hemera
hemera (üye)
İstanbul / Amatör

Analog Filmi Bilgisayara Aktarma ?

arkadaslar analog bir makina ile cekilmis resimleri bilgisayara en kısa yoldan nasıl aktarabiliriz ? filmleri banyo etmeden bir makina ile negatiflerini taratarak bilgisayara aktarabilirmiyiz ?

Tarih: 3 Ocak 2005, 00:20 - İp: yok
saikou
saikou (üye)
Yurtdışı / Amatör

selam, ben Ankara'da makarasını 2.5 YTLye tarayacak bir fotoğrafçı buldum. Kodak minilab ile tarayacak. Ama daha denemeye fırsatım olmadı. Fırsat olunca 20 kadar makara var da onları bir deneyecem.

 

Tarih: 3 Ocak 2005, 00:40 - İp: yok
tembeleryk
tembeleryk (üye)
Samsun / Amatör

banyo etmeden taratamazsın bende burda yapcam aynı işi banyoya 2 ytl taratmayada 2 ytl istiyo ama taratmaya para vermem sanırım cd yi ben götüreceğim

 

Tarih: 3 Ocak 2005, 19:40 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı

bence az bir miktar olsa bile para alır tembeler....

 

Tarih: 4 Ocak 2005, 18:04 - İp: yok
ahmetyld
ahmetyld (üye)
Tekirdağ / Stüdyo Fotoğrafçısı

Merhaba Hemera
İlk olarak banyo etmeden negatiflerinizi dijitale aktarmanız mümkün değil. Eğerki fotograflarınızı bastırmak ve de cd ye kaydetmek istiyorsanız bastırdığınız yere rica ederseniz ücretsiz dijitale aktarabiliyorlar.Dikkat etmeniz gereken birşey bastırdığınız fotografcının kesinlikle bir digital bir baskı aleti olması gerekli studyo tarzı yerler kesinlikle para isterler. Mesela Fuji İmage Plaza Tabelası olan her Fotografcı da fuji marka digital Baskı aleti wardır.Normal Fuji tabelası olan fotografcılar studyodur. Yani baskılarınızı bir başka fotografcıda bastırırlar.
he ben bastırmayacam sadece dijitale taratıracam der iseniz filmi banyo ettirdikten sonra belli bir ücret karşılığı dijitale aktarıyorlar.Eğerki oda olmaz diyorsanız Filminizi banyo ettirdikten sonra negetif tarama özelliği olan bir tarayıcıdan (Hp iyi performans veriyor) negatiflerinizi kendiniz taratabilirsiniz.
İyi Günler.

 

Tarih: 9 Ocak 2005, 21:01 - İp: yok
hemera
hemera (üye)
İstanbul / Amatör

peki en iyi sonuç hangisinden alınıyor banyo yaptıktan sonra mı taratmak yoksa tab ettirdikten sonra mı taratmak ? birde ayrıca digital slr kalitesini yakalayamaz degil mi bu bahsettigimiz yöntemler , son olarakda ben filmleri direk makarayı bir alete koyuyorsun direk scan ediyor ve digital ortama atıyor scanner gibi çalışıyor böyle bir olay var mı ? bir arkadaşımdan duydum ve baya ilgimi çekti eger böyle bir şey varsa ve sonuç başarılı ise gerçekten çok güzel bir şey digitale gerek kalmaz

 

Tarih: 10 Ocak 2005, 17:51 - İp: yok
candova
candova (üye)
İstanbul / Amatör

Epson nın negatif tarayıcıları bu işi iyi yapıyor (muş)

 

Tarih: 11 Ocak 2005, 21:41 - İp: yok
serur
serur (üye)
İstanbul / Amatör

negatif filmi scannerda nasıl taratıyoruz peki ? mesela şirkette hp marka bayağı gelişmiş bir lazer printer scanner ımız var. negatifi alıp direk koyarak mı taratıcaz? yoksa banyo yaptırıp taratmak dahamı iyidir ?

 

Tarih: 5 Haziran 2009, 17:38 - İp: 212.***.**1.31
randomrandom
randomrandom (Objektif)
İstanbul / Meraklı

banyosu yapılmamış filmden görüntü almanız mümkün değildir... film tarama için gerek çoklu gerek tekli özel tarayıcılar var. normal tarayıcıyla ise karttan tarama yapabilirsiniz. film taramadan daha iyi sonuç alırsınız...

 

Tarih: 5 Haziran 2009, 21:47 - İp: 88.***.**8.205
buraksavak
buraksavak (üye)
Yurtdışı / Profesyonel Fotoğrafçı

Selam Hemera,

Banyodan sonra tarama yapan lablara hangi tarayici (scanner) ve hangi cozunurlukte taradiklarini da sor.

cunku tarama icin en iyi scanner drum scannerdir (ona sahip oldukalrini zannetmem ziura drum scannerlar sanirim 50 ile 75 bin dolar civari.

Ondan sonra en iyi secenegin filmin eger 35mm ise, nikon (8000 9000 serileri yanilmiyorsam) ve minoltanin da ...scan IV ve V vardi galiba. Onlar cok iyi scannerlar. Yine yanilmiyorasam 4000 dpi ve ustu tarama yapibiliyorlardi. Eger orta (medium) format calisiyorsan, bu soyledigim nikon ve minoltalar sadece 35mm.

Bundan sonra flatbed scannerlar var. bu aralar epsonun V700 ve yine yanilmiyorsam V900 gibi modellere en iyisi (kesin model numaralari icin epson.com'dan bak)

Fotograflari hangi boyutta basacagin cok onemli cunku iyi kalite baski en az 300dpi olmali, eger 8x11 inc ebatinda basacaksan (1 inc = 2.54 cm) (8x11 boyutu A4 dosya kagidindan az biraz buyuk.), ve de eger 35mm negatif tariyorsan (35mm negatif 2x3 cm dir yani yaklasik (0.8 x 1.1 inches) bu da taramani 10 kat buyuteceksin, yani scannerin dpi'i 10 a bolunecek demektir. bu nedenle en az 3000 dpi taraman lazim ki bu baski boyutunu elde edebilesin.


Asagida daha once fotografya dergisine yazdigim bir yazida bu konuya deginmistim, scanner (tarayicilar) ve de cozunurluk kismilarina bir bak istersen.

http://www.fotografya.gen.tr/cnd/index.php?dijitale_baslarken

Asagida yine daha once fotografya dergisine yazdigim bir yazida bu konuya deginmistim, cozunurluk kismana bir bak istersen.

http://www.fotografya.gen.tr/issue-16/goster.php?sayi=16&dosya=digital_makine.htm

Acikcasi 2.5 ya da 2 YTL bana yuksek kalite bir tarama icin ucuz geldi. Eger yuksek kalite taramayi bu fiyete yapiyorlarsa hemen yaptir gec derim.

Iyi gunler.

 

Tarih: 16 Haziran 2009, 03:22 - İp: 88.***.**4.183
  • 1