melvic
melvic (üye)
İzmir / Amatör

Diana F+ mı Yoksa Diana Mini Mi?

merhaba,

diana makina almak istiyorum fakat karar veremiyorum. şuan için benim için önemli olan özellik makinanın film şeridi görüntüsünde fotoğraflar elde etmesi. buda bildiğim kadarıyla 120lik makinalarla mümkün. diana mini 35lik pozlar çekerken ayrıca kare formatta çekiyormuş.

peki bu durumda minidede 120lik film kullanabiliyormuyuz? yoksa 35lik filmlerle bu görüntüyü elde etmek mümkünmü. elde edebiliyorsakta bu makinayla film şeridi görüntüsü elde edebilirmiyim? hadi olmuyor diyelim o zaman diana f+ ı 35 mm dönüştürme aparatıyla kullansam çok mu zahmetli olur? genelde 35lik filmler çok daha tercih edildiğinden mini yi almak daha mantıklı geliyor birçok kişiye. bende muhtemelen bu sevimli makinayı tercih edicem ama polaroid görüntülü çıktı alan aparatı diana miniyede takabilirmiyim bunuda çok merak ediyorum.

birde diana f+ ın pinhole çekim özelliği minidede varmıdır? siz olsanız hangisini tercih edersiniz? yardımcı olursanız sevinirim

Tarih: 12 Temmuz 2011, 01:46 - İp: 85.***.**8.152
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba,

Diana ya da Holga'larla ilgili sorulan sorular genellikle bir anlık heves ve özenti ile belirir ve anlatılanları duyan kişi anında vazgeçer.
Siz belli ki meseleyi araştırmış ve az çok ne istediğinizi belirlemişsiniz. Yardımcı olmak kolay olacak.

Öncelikle, film şeridi görüntüsü istiyorsanız (yani sprocket denen delikler de fotoya dahil olsun istiyorsanız) Diana Mini işinizi görmez. Diana mini klasik 35mm film kullanır. İki çekim formatı vardır. Ya kare formatta yani dikdörtgen olan filmin ortasında kare şeklinde çekim yapabilirsiniz, ya da yarım çerçeve (half frame) denen formatta çekim yapabilirsiniz. Bu durumda da makineyi düz tutarken dik kadrajla 72 adet foto çekmenizi sağlar. Hiç bir koşulda film şeritleri fotoya dahil edilemez. Ayrıca Instant Back denen (polaroid imitasyonu) aparat Diana Mini'ye takılamaz.

Gelelim Diana F+'a. Bu makine orta format yani 120 Roll film kullanır (normal şartlarda). Bu aslında Diana'ya ruhunu veren filmdir. ÖZellikle köşe kararmaları, hafif flu fotoğraflar bu format filmle çok mümkün. Ancak bu makine ile film şeridi görüntülerini elde etmek de mümkün. Bildiğim kadarı ile Diana F+'ın 35mm film aparatı da ayrıca satınalınabiliyor. Bu sayede daha küçük bir film olan 35mm film takılabiliyor ve orta formata göre tasarlanmış lens daha büyük bir alanı kapsadığından, 35mm normal bir kadrajın yaklaşık 1,5 - 2 katı kadar bir bölge pozlanabiliyor. Bu da zaten sizin istediğiniz görüntü. Ancak bu filmleri dijital ortama aktaracağınız zaman, bunu yapan yere bunu bildirmeniz lazım. Standart tarama işlemi yapan yerlerde uyarmazsanız kesinlikle kenar şeritler gözükmez. Kendi tarayıcınız varsa da bu şekilde tarama yapabilmek için satılan aparttan almanız yeterli olur.

Diğer yandan Diana F+'a Instant Back aparatı takabilirsiniz. Bu da size Fuji Instax filmleri kullanarak kartvizit büyüklüğünde anında fotolar çekmeniz için olanak sağlar.
Ayrıca Diana F+'ın ön lensi sökülerek pinhole kameraya dönüşebilir ancak bu özellik Diana Mini'de yoktur.

Özetle; hiç bu tip onu tak, bunu sök, onu ekle maceralarına girmek istemiyorsanız Diana Mini; ama saydığınız özellikleri kullanmak istiyorsanız (film şeridi, Instant Back ve pinhole) o zaman Diana F+.

Bir de uyarı yapayım. Bu makineleri alanlar, dijital makine gibi kullanmaya çalıştıklarında büyük hayal kırıklığı yaşıyorlar. Çünkü, ne film takarsanız ASA odur ve sabittir. Tek bir örtücü hızı vardır ve sabittir (bir de Bulb var ayrıca). Diyafram ise sadece 3 seçenklidir. Yani bu makineleri kullanmak belli bir analog ve film tecrübesi gerektirir. Hangi ışık koşulunda hangi filmi kullanacağınız çok önemli olacaktır. Kapkaranlık fotolar çekilmesi çok muhtemeldir.

Ama öte yandan biraz deneme yanılma biraz tecrübe ile muhteşem fotolar da çekmek elbette mümkün.

Son bir not; büyük Diana'nın iki modeli var. Diana + ve Diana F+. Adından da anlaşılabileceği gibi F+ olana flash takılabiliyor. Alacaksanız onu alın bence.

Neyse; her iki makinenin de "microsite"larına aşağıdaki linkten ulaşılabilir. Daha detay özellikler oralarda var.

Umarım bu bilgiler yeterli olur.
Selamlar..

http://microsites.lomography.com/diana/

http://microsites.lomography.com/dianamini/

 

Tarih: 15 Temmuz 2011, 21:44 - İp: 88.***.**0.177
melvic
melvic (üye)
İzmir / Amatör

teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz yaklaşık 5 ay önce holga 135 bc mi almak için bir yorumunuzu okuyarak kafamdaki sorulara cevap bulmuştum yani aşşağı yukarı yeni yeni öğrenmeye başladım bakalım bu seferde diana yı çözücem umarım zamanla

 

Tarih: 15 Temmuz 2011, 22:21 - İp: 85.***.**8.152
  • 1