten analog makinelerin fiyatları çok komik düzeylerde yani yatırım olarak görmeyin.

 

Tarih: 6 Mayıs 2009, 07:55 - İp: 78.***.**5.148
emrahaltan
emrahaltan (üye)
İstanbul / Amatör

cok tessekkurler verdıgınız bılgıler ıcın... bu arada merak ettıgı bı baska soru var kendı evınızde bı karanlık oda kurup orada calısmalarınızı surdurmenız cokmu zor oluyo... yanı slr konusu tamam dıjıtal alıcam ama bunuda merak edıyorum...

 

Tarih: 6 Mayıs 2009, 14:10 - İp: 78.***.**5.181
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Özellikle siyah beyaz oldukça kolay, hobi amaçlı yapan bir çok kişi tanıyorum.
Aşağıdaki konuyu da okuyun orada gerekli bilgiler var.

tıklayın

 

Tarih: 6 Mayıs 2009, 14:48 - İp: 78.***.**5.148
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Siyah beyaz kolay, banyo ve baskıyı evde yapan bir arkadaşım vardı, Hasselblad ile 6x7cm'lik filme çeker, evde banyo edip, basardı.

Renkli banyo zor diye biliyorumr. Okuduğum kadarıyla işlemin belli bir sıcaklıkta gerçekleştirilmesi gerekiyormuş. Siyah beyaz film belli bir kırmızı tondaki ışığa duyarlı değil, sanırım renkli filmde böyle birşey yok, dolayısı ile karanlık odanın tamamen karanlık olması gerekir herhalde.

Renkli filmi bir şekilde banyo etseniz bile nasıl basarsınız bilmiyorum. Yani siyah beyaz gibi doğrudan kimyasal baskı pek kolay olmasa gerek.

Günümüzde fotograf stüdyolarının neredeyse hepsi dijital baskı yapıyorlar, yani olayın bir yerinde tarama işlemi yapılıyor. Aynı işi evde yapma için en az 2400x2400 dpi ( mutlak ) tarama yapmalısınız.

Diyelimki tarama işlemini de yaptınız, nasıl basacaksınız. Evde kullanacağınız hiçbir printer, stüdyonum 10binlerce dolarlık yazıcısı ile aynı sonucu vermeyecektir.

Değmez.

Ben 2 denemede doğru stüdyoyu buldum, negatif film banyo+tarama(6MP) için 8 YTL veriyorum.

 

Tarih: 6 Mayıs 2009, 17:01 - İp: 85.***.**3.6
emrahaltan
emrahaltan (üye)
İstanbul / Amatör

haklı olabılırsınız... suan ıcın degıl ama bı zamandan sonra yanı bazı seylerı yalayıp yuttuktan sonra kendım yapmayı cok ısterım... cunku kendı cektıgım fotograflar ve ne bılıyım baska bırısınn elının degmesını ıstemem herhalde yınede cok sagolun gorus ve fıkırlerınız ıcın... acıkcası ılk uye oldugumda bu foruma kızın bıtanesı bu ne bıccım forum dıye ısyan edıyodu bı an ne oluyo felan dedım ama suan ıcın aranızda olmaktan cok mutluyum... forumdakı bazı seylerı okuyarak cok fazla teknık bılgı ogrendım meger daha onceden hıc fotograf cekmıyomusum

 

Tarih: 6 Mayıs 2009, 19:36 - İp: 78.***.**5.181
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Emrahaltan;
Bu forum aktif bir forumdur, sorduğun sorulara cevap alırsın bir şekilde, genelde de doğru cevaplar olur bunlar. Ayrıca araştırarak da elde edemeyeceğin bilgi yok gibi, ciddi bir fotoğrafçılık bilgi kaynağı burası.

Ancak asıl kaynak Galeri bence, forum değil. Demişsin ya daha önceden fotoğraf çekmiyormuşum diye, kısmen doğrudur zira pozlama ayarlarını kendin yapmayıp, otomatik modda çekim yapmışsan, fotoğraf çekme zevkini tatmamışsın diyebiliriz. Gel gör ki pozlama ayarı dediğin nedir ki :

1. Diyafram
2. Enstantane
3. ASA ayarı

Bu üçünü doğru ayarlayınca (ki bunu öğrenmek kolay) çekilen fotoğraf güzel olacak diye bir kaide yok. Mesele bunları ayarlamaktan ziyade, doğru kompozisyonu yakalamak, doğru kadrajı yapabilmek, herhangi bir konuya farklı yaklaşımı gösterebilmektir. İşte bu nedenle fotoğrafçılığını geliştirmedeki en önemli kaynak buradaki GALERİ dir bence. Çok üst düzey fotoğrafçılar var burada, incelemeni, takip etmeni tavsiye ederim. Hatta makineni aldıktan sonra katılımcı olmanı şiddetle tavsiye ederim, kendini nasıl geliştirdiğini gördüğünde, sen de şaşırırsın.

 

Tarih: 7 Mayıs 2009, 07:58 - İp: 78.***.**5.148