kakcar
kakcar (üye)
Ankara / Amatör

D90 İçin Aksesuar Tavsiyeleri

Merhabalar, 1-2 hafta önce D90 + 18-105 Kit aldım.. Tabi henüz çantam bile yok bu sebeple aksesuar arayışı içindeyim.

Öncelikle UV filtre:
67 mm lik bir UV filtre arayışı içerisindeyim tam olarak karar veremedim sizin yardımlarınızı bekliyorum.
Makinamı yeni aldım aldıktan sonra idareten kullanmak için üzerinde hafif 1-2 çizik olan Canon UV filtre buldum ve taktım. Ancak sahte olup olmadığından şüphe ediyorum. Sahte olup olmadığını anlamanın bir yöntemi varmıdır? Mesela güneş karşıdan geldiği zaman sağlam bir yansıtma yapıyor yani ışığın bir bölümünü dışarı atıyor. Zaten UV filtreninde amacı bu tabiki ama bana biraz fazla gibi geldi birde çok deneyimim olmadığı için emin olamadım. Çektiğim fotolarda da tabiki biraz solma oluyor... Ben herdaim kullanıcağım sürekli üzerinde duracak bir filtre arıyorum.
Bu sebeple yeni bir filtre almayı düşünüyorum. Daha önceki araştırmalarımda Hoya, BW gibi markaların çok iyi olduklarını duydum. Geniş açı çok kullandığım bir öğe değil o sebeple slim olanları düşünmüyorum. Hepsiburada.com da şöyle bir ürün var bunu tavsiye edermisiniz?
http://www.hepsiburada.com/bw-67-mm-uv-filtre/productDetails.aspx?categoryid=1100347&productid=bd83064
Birde multicoated olanlardan bahsediyorlar, yukarıda link verdiğim BW muticoated mıdır? multicoated olması ne gibi faydalar sağlıyor? Daha önceki araştırmalarımda cokin vb. filtrelerin imaj keskinliğinden baya bir ödün verdiğini gördüm. O sebeple her daim lensten çıkarmadan kullanabiliceğim kaliteli birşey arıyorum.


Çanta:
İçinde taşıyacağım ekipman: D90 + 18-105 lens + 50mm lens + 70-300 vb. bir tele lens. + belki 1 adet geniş açı lensi olabilir + şarj aleti, yedek pil gibi aksesuarlar.
Sizce nasıl bir çanta işimi görür? Sık sık yolculuk yaptığım için bütün aksesuarları içinde bulundurmam gerekicek.
Lowepro Nova 190AW nasıl bir seçim olur? Biçok kişi bakarak deneyerek almamı tavsiye etti ancak şu anda Libya gibi biyerde olduğum için böyle bir şansım yok ver türkiye ye dönerkende kutusuyla girersem gümrük vergisi kesebilirler bu sebeple biran önce çantayı almak istiyorum. Tavsiye edeceğiniz modeller nelerdir?

Lens:
Nikkor AF 50mm f/1.8D lens almak istiyorum bu lensin Türkiyedeki (Hayyam pasajı) fiyatları nedir acaba bilgi verebilirmisiniz.

Hafıza Kartı:
Hafıza kartı için hem hızlı hemde uygun fiyatlı öneriniz varmı? Sandisk Extreme III ler çok güzel ancak çok pahalı (aynı kapasite 3-4 katı)... Şu anda elimde bulunan Toshiba 1GB class 4 kart hızlı çekim modunda (Jpeg Fine) 8-10 kareden sonra çuvallıyor ve hız yerlerde sürünüyor. Netten bakındım 10-12MB/sn yazma hızı olan A-DATA buldum sizce işimi görürmü?
http://www.hepsiburada.com/a-data-secure-digital-8-gb-turbo-sdhc-class6-150x/productDetails.aspx?categoryid=111161&productid=mrrprd_bd72451&mr=41

Biraz uzun oldu yeni olduğum için birde tüm ekipmanı birlikte almam gerektiği için biraz başınızı ağrıttım. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Tarih: 5 Temmuz 2009, 15:13 - İp: 93.***.**3.126
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Filtre konusuna bu kadar kafayı takmayın . Alacagınız Hoya gibi bilindik bir marka tum Skylight veya UV filtre işinizi gorur . Bir kaç bin dolarlık lensiniz olsa görüntü kalitesini dert edebilirsiniz ama zaten kit lense takacaksınız . Skylight / UV filtrelerin lensinizi korumaktan fazla bir fonksiyonu yok . Yeter ki 3-5 dolarlık Çin mallarından olmasın .

Ben sağ omzumda iken açtığımda içindekilerin dökülmeyeceği , bir elimle lens değiştirebileceğim klasik d.dörtgen küp çanta kullanıyorum ( ne de olsa eskilerden kalmayız ). Taşınacak şeyler kısıtlı ama sırt modellerini anlık açma kapama zorluğu yüzünden sevmiyorum . Kullananlara sormalı .

Hafıza kartınızın 1 tanesi , makinanızın hakkını vermek için 20-30 Mb/sn sürati olanlardan olmalı ( 2 Gb'lık bile olsa ) . %99 durumda arka arkaya 5 pozdan fazlasını çekmeyeceginize gore her kartınızı hızlı tip almanız ,dünya paralar vermeniz gerekmez . ( Ağırlıklı olarak "uçan kuş " çekecekseniz yazdıklarımı unutun )

Benim kartlarımın sadece 1 tanesi en hızlı olanlardan - 4Gb kapasiteli . Diger 3-4 kartım 2-8 Gb arası kapasitelerde ama ucuz ve yavaş olanlardan .

Yuksek hafızalı tek kart yerine , küçük hafızalı bir kaç kart kullanmayı tercih edin...Tüm yumurtaları aynı sepete koymama açısından .

Bu arada ben fotograf çekimi için konuşuyorum . Bildiğim kadarıyla video için düşük hızlı kartlar iş görüyor . Ama D90 HD çekiyor - ona hız gerekir mi bilmem ...


 

Tarih: 6 Temmuz 2009, 00:42 - İp: 96.***.**9.175
kakcar
kakcar (üye)
Ankara / Amatör

Cevabınız için çok teşekkürler. Zaten benim bahsettiğim çantada omuza asılan omuzdayken kapağı açılabilen açık bırakılabilen Dikdörtgen prizma geometride olan cinsten. Lowepro Nova 190AW bahsettiğiniz gibi bir çanta.

Hoya yerine B+W almayı düşünüyorum umarım hayal kırıklığına uğratmaz beni.

Hafıza kartı olayına gelince sanırım dedğiniz gibi yapmak en iyisi şu anda elimde olan Class4 kart hızlı çekimde 8-12 kareden sonra çuvallıyor, hızın 4,5fps olduğunu düşünürsek hızlı çekimi sadece 2sn gibi kısa bir süre kullanabiliyorsn sonra hız 1fps ye düşüyor... Acaba 22MB/sn okuma 12MB/sn yazma hıza sahip A-Data uygun fiyata işimi görürmü diye düşünmüştüm. ExtremeIII de 29MB/sn okuma 19MB/sn yazma hızına sahip.

 

Tarih: 6 Temmuz 2009, 13:23 - İp: 93.***.**3.126
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Çanta uygun olmasına uygun ama ben çantaya $100 ustu paralar vermeyi pek anlamıyorum ...Haftanın 5 günü , 2 belki 3 makina ile dağ taş turlayıp çekim yapanlar için çanta detayları ve rahatlığı önemlidir ama hobi fotografçılığı için önemi tartışılır ....

Ben 10 yıl önce bir havaalanından $15'a bir küp çanta almıştım - Canon marka ....2 yıl önce de Nikon marka olanını $25'a indirimde buldum . İçine sadece 1 makina + 3 objektif sığıyor ama tek makina kullandığım için işimi görüyor . Bu çanta işine de kafa yormayın derim ...

B&W daha iyi bir markadır ama pahalıdır ...

12/22 kart konusunu atmayayım - kullanan biri varsa cevaplar ....

 

Tarih: 6 Temmuz 2009, 18:53 - İp: 96.***.**9.175
kakcar
kakcar (üye)
Ankara / Amatör

Tavsiyeleriniz için çok teşekkürler. Dediğiniz gibi hafıza kartını 4GB Extreme III 30MB/sn edition, yanında da daha yüksek kapasiteli + iyi bir performans veren + uygun fiyatlı A-data 8GB ı alıcam.. Çanta için görmeden seçip karar vermek zorda olsa kararım Nowa AW190 dan yana olacak. Bende aynen sizin gibi düşünüyorum, fermuar aç kapa zorluğu olmasın omzumdayken direk ulaşabiliyim, fazla yer kaplamasın, birde biyere (masaya filan) koyduğum zaman çok yayılmadan derli toplu dursun istiyorum.

Filtre konusunda da 40 tl yi gözden çıkarıp kaliteli birşey alıcam, çünkü netten baktığıma göre kalitesiz filtreler, hatta orta kalite filtreler bile (mesela cokin) çoğu durumda kötü yönde etkisi olmasada bazı durumlarda kaliteyi ciddi derece düşürüyor, örneğin Tele çekimler. Mesela elimdeki Canon UV filtre (sahte olduğunu düşündüğüm) ters ışıkta çok fazla hare (ters ışıkta ışığın çoğunu dışarı atması) yaptığı gibi, kaliteyide düşürdüğünü düşünüyorum. Bu yüzden B+W de karar kıldım, sonuçta bu çanta değil, hafıza kartı da değil, çektiğin fotoğraf kalitesine direk etki ettiğini ve çoğu zaman kullanıcağımı düşünürsek aradaki 40tl farkta çok değil aslında. Çantaya hafıza kartına iyisi olsun, hızlısı olsun, diye para veripte filtreden kaçınmak olmaz. Okadar para ver DSLR al, hernekadar kitlens olsada diğerleri gibi vasat olmayan, kaliteli sayılabilecek "ED glass" lens kullan, dandirik UV filtre ile gölgele hiç hoş olmaz sanırım.

 

Tarih: 12 Temmuz 2009, 22:48 - İp: 93.***.**3.126
  • 1