alidat
alidat (üye)
Ankara / Amatör

Nikon 70-300 Vr Problem Mi?

AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED lens satın aldım. Geçenlerde lensin ön tarafından (karşıdan) baktığımda (300 mm odak uzunluğuna ayarlı iken) diyafram bıçaklarının eşit aralıkta olmadıklarını farkettim. Oysa kenrockwell'in bazı nikonun 9 bıçaklı lenslerin resimlerine baktığımda diyafram bıçaklarının eşit aralıkta durduğu görülüyor. (örneğin http://www.kenrockwell.com/nikon/50mm-f12.htm ). Ekteki fotoğraftan da diyafram bıçaklarının eşit aralıkta durmadıkları görülebilir. Bu durum lensin kusuru mudur? yoksa merceklerden kaynaklanan bir durum mudur?. Aynı lensin diğerlerinde de önden bakıldığında diyafram bıçakları böyle mi görünüyor?
İlgilenirseniz ve bilgi verirseniz çok memnun olacağım.

Tarih: 7 Ocak 2010, 18:37 - İp: 193.***.**2.100
adul
adul (üye)
Muğla / Özel Gün Fotoğrafçısı

bence lens arızalı bu şekilde gerçek diyafram ayarlarını kullanamayabilirsin imkanın varsa değiştir

 

Tarih: 7 Ocak 2010, 20:15 - İp: 78.***.**0.88
alidat
alidat (üye)
Ankara / Amatör

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum forumda konu açmadan evvel bu durumu internette yerli ve yabancı sitelerde arattım, hiçbir şey bulamadım. Servisle e-posta yolu ile mektuplaştım. Gönderin bir bakalım manasında bir cevap aldım. Açıkçası bunun bir sorun olmadığı, optiklerden kaynaklanabileceği gibi bir ön yargım vardı ve gerçek diyafram ayarlarını kullanamayabileceğim hiç aklıma gelmemişti. Bugün öğle objektifi aldığım yere götürerek teslim ettim, inceleyip bana haber vereceklerini söylediler. Buradan beni uyardığı için Ufuk beye (adul) çok teşekkür ediyorum. Saygılarımla.

 

Tarih: 8 Ocak 2010, 14:26 - İp: 193.***.**2.100
alidat
alidat (üye)
Ankara / Amatör

Durum ile ilgili son bilgiyi paylaşmak istiyorum. Belki bazı arkadaşların işine yarayabilir. Nikon servisten dün bir telefon aldım. Telefondaki servis elemanı bu tür nikon lenslerde kullanılan diyafram yapraklarının metal değil plastik ve hafif olduğunu dolayısı ile diyafram kapanırken tam eşitkenarlı dokuzgen (veya kaç yapraklı ise eşitkenarlı okadargen) görülemediğini belirterek aynı durumun nikonun 18-105, 18-135 gibi lenslerinde de olduğunu söyledi. Ben bu durumun diyaframın gerçek açıklığına dolayısı ile işık alışına etki eden bir hata olduğu için bunun fotoğrafa etkiye neden olabileceğini belirttiğimde ise DX sensörlerin boyutlarından dolayı objektifin sadece ortasındaki ışığı aldığı için hatanın çok çok az olduğunu belirtti. Bilgilerinize sunarım.

 

Tarih: 10 Şubat 2010, 10:52 - İp: 193.***.**2.100
  • 1