highlook
highlook (üye)
İstanbul / Amatör

Raw’da Iso Ayarını Değiştirme

merhaba arkadaşlar;
raw formatındaki resimlerin üzerinde çeşitli yazılımlarla dilediğimiz gibi oynayabiliyoruz, ancak bu yazılımlarda fotoğrafın ISO değişikliğinin nasıl yapılabildiğini bulamadım. böyle bir program mı yok, yoksa ben mi bulamıyorum? teşekkürler...

Tarih: 24 Temmuz 2008, 10:02 - İp: 212.***.**9.46
eskidost
eskidost (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

rawda iso ayarını yapmak derken fotografın ışıgını açmak yada kısmaktır oda kocaman en sondan bi önceki secenekte var

--------
White balance ayarı bile yapabiliyorken raw iyi ce karıştırın derim sonra buyrun burdayyızz...

 

Tarih: 24 Temmuz 2008, 11:37 - İp: 85.***.**6.220
brmrtat
brmrtat (üye)
Ankara / Amatör

Yanlış biliyorsam lütfen düzeltin, raw formatında fotoğraf çektiğimizde makinemiz bütün verileri ham bir şekilde kayıt altına almaktadır ve herhangi bir işleme tabi tutmamaktadır. bu sayede bir raw işleme yazılımı ile elimizdeki bu raw formatındaki dosyayı istediğimiz şekilde işleyebiliyoruz (beyaz dengesi, kontrast, parlaklık, renkli/siyah beyaz v.s). ancak bu yazılımlarla değiştiremeyeceğimiz 3 unsur var. Bunlar; diyafram açıklığı (F değeri), Enstantane hızı ve İso değeri. bu değerler fotoğraf çektiğimiz andaki makinemizdeki ayarladığımız değerlerdir. Bu bakımdan fotoğrafı 100 İso değeriyle çektiyseniz bunu yazılımla gerçek anlamda 400 isoya çıkaramazsınız. "eskidost" un söylediği fotoğrafın parlaklığını açmak veya ayarlamak bence farklı birşeydir. istediğiniz kadar ışığı açın ve işleyin, fotoğrafın Exif bilgisinde İso değeri gerçekte neyse o gözükecektir.

Sözün özü (evet çok uzattım sanki :-) ) analog makinelerde kullandığımız filmlerin ASA'sı neyse dijital makinede onun karşılığı İSO, dolayısıyla boşuna böyle bir program aramayın.

 

Tarih: 24 Temmuz 2008, 16:29 - İp: 78.***.**8.121
highlook
highlook (üye)
İstanbul / Amatör

"BRMRTAT", ÇOK TEŞEKKÜRLER, FAYDALI OLDU...

 

Tarih: 25 Temmuz 2008, 13:01 - İp: 212.***.**9.46
  • 1