tungsten
tungsten (üye)
İstanbul / Meraklı

Film Markalari Ve Renkler Konusu

arkadaslar son 3 haftadir yogun olarak analog makina kullaniyorum ve soyle bir olay ile karsilastim. Kodak ve Fuji ile ayni ortamda cekilen fotograflar ayni fotografcida da bastirilsa ayni rengi vermiyor.
soyleki:
- iki film'de iso 400
- cekim saatleri ayni, isik durumu ayni
- Makina parametreleri ayni
- Baski yapilan fotografci ayni
- Baski yapilirken bizzat makinanin arkasinda durarak renkler ile oynamasina izin vermedim.
- Kodak max 400 film ve fuji superia x-tra 400

Netice:
- Fuji'de ozellikle insan yuzunde pembe tonlar hakim.
- Kodak insan yuzunu daha gercege yakin renkte veriyor.
- Bulutlu hava da yapilan baska bir cekimde de resimlerde biraz pembelik ortaya cikiyor fuji'de Kodak biraz daha gercege yakin ama ondada turuncu sanki fazla...

Sorular:
- Fuji marka filmi fuji tabelasi gordugumuz yerde mi yikatmaliyiz? (Ben iki filmi de Kodak'da yikattim)
- Genel olarak her filmin bir karakteristigi varsa ki oyle gozukuyor, sizin deneyimleriniz nasil? (Fuji outdoor, kodak insan yuzu vs gibi)
- Siz gundelik kullanimda hangi filmi kullaniyorsunuz?
- Tarihi gecmemis olsabile filmin bayatladigi nasil anlasilir. Bu pembe tonlar bayatliga bir gosterge olabilir mi?
- Agfa ve konica markalarini daha kullanmadim. genel kullanimda agfa daha iyi bir performans verebilir mi?


Tesekkurler

Tarih: 20 Mart 2005, 03:57 - İp: yok
maminci
maminci (üye)
Malatya / Doğa Fotoğrafçısı

Her filmin renk doygunluğu farklıdır ve en iyi sonuç için kendi malzemeleri ile banyo yapılmalıdır. Benim de gözlediğim bir durum var: kodak, kapalı mekanlarda kahverengi ve sarının tonlarını daha doygun verirken, doğada yeşil ve tonlarını fujinin daha iyi gösterdiğini farkettim. Fakat bu filmin çeşitine göre de (sensei, velvia vb) farkediyor. Başka bir tecrübem de, kodak ve fuji dışındaki filmlerin iyi sonuç vermediği, belki de kullanılan banyo malzemelerinin bu iki markaya ait olmasındandır bilmiyorum ama ben bu ikisini tercih ediyorum.

 

Tarih: 20 Mart 2005, 10:15 - İp: yok
tungsten
tungsten (üye)
İstanbul / Meraklı

bugun hirs yapip yesilin yogun oldugu bir mekanda 2 makara film bitirdim.
-bulundugum ortamda eski yapi ve gri tastan yer kaplamalari vardi.
- fuji superia x-tra 400 ve kodak max 400 kullandim
- filimleri 1 saat icinde bitirdim
- hava bulutluydu
- ormanin icinde insan yuzu'de cektim
- baski sirasinda kesinlikle renkler degismedi

Sonuclar:
- Filmin yikandigi yer filim kadar onemli. Ilk denemenin tersine bir sonuc cikti.
- Fuji'de renkler daha dengeli olmasina ragmen, kodak'da kirmizi hakim.
- Yesil ve mavi tonlarda fuji cok daha gercege yakin.
- Gri tonlarda iki film dede pembeye kaymalar gozleniyor fakat kodak resmen kirmizi olabiliyor.
- Insan yuzunde hala kodak daha basarili. Ama ilk demede fuji'de insan yuzunun pembe olma durumu sozkonusu degil.


Bu denemeleri iso 200 ve 100'de de yapmak gerkiyor belki de. Fakat isin ilginc tarafi film kadar banyosunun yapildigi yerin renklerini nasil degistirdigini ogrenmis olmam. Diger bir konu fotografcinin israrla 400 iso'da kodak kullanmami tavsiye etmesi.

Deneyimlerinizi paylasirsaniz sevinirim.

 

Tarih: 20 Mart 2005, 14:10 - İp: yok
maminci
maminci (üye)
Malatya / Doğa Fotoğrafçısı

Gözlemlerimiz benzer fakat 400 asa film kullanma konusu biraz şüpheli: filmin asa değeri yükseldikçe gren yapısı da değiştiğinden, özellikle büyük boy baskı yapmak istediğinizde kalitenin ne kadar düştüğünü görebiliyorsunuz. Ben 100 asa kullanıyorum, tripodu da çoğunlukla kullandığımdan titreşim problemi minimum oluyor ve beğendiğim fotoğaflarımı 30x40 cm boyutta bile bastırsam görüntü de hiç dağılma olmuyor..

 

Tarih: 20 Mart 2005, 20:03 - İp: yok
catserver
catserver (üye)
İstanbul / Meraklı

Bence,

Bu tarz testleri Kesinlikle ISO 100 bir filmde denemek gerekiyor.
Tüm filmlerin kaplarına dikkat edin lütfen. Fuji de yeşil, Kodak ve Konica'da mavi, Agfa'da kırmızı renk hakimdir. Bu renkler 3 temel renk içinde filmlerin daha güçlü oldukları rengi göstermektedir.
Benim tavsiyem (ki ben öyle yapıyorum) Doğa fotoğrafları için Fuji'yi kullanıyorum. (ISO 100 Velvia çok iyi sonuç veriyor)
İnsan fotoğrafları içinde Kodak daha iyi sonuç veriyor.

Teşekkürler

 

Tarih: 4 Nisan 2005, 18:14 - İp: yok
thalasus
thalasus (üye)
Ankara / Amatör

Anlaşılan ortama göre farklı doygunluk oranları var ama genel önerilerinizi bildirebilir misiniz?

 

Tarih: 17 Nisan 2005, 16:56 - İp: yok
analog
analog (üye)
İstanbul / Amatör

Filmler konusunda benim şimdiye kadar okuduğun en iyi değerlendirme jim zuckerman nın "fotoğrafta rengin sırları" kitabinda yapılmış.Filmler arasında fark çok fazla.Ancak arkadaşlar markalara göre genellemeler yapmışsınız.Şuan bir gerçek var dengeli renklerden bahsediyorsak genel olarak fuji önde.Zaten pro fotoğrafçılar arasında diğer markaları kullananlarda sayılı.Velvia kullanıyorlar.Bahsettiğim kitapta velvianın portreler için (dengeli renkler için) uygun olmadığı söyleniyor.Pembeye kaçan ten renkleri ortaya çıkıyor.Bazı kişiler bunu seviyor o ayrı.O yüzden yazar portrelerde provia kullanıyor.Kodak ı 1990ların 2. yarısından sonra çok az kullanmaya başlamış.
Amatör kullanıcılara gelince bir çoğu kırmızıları, sarıları, turuncuları çok sevdiği için bu renklere yatkınlığı fazla olan kodakları tercih ediyor.
amatörler için sonuç dengeli renkler için sensia; abartılı,renk çubuğunun kırmızı tarafındaki renkleri isteyenler için kodak...

 

Tarih: 19 Nisan 2005, 12:02 - İp: yok
tungsten
tungsten (üye)
İstanbul / Meraklı

Selamlar,
Mayis ayinda bir uzak dogu seyahatim olacak. tam anlamiyla olmasa da film markalarini karsilastirma ve galeri kisminda sizinle paylasma sansim olacak diye dusunuyorum.

dia pozitif olarak velvia, kodak elite chrome ve negative olarak da 100 ve 200 iso piyasada cok bulunan fuji, agfa ve kodak alicam yanima... ayni zaman da da d70 ve p100 ilede mumkun oldugu kadar ayni kareleri cekmeye calisacagim.... iyi bir saha testi olacak bence.



bu arada yanitlayan arkadaslara cok tesekkur ediyorum, benim bulgularim dogrultusunda sizden de yorumlar geliyor.... Ama insan yuzunun juji ile pembe cikmasi tabi benim acimdan istenmiyen bir durum.... Sanki insanlar cok alkolluleris yada cok sicak bir ortamdaymis tadi veriyor.....

 

Tarih: 21 Nisan 2005, 04:59 - İp: yok
positif
positif (üye)
İstanbul / Firma

Arkadaşlar Merhaba, belki foruma bu konu hakkında biraz geş katılıyorum ama bazı arkadaşların negatif ve dia filmleri genelleştirerek birbirine karıştırdığını farkediyorum. Genelde negatif filmlerin renkler konusundaki ağırlık tamamen minilab operatöründedir. Elbette banyosunun tazeliği ve adamın işine hakim olması son derece önemlidir. Genel olarak negatiffilmde markanıza uygun laboratuvar seçin. Kodak ise kodak express veya Fuji ise Fuji İmage plaza Konica konica ya vs. - Dia filminde ise sadece bir tek banyo şekli mümkündür yani negatif gibi renkleri esnetme şansınız yok ANCAK bu banyoyu iyi derecede sadece sayılı yerler yapar msl. İst. Difo Lab gibi.

 

Tarih: 24 Nisan 2005, 00:18 - İp: yok
  • 1