Fotoğraf ve fotoğrafçılık hakkında haberler, bilgiler ve tartışma platformu.
  Anasayfa Foto Haber Forum Foto Market Fotoğraf Galerisi Seri İlanlar Eğitim Fotoğraf Gezileri Reklam İletişim
film şeriti
  Yorgunluk - Fotoğraf: Aayhan Ruhlusaraç Beyaz örtü - Fotoğraf: Ahmet Haşimoğlu Kuru topraklar gibi...... - Fotoğraf: Bekir Karaca Kumsal - Fotoğraf: Dursun Palut Ayasofya-16 - Fotoğraf: Sezgin Özdemir
14 Temmuz 2025, Pazartesi
» Diyar Diyar Anadolu
 Doğal Yaşam
 İl İl Türkiye
 Kültürel Miraslarımız
 
 
» Fotoğrafça
Titreşim Önleme Mi Yüksek Iso Mu?
ocaklilarYüksek ISO(nv) her şartda, titreşim önleme sisteminin yerini alamayabilir. Bilindiği gibi, titreşim önleme sisteminin, konudaki hareketi dondurmaya bir etkisi yoktur, amacı da zaten bu değildir. Amaç, makinenin titretilmesi nedeniyle oluşabilecek bulanıklığı önlemektir.      ISO...
Devamı »
 
» Kültürel Miraslarımız
Divriği Ulu Camii
Divriği Ulu Camii
İslam Mimarisinin Baş yapıtlarından olan Sivas-Divriği Ulu Cami, 1228’de Mengücekoğulları hükümdarı Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah tarafın...
Devamı>>>
 
» Aktif Üye/Ziyaretçi
Üye: tatli, (1)
Ziyaretçi:
 
Toplam Üye: 282898
Dün: 1
Bugün: 0

Elmalar (malus) - Türkiye

Malus (çiçek elmaları=elmalar ve yaban elmaları), gülgiller (Rosaceae) familyasına dahil olan Maloideae alt familyasının örnek cinsidir ve bu cins içinde yer alan 30-35 kadar, yaprak döken, küçük ağaç ya da çalı nitelikli bitki türleri ile bunların meyvelerinin de genel adıdır.

Ana yurdu kuzey yarı kürenin ılıman iklimli Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika bölgeleri olan bu cinsin en tanınmış türü, Malus sieversii'den insanlarca türetilmiş olan elma (Malus domestica), yani sofra/kültür/bahçe elmasıdır. Ayrıca bu cins içinde, temelde süs ağacı olarak değerlendirilen, kiraz büyüklüğünde meyve veren ve Doğu Asya'dan gelen Japon çiçek elması (Malus floribunda) ve Sibirya çiçek elması (Malus baccata) gibi türler de vardır.

Çiçek elmalarının çiçekleri 2 ila 5 santim genişliğinde olurlar ve çoğu zaman birbirlerinden ayrı dururlar. Bir tas şekilinde büyüyen çiçekleri 5 yapraklıdır.

Çiçeğin alt kısımı kova şeklindedir ve içinde 15 ila 50 adet arası toziplikleri bulunur. Bu Ipliklerin kendileri beyaz olur ve uçlarında sarı toz torbacıkları bulunur.

En tanınmıs çiçek elmaları tabi yuvarlak ve yenilebilen çiçek elmalardır ama bazı türlerini çiğ olarak yemek mümkün değildir. Çekirdekleri siyah ya da kahverengidir.

Türleri
40 ila 55 adet tür tanınmış Malus-türleri (çiçek elmaları) ve ayrıca bunların birde yöresel melez'leri vardır:

En bilinen ve "elma" denildiğinde hemen akla gelen elma (Malus) türü olan Malus domestica (sofra/kültür/bahçe elması), Malus sieversii'den türetilmiştir.

diğer türleri için kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Malus

Gönderen: Abdullah   

Malus Domestica... - Abdullah   
Malus Domestica (elma)
Sayfalar: 1
 
©Copyright 2002 - 2011