malkocy
malkocy (üye)
Yurtdışı / Amatör

İyi Bir Üç Ayak Ve Kafa Seçimi

Elimdeki tabiri caizse dandik olan üç ayağımı değiştirmeye ve sağlam bir tüç ayak almaya karar verdim. Bu nedenle çeşitli markalar, çeşitli forumlar ve çarşı pazar gezerek yeni üç ayağım için araştırma yaptım, fiyat, görünüş ve en önemlisi kullanılabilirlik. En son aşağıdaki, yine sitede daha önceden link olarak verilen, Thom Hogan'ın üç ayak konusundaki tavsiyelerini buldum, sağolsun Sn. Dadanagast 3 yıl önce bu yazıyı Türkçeye çevirerek Netfotoğraf'a link olarak eklemiş.
Ben de forumda araştırma yaparken son zamanlarda benim de ihtiyacım olan bu bilgiler, tekrardan üyelerin okuması için yazıma ekledim..

Sitenin Muhtarlarından Sn. Dadanagast'ın başka sitedeki çevirisidir..

"iyi tripod ve head'de olmasi gerekenler:


•fazla ugrastirmadan saniyeler icinde kullanilabilmeli..
•sabitligini, kameraniz head'in uzerinde hangi acida duruyorsa dursun koruyabilmeli.. kamera kimildamamali..
•tamamen temizlenebilmeli..
•sorun yasatmadan yer seviyesinden en ust yuksekligine cikabilmeli..
•her turlu acida guvenli bir sekilde kilitleyebilmeli ve ruzgarli bir gunde dahi ekipmaniniza zarar gelir mi acaba diye merakda birakmamali tripoddan uzaklastiginizda..
•hem hareketsiz hem de hareketli cekimlerde size destek olabilmeli..
•bukulme veya kirilmaya karsi direncli olmali.. (galen, tripodunun saglamligini gostermek icin gitzo 1228'inin ustune cikardi..)
•kameranizi yataydan dikey pozisyona gecirebilmeniz aninda olabilmeli..
•dagda, tasda, camurda veya denizin icine soktugunuzda, en fazla birkac cizikten baska birsey gostermemeli..
•her zaman yaninizda tasiyacaginiz kadar hafif olabilmeli..
•en agir lensiniz ve kameranizi tasiyacak kadar agir olmali ve kamera, en uygunsuz kava kosullarinda ve en farkli acilarda ball head'e sabitlediginizde bile guvenli olmali.."

Yukarıdaki çeviriyi aynen ekledim. Ve yine Thom Hogan'ın yazısındaki en önemli konu ise bir seferde iyisini almak, ve bu sayede gereksiz para sarfiyatından kurtulmak.

Araştırmam sonucunda şu anda Benro'nun Travel Angel serisi üç ayaklarından almaya karar verdim. Gerçekten katlandığında çok küçük olan, carbon fiber gövdesi ile çok sağlam ve 12 kg'a kadar malzeme taşıyabilen, 1.6kg civarında ağırlığı olan modelini almaya karar verdim. Bu sistem ayrıca "Ball Head" tipi kafa ile birlikte metal sivri ayak uçları ve taşıma çantası hediye veriyor.

Dükkanda üç ayağın ayaklarından bir kısmı çıkarılmış, iki ucundan çelik kaidelere tutturulmuş ve sizin üstüne çıkarak denemenizi sağlıyorlar.. Ben 87kg'lık ağırlığımda üstüne çıkarak tepindiğim ayağı bükemedim.. Umarım deniz suyuna karşı da dayanıklıdır.. Ekipmanımın maksimum ağırlığı şu anda 1.5kg dolayında, ancak ileride eklemeyi düşündüğüm telefoto lenslerle bu ağırlık bir miktar daha artacak..

Son alım kararımı vermeden önce Benro üç ayak kullananların tavsiyelerini bekliyorum..
Saygılar...

Tarih: 14 Mart 2010, 11:35 - İp: 58.***.**3.213
kerempekin
kerempekin (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba,
Benro A-169M8+BH0-M kullanıyorum. Katlanınca boyu yaklaşık 40 cm e iniyor. 4 Kg taşıma kapasitesi var. Çok sağlam ve güvenli bir tripod. Almadan önce Sirkecide uzun bir araştırma yaptım, fiyatına göre en kaliteli ve sağlam tripod olduğuna inanıyorum. Bence gönül rahatlığı ile alabilirsiniz.
Saygılarımla...

 

Tarih: 14 Mart 2010, 19:32 - İp: 78.***.**9.99
malkocy
malkocy (üye)
Yurtdışı / Amatör

Merhaba, çarşıda gördüğüm kadarıyla, Çin'de yaşıyorum, Benro kalite bakımından Manfrotto ve Gitzo gibi markalarla başa çıkabilir gibi gördüm. Görünüş olarak kalitesi yine bu markalar kadar iyi, ve fiyat olarak ta oldukça uygun, diğer markalara kıyasla. Yine Çin markası olan Sirui'yi de inceledim, ancak fiyat olarak Benro'lardan daha pahalı olmasına rağmen kalite olarak aynı oranda iyi değil. Benim almayı planladığım modeli C-2691 kodlu bir modeli. Karbon Fiber ayakları ve Mg aksamıyla Manfrotto'nun 190 pro'suyla başabaş bir ürün bence. Açıldığındaki yüksekliği 1,7m'yi buluyor ve katlandığında ise 45cm'ye iniyor.
Üç ayağı önümüzdeki ay almayı planlıyorum. Zira almadan başka yorumları da almak istiyorum.
Kerempekin bey, siz ne kadar zamandır bu marka üç ayağı kullanıyorsunuz, kafasında herhangi bir gevşeme, ya da ayak kilitlerinde herhangi bir oynama başladı mı?

 

Tarih: 15 Mart 2010, 05:12 - İp: 116.***.**1.109
kerempekin
kerempekin (üye)
İstanbul / Amatör

ben tripdu kullanmaya başlıyalı yaklaşık 1 ay oldu... onun için sorularınıza cevap veremiyeceğim. www.bascek.com adlı sitede benim kullandığım tripod ile ilgili çok güzel bir değerlendirme var. Bu yazı tüm sorularımıza cevap verecektir.
Saygılarımla..

 

Tarih: 15 Mart 2010, 13:02 - İp: 88.***.**9.9
malkocy
malkocy (üye)
Yurtdışı / Amatör

bascek.com'daki arkadaş 10 aydır kullanıyormuş, pek bir sıkıntı olmadığını söylüyor. Bu arada yorumları da okudum sitedeki, Benro markasının Çin'de ve Amerika'da neredeyse 100 çeşit üç ayak ve tek ayağı var. Ayrıca yine 20'nin üzerinde kafası var. Sanırım Türkiye'de henüz daha az modelini getiriyorlar. Benim denediğim versiyon, bu incelemedeki ve sizin kullandığınıza çok yakın, tek farkı karbon fiber olanı. Dediğim gibi, ayağın üstüne kendim çıkarak denedim, esneme bile yapmadı.

 

Tarih: 15 Mart 2010, 16:47 - İp: 58.***.**1.12
hozkara
hozkara (üye)
İstanbul / Amatör

Alacağım tripodda karar vermeme yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.

 

Tarih: 19 Mart 2010, 19:27 - İp: 90.***.**0.100
malkocy
malkocy (üye)
Yurtdışı / Amatör

Rica ederim. Ben Nisan ayında almayı planlıyorum. Aldıktan sonra deneyiminizi burada bizimle paylaşır mısınız..
Şimdiden teşekkür ederim.
Saygılar..

 

Tarih: 20 Mart 2010, 07:07 - İp: 124.***.**5.85
robot1
robot1 (üye)
Aydın / Özel Gün Fotoğrafçısı

arkadaşım kesin lider marka slık .hidrolik yapı kısımlı olanlar var kamera döndürüşlerde yağ gibi akıyor sağa sola ve yukarı aşağı. hafif ve sağlam. yılların fotoğrafçısıyım bu marka çok dürüst mal üretir.

 

Tarih: 11 Nisan 2010, 20:58 - İp: 88.***.**3.51
malkocy
malkocy (üye)
Yurtdışı / Amatör

Merhaba, geçtiğimiz haftasonu, yani iki gün önce Benro'nun Karbon Fiber üç ayak kitini aldım. "Ball Head" tipi toplu oynar başı kite dahil ve değiştirilebiliyor. Model numaraları Çin pazarıyla Amerikan pazarında değişiyor. Pazar günü biraz kullandım, ancak bu hafta biraz daha kullanma fırsatı bulacağımı ümit ediyorum. Denemelerimi, tavsiyelerimi burada önümüzdeki haftalarda paylaşacağım.. Zaten bascek.com adresindeki arkadaşlar da bu üç ayak setini test etmişler, benim aldığım Karbon fiber olduğu için daha hafif ve iki katı daha pahalı
Saygılar, ve yorumunuz için teşekkürler..

 

Tarih: 12 Nisan 2010, 12:51 - İp: 116.***.**7.94
ozaygonlum
ozaygonlum (üye)
Antalya / Amatör

ağır olsa ii olmazmı? yereii yapışır ve rüzgardan etkilenmez yani makine sarsılmaz.

 

Tarih: 15 Ocak 2011, 00:42 - İp: 88.***.**9.175
malkocy
malkocy (üye)
Yurtdışı / Amatör

Merhaba,
Makineyi taşıyan üçayağın ağırlığı değil, üç ayaklı olması. Statik kurallarına göre üç noktadan oluşan düzlemler, dört noktalı düzlemlere göre daha sabittir. Yere değen ayakların oluşturduğu alan ne kadar geniş olursa, tripod o kadar sallanmaz. Rüzgarlı ortamlarda tripodun sallanması mümkündür.. Bu nedenle de tripodun ortasından ağırlık asılabilir. Ancak tripodun ağır olması bu sallanmayı engellemez. Ayrıca tripodun ağır olması, onu taşımanızı zorlaştırır. minimum 2-3 kglık ekipmanın yanında, 1.6 kglık tripod zaten yeterince ağırdır. Daha ağır olduğu zaman taşımanızı zorlaştırır.

 

Tarih: 16 Ocak 2011, 06:42 - İp: 58.***.**0.253
  • 1